10 Οκτ 2009

Διάκριση σε λεσβία συντάκτρια στην Φιλανδία

Φιλανδικός όμιλος ΜΜΕ έκανε διάκριση σε μια λεσβία συντάκτρια.

Το Γραφείο Προστασίας της Εργασίας στη Φινλανδία- YLE.fi αποφάσισε ότι ο δεύτερος-μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στη χώρα είναι ένοχος για άδικη διάκριση στην περίπτωση μιας λεσβίας που απομακρύνθηκε από την θέση συντάκτριας μιας περιφερειακής εφημερίδας.

Τον Οκτώβριο η κα Johanna Korhonen ισχυρίστηκε ότι απολύθηκε από το καθημερινή εφημερίδα « Lapin Kansa» επειδή έχει ερωτική σχέση με μια γυναίκα.

Ο διευθυντής στελεχών της Alma Media είπε ότι απολύθηκε σχεδόν μετά από μήνα στην εργασία επειδή είχε πει ψέματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πρόσληψης.

«Ψεύδομαι στον κανονισμό της Alma Media σημαίνει ότι έχω μιλήσει για σύζυγο και παιδιά χωρίς ιδιαίτερη αναφορά για τη σύζυγο, που σε αυτή την περίπτωση η λέξη σύζυγος αναφέρεται σε μια γυναίκα και όχι σε έναν άνδρα», είπε η κα Korhonen στη Φιλανδική Αντιπροσωπεία Ειδήσεων STT.

Οι δημοσιογράφισες-οι εφημερίδων απαίτησαν την παραίτηση του διευθυντή στελεχών του ομίλου Alma Media, Kai Telanne, που από τη μεριά του απάντησε για την απόλυση και στις αναγνώστριες-ες πλημμυρίζοντας την εφημερίδα με παράπονα.

Το Γραφείο Προστασίας της Εργασίας-YLE.fi είπε ότι δεν συνέτρεξαν επαρκείς λόγοι για την απόλυση της κα Korhonen και θεωρεί ότι η περίπτωση πρέπει να περάσει στην αστυνομία.

«Το γραφείο λέει ότι η δυσπιστία της Alma Media απέναντι στην κα Korhonen ως υποψήφια εργασίας είναι βασισμένη σε παράνομες μεροληπτικές πρακτικές και ότι οι συστηματικές έρευνες-έλεγχοι στον πολιτικό γάμο της ήταν μη απαιτητοί για την θέση της», αναφέρουν οι εκθέσεις YLE.fi

«Το Γραφείο Προστασίας της Εργασίας- YLE.fi επίσης διαπίστωσε ότι ο εργοδότης δεν είχε σε αυτήν την περίπτωση κανέναν λόγο να απαιτήσει η κα Korhonen να αποκαταστήσει τις τυχόν υποθέσεις της εργοδοσίας ότι η συντρόφισα της ήταν άνδρας».

Ενώ η συντρόφισα της κας Korhonen είναι υποψήφια για το τοπικό συμβούλιο στην πόλη όπου η εφημερίδα εκδίδεται, το λεσβιακό ζευγάρι είπε ότι ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία-καμπάνια όταν διορίστηκε η κα Korhonen ως συντάκτρια.

Η κα Korhonen μηνύει τη Alma Media διεκδικώντας 230.000 ευρώ για ζημίες που υπέστει.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 3.2.09 και το μεταφράσαμε από την PinkNews