17 Οκτ 2009

ΛεΠΑΤ πολυκατοικία στην Ισπανία

Σχέδια ανάπτυξης της Ισπανίας για κτίσιμο διαμερισμάτων για ΛεΠΑΤ άνω των 55 ετών.

Το κτήριο στοχεύει σε ΛεΠΑΤ που έχουν περάσει τα 55 και περιλαμβάνει ένα κέντρο ημέρας και νοσηλευτική.

Με την πρώτη ματιά μοιάζουν ακριβώς με τα σχέδια για μια άλλη οποιαδήποτε τυπική πολυκατοικία της Costa del Sol. Όμως μια προσεκτικότερη ματιά στις λεπτομέρειες αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει τίποτα παραδοσιακό. Το κτήριο πρόκειται να ονομαστεί Arco IRIS (ουράνιο τόξο) και θα γίνει το πρώτο πρόγραμμα ακίνητης περιουσίας στην Ισπανία που στοχεύει σε ΛεΠΑΤ (λεσβίες, γκέι, αμφίσεξουαλικές-οι και transgender) πελάτισες-ες, με έναν επιπλέον όρο: όσες-οι θα κατοικούν πρέπει να είναι πάνω από 55 ετών δεδομένου ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα έχει επίσης κέντρο περίθαλψης.

Το κτήριο θα βρεθεί στην καρδιά της Torremolinos, μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα αγαπημένο θέρετρο διακοπών για τις ΛεΠΑΤ. Αυτό έχει δώσει αφορμή για το άνοιγμα των πολυάριθμων ΛεΠΑΤ επιχειρήσεων, από καταστήματα ενδυμάτων, καφέ, μπαρ και εστιατόρια, αν και σχεδόν πάντα έχουν ως στόχο την νεαρή σε ηληκία πελατεία.

«Θα σκέφτεστε πως όλες οι ΛεΠΑΤ είναι νέες-οι, όμορφες και υγιείς αλλά γερνάμε επίσης», είπε ο Antonio Gutierrez, ένας ακτιβιστής που ελπίζει ότι προγράμματα όπως αυτό, «θα βοηθήσουν να βρεθεί μια λύση για τα ανθρώπινα δράματα από τα οποία υποφέρουν οι μεσήλικες-ηλικιωμένες ΛεΠΑΤ που έχουν συχνά ένα περιορισμένο οικογενειακό περιβάλλον για να ξαναγυρίσουν, επειδή οι γονείς τες έχουν πεθάνει και δεν έχουν παιδιά»

«Η μοναξιά είναι μια από τις μέγιστες ανησυχίες τες αλλά με πολλές ΛεΠΑΤ που έχουμε μιλήσει, πιστεύουν ότι το να μετακομίσουν σε ένα γηροκομείο θα ήταν σαν να «ξανάμπαιναν στην ντουλάπα», εξηγεί ο Íñigo Armengod, Γενικός Διευθυντής της Grupo Imnova, εταιρία που προωθεί το σχέδιο.

Το κτήριο θα έχει 27 διαμερίσματα με ανέσεις και υπηρεσίες όπως υπαλλήλους καθαριότητας, μια κοινωνική λέσχη, έναν σταθμό νοσηλευτριών-ων καθώς επίσης και φροντίδα για τα κατοικίδια ζώα, αν και το κέντρο βάρους θα είναι κέντρο ημέρας που θα είναι ανοικτό στις κατοίκους καθώς επίσης και του κοινού, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολλισμό τες-τους.

Τα διαμερίσματα θα κοστίζουν από 100.000 έως 240.000 αλλά μέχρι τώρα καμία ημερομηνία δεν έχει τεθεί για την έναρξη της οικοδόμησης, ενδεχομένως να ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι. Η ΛεΠΑΤ ένωση "Colega" δεν θεωρεί ότι προγράμματα όπως αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης του προβλήματος της φροντίδας για τα γηρατειά.

«Υπάρχει επίσης διάκριση στις σχολικές τάξεις αλλά καμία δεν προτείνει δευτερεύοντα-υποδεέστερα Γυμνάσια για τις ΛεΠΑΤ. Όλα τα βήματα-μέτρα πρέπει να γίνουν- ληφθούν μέσα στην κοινωνία και όχι με αύξηση του αποκλεισμού, γιαυτό δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα προγράμματα βοηθούν», είπε ο David Sedeño, ο επαρχιακός πρόεδρος της ένωσης


Το άρθρο το βρήκαμε 30.09.09 και το μεταφράσαμε, από την SUR in English http://www.surinenglish.com/ γραμμένο από τον Francisco Jimenez στην http://www.surinenglish.com/20090930/news/costasol-malaga/developer-plans-spains-first-200909301221.html