23 Οκτ 2009

Η Γερμανία δίνει συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε ΛεΠΑΤ

Η Γερμανία δίνει συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε ΛεΠΑΤ ζευγάρια

Το γερμανικό ανώτατο δικαστήριο στις 22.10.09 διέταξε ότι τα ζευγάρια των κυβερνητικών υπαλλήλων που έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης δικαιούνται να λάβουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αντίστοιχα με αυτά των ετερό ζευγαριών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη- Karlsruhe, το ανώτατο δικαστήριο στη χώρα, άκουσε την υπόθεση ενός δημόσιου υπαλλήλου του Αμβούργου που εργαζόταν από το 1991.

Η συνταξιοδοτική επιχείρηση δημόσιου τομέα VBL είχε αρνηθεί να τον θεωρήσει με τον ίδιο τρόπο, όπως ένα παντρεμένο πρόσωπο, παρά το γεγονός ότι είχε Σύμφωνο Συμβίωσης επί οκτώ χρόνια.

Κατά την άποψη της VBL, λάμβανε 74 € λιγότερα κάθε μήνα από ένα παντρεμένο ετερό πρόσωπο, ενώ ο σύντροφός του δεν θα ελάμβανε τη σύνταξη του εάν πέθανε ο εργαζόμενος σύντροφός του.

Το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα πως η θέση της VBL ήταν αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με τον τοπικό, δικηγόρο υπεράσπισης Dirk Siegfried του συντρόφου που το όνομά του δεν αναφέρεται είπε: « Βλέπω αυτήν την απόφαση ως πολύ μεγάλο βήμα για την ισότητα του ΛεΠΑΤ γάμου όχι μόνο για τις συντάξεις υπαλλήλων, αλλά σε πολλά άλλα πεδία επίσης».

Τον Αύγουστο, το ίδιο δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι οι ΛεΠΑΤ μπορούν να παιδοθετήσουν τα παιδιά των συντροφισών τες, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου.

Απέρριψε το επιχείρημα πως το να επιτρέψει στη συντρόφισα της βιολογικής μητέρας του παιδιού να παιδοθετήσει θα υπονόμευε τα δικαιώματα του άλλου βιολογικού γονέα.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι 6.600 παιδιά στη Γερμανία ανατρέφονται από λεσβίες και γκέι γονείς.

Όμως, οι λεσβίες και οι γκέι είτε ως πρόσωπα είτε ως ζευγάρια, δεν μπορούν να παιδοθετήσουν τα παιδιά με τα οποία δεν έχουν δεσμούς συγγένειας ή κοινωνικής γονεϊκότητας.

Οι Σοσιαλδημοκράτισες πολιτικίνες-οι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας Υπουργίνας Δικαιοσύνης Brigitte Zypries, έχουν απαιτήσει αλλαγή στο νόμο.

Τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια μπορούν να καταχωρήσουν τα Σύμφωνα Συμβίωσης τες και τα δικαιώματά τες περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος εκείνων του γάμου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της παιδοθέτησης παιδιών από προηγούμενη σχέση ή γάμο, αλλά τις αρνούνται τα ίδια φορολογικά οφέλη.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.10.09 και το μεταφράσαμε, από την Pink News γραμμένο από την Jessica Geen, στην http://www.pinknews.co.uk/2009/10/22/germany-gives-pension-rights-to-gay-civil-partners/