Οι 50 + 1 γυναίκες της Βουλής
Όσο πάνε και αυξάνονται οι γυναικείες παρουσίες στη Βουλή. Αν και η κατεξοχήν πλειοψηφία είναι άνδρες, πενήντα μια γυναίκες –μια περισσότερη σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή- βρίσκονται στα έδρανα, αποτελώντας περίπου το 1/6 της καινούργιας Βουλής.
Πέντε είναι Υπουργίνες και τέσσερις Υφυπουργίνες. Το ΠΑΣΟΚ κατέχει και πάλι την πρωτιά με 33 γυναίκες βουλευτίνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Β΄ Αθηνών το ΠΑΣΟΚ έχει 7 γυναίκες βουλευτίνες, ενώ η ΝΔ ούτε μια!
Η μείωση των εδρών της ΝΔ, άλλωστε, επέφερε και τη μείωση των «θέσεων» του γυναικείου φύλου στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακριβώς τον ίδιο αριθμό σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, ενώ το ΚΚΕ «έχασε» 2 γυναίκες από τα έδρανά του. Το ΛΑΟΣ έχει 1 και μοναδική, εκλεγμένη στην Εύβοια, την οποία «πήρε» από τη ΝΔ.
Γυναίκες βουλευτίνες της προηγούμενης Βουλής:
ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΟΣ
22 17 7 2 2
Σύνολο 50
Γυναίκες Βουλευτίνες της νέας Βουλής:
ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΟΣ
33 10 5 2 1
Σύνολο 51
Οι 31 εκ των 51 της Βουλής είχαν εκλεγεί και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Από το ΠΑΣΟΚ είναι οι κυρίες: Άννα Διαμαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Μιλένα Αποστολάκη, Μαρία Δαμανάκη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Σοφία Σακοράφα, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Εύα Καϊλή, Χρύσα Αράπογλου, Μαρία Σκραφνάκη, Σοφία Γιαννακά, Άντζελα Γκερέκου, Σούλα Μερεντίτη, Κατερίνα Περλέπε-Σηφουνάκη, Ροδούλα Ζήση, Τόνια Αντωνίου, Ελπίδα Τσουρή, Θεοδώρα Τζάκρη.
Από τη ΝΔ είναι οι: Φωτεινή Πιπιλή, Ντόρα Μπακογιάννη, Έλενα Ράπτη, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Έλσα Παπαδημητρίου, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Από το ΚΚΕ οι κυρίες: Λιάνα Κανέλη, Αλέκα Παπαρήγα, Διαμάντω Μανωλάκου, Σοφία Καλαντίδου, Βέρα Νικολαϊδου και από τον ΣΥΡΙΖΑ η Πίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου.
Από τις 20 «καινούργιες» της Βουλής, 5 είναι δικηγορίνες, 4 οικονομολόγοι, 3 καθηγήτριες, 2 δημοσιογράφισες, 2 μηχανικίνες, 1 ηθοποιός, 1 γιατρίνα και 1 περιβαλλοντολόγος:
Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Μπορεί να μην ήταν υποψήφια στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, είναι όμως ένα από τα λίγα «έμπιστα» άτομα του Γιώργου Παπανδρέου. Οι φήμες την ήθελαν να πηγαίνει στην Ευρωβουλή τον περασμένο Ιούνιο κάτι που από ότι φάνηκε η ίδια δεν ήθελε. Τα πρώτα της βήματα στο χώρο της πολιτικής τα έκανε στο πλευρό του Δημήτρη Αβραμόπουλου όταν εκείνος ήταν Δήμαρχος Αθηναίων. Πριν εργαζόταν ως μάνατζερ στον ιδιωτικό τομέα. Άλλοι λένε ότι γνωρίστηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου σε ένα γυμναστήριο και άλλοι ότι του την σύστησε ο αδερφός του, ενθουσιασμένος με τις ιδέες και τις μελέτες της για το περιβάλλον. Η Τίνα Μπιρμπίλη είναι διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Οικονομίας και Διαχείρισης και μετράει πολλά χρόνια στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι η λογογράφος του Πρωθυπουργού από την εποχή που εκείνος ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Είναι μέλος του τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ και έχει εκπονήσει μελέτες για τους ποδηλατόδρομους σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Έχει επίσης συνεργασθεί με τον Ανδρίκο Παπανδρέου στο ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) ως διδάκτωρ στα Έργα Υποδομής, ενώ έχει συγγράψει με τον συγκοινωνιολόγο Θάνο Βλαστό, μελέτη για το ποδήλατο σε 17 ελληνικές πόλεις. Οι πολέμιοί της τής καταλογίζουν την προτίμησή της στα φθαρμένα τζιν, ακόμη κι αν πρόκειται να εμφανιστεί σε επίσημες εκδηλώσεις. «Τίνα η πράσινη!» είναι το παρατσούκλι της στο γραφείο του Προέδρου. Οι άνδρες συνεργάτες του Πρωθυπουργού τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπό της -κάτι που… δεν είναι αυτονόητο ότι ισχύει και με τις γυναίκες συνεργάτιδές του.
Κατερίνα Μπατζελή, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Είναι οικονομολόγος στο επάγγελμα και έχει στο βιογραφικό της δυο θητείες στην Ευρωβουλή. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακά στις Βρυξέλλες και ήταν συνεργάτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε θέματα αγροτικής πολιτικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, ήταν Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας και έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος σε θέματα γεωργίας, τροφίμων και ανάπτυξης. Είναι μέλος της Γραμματείας του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1958 στη Λαμία, είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο.
Άννα Νταλάρα, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθηνών: Η σύζυγος του Γιώργου Νταλάρα και ξαδέρφη του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφια στην πολιτική, αφήνοντας στην άκρη τα καλλιτεχνικά δρώμενα και τη διοργάνωση συναυλιών. Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Με τον Γιώργο Νταλάρα είναι παντρεμένη από το 1983 και έχουν μία κόρη, την Γεωργιάννα, που πρόσφατα τελείωσε τις πανεπιστημιακές της σπουδές. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ωστόσο από το 1978 άρχισε να εργάζεται στη δισκογραφία, αλλά και σαν παραγωγός μουσικών εκπομπών στο κρατικό ραδιόφωνο. Σπούδασε παραγωγή και μάρκετινγκ στην Αμερική. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα θέματα πολιτισμού και πνευματικών δικαιωμάτων. Από το 1982 ασχολείται αποκλειστικά με την οργάνωση και παραγωγή συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, εργάζεται εθελοντικά σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τις γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες, καθώς και τις ευάλωτες ομάδες για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Ελίζα Βόζεμπεργκ, βουλευτίνα ΝΔ στην Α΄ Αθηνών: Η ισχυρή δικηγορίνα μετράει πολλά χρόνια προσωπικής φιλίας με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και με πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε ένα πέρασμα από τον ελληνικό κινηματογράφο στο πλευρό της Ρένας Βλαχοπούλου, στην ταινία «Η Ρένα Είναι Οφσάιντ», ενώ αργότερα οργάνωσε και παρουσίασε σειρά εκπομπών πολιτικού περιεχομένου στην Κύπρο. Από το 1987 εκλέγεται συνεχώς σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Από τις πιο γνωστές υποθέσεις που ανέλαβε ήταν ως συνήγορος της μητέρας του Σορίν Ματέι, πρωταγωνιστή του μακελειού της οδού Νιόβης, και τελευταία του Τιερί Ρουσέλ, στη διαμάχη του με το Ίδρυμα Ωνάση. Προκάλεσε ποικίλα σχόλια με την εκπομπή «Διαξιφισμοί» που παρουσίαζε σε μεγάλο κανάλι, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι θεώρησαν ότι υπήρχε ασυμβίβαστο του επαγγέλματός της σε σχέση με το περιεχόμενο της εκπομπής. Ήταν το δεξί χέρι του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ίδρυση του κόμματος του «ΚΕΠ», το οποίο όμως διαλύθηκε πριν καλά καλά ξεκινήσει. Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Γιάννη Βρυωνίδη.
Ελένη Παναρίτη, βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Επικρατείας: Είναι καθηγήτρια, με σπουδές στα Πανεπιστήμια Johns Hopkins και Harvard, αλλά και πολυετή εργασία στην Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομολόγος. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και δημόσιας πολιτικής για υποβαθμισμένες περιοχές, και είναι συνεργάτιδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπεύθυνη για την αποπληρωμή των χρεών των χωρών του λεγόμενου Τρίτου κόσμου. Μέχρι να εκλεγεί βουλευτίνα ήταν κοινωνική επιχειρηματίας και επικεφαλής της Panel Group. Είναι ειδική στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και στην αντίστοιχη διαχείριση του δημόσιου τομέα. Κατά την διάρκεια της εργασίας της στην Διεθνή Τράπεζα ως οικονομολόγος, πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού -εργασία για την οποία της απενεμήθη η διάκριση της καλύτερης πρακτικής πρότασης και καινοτομίας. Έχει πολύ καλές γνώσεις Ισπανικής, Αγγλικής, Γαλλικής και Ιταλικής γλώσσας, καθώς και τη βασική γνώση της Γερμανικής.
Μάγια Τσόκλη, βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Επικρατείας: Εκτός από τη δημοσιογραφία, η Μάγια Τσόκλη έχει σπουδάσει και κοινωνιολογία. Με την εκπομπή της «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια» έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και κατά πολλούς προβάλλει μια διαφορετική αντίληψη για τη χώρα μας. Επίσης, διευθύνει ένα μηνιαίο ταξιδιωτικό περιοδικό. Η Μάγια Τσόκλη γεννήθηκε στο Παρίσι. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία, την Γερμανία και την Ελλάδα όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Μετά από σπουδές κοινωνιολογίας, δούλεψε στο χώρο της Μόδας κοντά στον Γιάννη Τσεκλένη, και δημιούργησε το δικό της ατελιέ. Το 1997 ξεκίνησε μία συνεργασία με την πολιτιστική εκπομπή της τότε ΕΤ2 «Συν και Πλην» και στη συνέχεια ανέλαβε την δημιουργία της ταξιδιωτικής της εκπομπής.
Πέμη Ζούνη, βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθηνών: Γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε το Αρσάκειο Τοσίτσειο Σχολείο. Στη συνέχεια σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακή έρευνα µε υποτροφία στη Β΄ Έδρα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Nantere στο Παρίσι (D.E.U.G., Lettres Modernes). Έχει δίπλωμα καθηγήτριας χορού. Έχει διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του «Ιάσμου» και Διευθύντρια Σπουδών της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Βασίλης Διαμαντόπουλος» στη Θεσσαλονίκη. Η Πέμη Ζούνη έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για τις ερμηνείες της. Το 2002 εξελέγη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων µε τον συνδυασμό του Χρήστου Παπουτσή και το 2006 µε το συνδυασμό του Κώστα Σκανδαλίδη. Το 2004 ήταν στην τιμητική 11η θέση στη λίστα Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Άρια Αγάτσα, βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας: Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ έφυγε από τα φώτα των δελτίων ειδήσεων και μπήκε στη σκηνή της πολιτικής. Γεννήθηκε στη Θήβα την 1η Νοεμβρίου του 1967.Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, της Γραμματείας του τομέα Ισότητας και των τομέων Επικοινωνίας και Αθλητισμού. Το 2002 και το 2006 είχε εκλεγεί νομαρχιακή σύμβουλος Βοιωτίας με το συνδυασμό του Κλέαρχου Περγάντα, ενώ ήταν υποψήφια στις εθνικές εκλογές του 2007. Στα εφηβικά της χρόνια ήταν αθλήτρια στίβου και μπάσκετ (μάλιστα είχε πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό). Εισήχθη στη Νοσηλευτική Πατρών ωστόσο προτιμώντας να ακολουθήσει τη δημοσιογραφία σπούδασε στο «Εργαστήρι δημοσιογραφίας». Σπουδάζει στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στον τομέα «Σπουδές Στον Ελληνικό Πολιτισμό». Μιλάει αγγλικά και Ιταλικά. Η Άρια Αγάτσα είναι μητέρα ενός 11χρονου αγοριού του Γιωργου -Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.
Βασιλική Τσόνογλου, βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας: Δικηγόρος στο επάγγελμα, η Βασιλική Τσόνογλου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1953 και κατοικεί στην Θήβα από το 1978. Μιλάει Αγγλικά και λίγα Ιταλικά. Είναι σύζυγος του οδοντιάτρου Γεωργίου Βυλλιώτη και μητέρα δύο αγοριών 30 και 26 ετών. Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών. Είναι μέλος των εταιρειών Ελληνίδων Δικονομολόγων, Ελληνίδων Νομικών αλλά και της Greenpeace. Έχει εργαστεί ως νομική σύμβουλος πολλών αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων. Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1975 και την τετραετία 1994-1998 διετέλεσε δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Θηβαίων. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Γεν. Νοσοκομείου Θήβας από το 1981-1987. Το 1998 έβαλε ξανά υποψηφιότητα, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Υπήρξε Νομαρχιακή Σύμβουλος ΝΑ Βοιωτίας, Αντινομάρχης και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας από το 2002 μέχρι την είσοδό της στη Βουλή. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 ήταν υποψήφια του ΠΑΣΟΚ. Είναι Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, βουλευτίνα ΝΔ Επικρατείας: Είναι δικηγόρος, έχει γεννηθεί στην Αθήνα, και είναι μητέρα μίας κόρης. Έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Ως δικηγόρος, έχει ιδιαίτερη ειδίκευση στα θέματα της εργασίας και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Υπήρξε Πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) και μέλος σε Δ.Σ. οργανισμών και ευρωπαϊκών οργάνων. Γνωρίζει Γαλλικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Μια παλαιότερη εμπλοκή της με τη δικαιοσύνη κάνει την Ευγενία Τσουμάνη υπόδικη για συκοφαντική δυσφήμιση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), ενώ εκκρεμούν σε βάρος της κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση και έκθεση του κράτους ενώπιον άλλων χωρών και του ΟΗΕ. Η δίκη της (ύστερα από αρκετές αναβολές) είχε ορισθεί για τις 5 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε εκ νέου λόγω εκλογών.
Ηρώ Διώτη, βουλευτίνα Σύριζα Λάρισας: Η οικονομολόγος Ηρώ Διώτη κατάφερε στην εκλογική αναμέτρηση να εισέλθει στη Βουλή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μία έδρα από τις 8 στο Νομό Λάρισας. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές η Ηρώ Διώτη είχε χάσει την έδρα σε ένα ολονύχτιο θρίλερ καταμέτρησης ψήφων. Γεννήθηκε το 1979 στο Χολαργό Αττικής και μεγάλωσε στη Λάρισα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομολόγος και δραστηριοποιείται στην αριστερά από το 1997. Είναι μέλος της Κ.Π.Ε του ΣΥΝ, της γραμματείας της Ν.Ε. του ΣΥΝ Λάρισας και της τοπικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του Αλέκου Αλαβάνου, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα της γενιάς των 700 ευρώ.
Κατερίνα Φαρμάκη, βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Κορινθίας: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Κορινθίας. Είναι παντρεμένη με το Διευθυντικό Στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και Αντιδήμαρχο του Δήμου Κορινθίων, Γιώργο Φαρμάκη, με τον οποίο έχει δυο γιους. Έχει διατελέσει νομαρχιακή σύμβουλος και ήταν υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του 2007. Εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός (έχει αποφοιτήσει από το Πολυτεχνείο Πατρών). Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Μέχρι την είσοδό της στη Βουλή διατηρούσε τεχνικό γραφείο μελετών και κατασκευών ιδιωτικών και δημοσίων έργων, και εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι εκλεγμένο μέλος της περιφερειακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου, και το 2002 εκλέχθηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Χρήστου Παπαβενετίου. Το 2006 εκλέχθηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νίκου Παπαϊωάννου.
Mίκα (Τσαμπίκα) Ιατρίδη, βουλευτίνα ΝΔ Δωδεκάνησα: Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου υπερίσχυσε του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και πήρε την έδρα του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα. Στις εκλογές του 2007 –τότε πολιτεύθηκε για πρώτη φορά– η 32χρονη οικονομολόγος ήρθε τέταρτη, συγκεντρώνοντας περίπου 9.000 ψήφους, και ήταν η πρώτη επιλαχούσα που θα έπαιρνε τη θέση του Αριστοτέλη Παυλίδη σε περίπτωση που αυτός παραιτείτο. Ο πατέρας της, Ιωάννης Ιατρίδης, είναι Δήμαρχος στην Καλλιθέα Ρόδου επί δυο δεκαετίες. Η Mίκα Ιατρίδη έτρεχε από νησί σε νησί, προσπαθώντας να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων των Δωδεκανήσων ακόμη και όταν δεν είχε βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής.
Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη, βουλευτίνα ΛΑΟΣ Εύβοια: Επί πολλά χρόνια θερμή υποστηρικτής και υποψήφια με την παράταξη της ΝΔ, αγανάχτησε (όπως δήλωσε) με την κυβερνητική πολιτική των γαλάζιων. Έτσι πήρε τον άντρα της, Νίκο Παπανδρέου (επίσης στέλεχος της ΝΔ), και μετακόμισαν στο ΛΑΟΣ. Η Ουρανία Παπανδρέου είναι καθηγήτρια ιατρικής και συγκεκριμένα παδίατρος - παιδονευρολόγος, Διευθύντρια του Παιδονευρολογικού Τμήματος στην Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ήταν νομαρχιακή σύμβουλος Εύβοιας. Ο σύζυγός της, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος και Νομάρχης Εύβοιας με τη ΝΔ, θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις Νομαρχιακές εκλογές του 2010 με το ΛΑΟΣ.
Όλγα Ρενταρή-Τέντε, βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Έβρος: Η Όλγα Ρενταρή γεννήθηκε το 1956 στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Απέκτησε το Δίπλωμα Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας από το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και παρακολούθησε μαθήματα Γαλλικής και Ιταλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο. Έχει πάρει υποτροφίες του ΙΚΥ και του U.S.I.A. και συμμετείχε σε μεταπτυχιακά σεμινάρια για τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους στην Μ. Βρετανία, και την υποδοχή μεταναστριών-ων στην εκπαίδευση στις Η.Π.Α. Εργάσθηκε ως αποσπασμένη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών -ΤΕΕΠΗ του Δ.Π.Θ. Μέχρι να μπει στη Βουλή δίδασκε στο 2ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης. Το 2002 εκλέχθηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος και ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της Νομαρχίας Έβρου, της Ν.Ε.Λ.Ε και της Νομαρχιακής Επιχείρησης– Πολιτισμού Έβρου (ΝΕ.ΠΟ.ΝΕ). Διετέλεσε Αντινομάρχης Οικονομικών –Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης –Έβρου και ήταν υπεύθυνη Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων. Είναι παντρεμένη με τον Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Διδυμοτείχου, δόκτορα Αντώνιο - Απόστολο Τέντε, και έχει δύο κόρες, την Μυρτώ και την Ιόλη.
Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Δράμας: Η γνωστή αναπληρωτής Νομάρχης Αθηνών, δίπλα στον Γιάννη Σγουρό κατάφερε να κερδίσει μια από τις 3 έδρες του ΠΑΣΟΚ στην συνήθως «γαλάζια» Δράμα, και να είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής του συγκεκριμένου νομού. Έχει δίπλωμα ηλεκτρολόγου - μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και δυο μεταπτυχιακά με αντικείμενο τα πληροφορικά συστήματα και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Γεννήθηκε στη Δράμα το 1965. Πολιτικά «οργανώθηκε» το 1982, όταν γράφτηκε στο ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε μέλος των επιτροπών της ΠΑΣΠ και της τοπικής του ΠΑΣΟΚ στο Λονδίνο, όπου σπούδαζε για αρκετά χρόνια. Είναι επίσης μέλος του Τομέα Γυναικών και του Τομέα Μηχανικών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου. Από το 2002 μέχρι την είσοδό της στη Βουλή ήταν αναπληρωτής Νομάρχης Αθηνών και εκλεγμένη νομαρχιακή σύμβουλος Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, με κύριους τομείς αρμοδιοτήτων τα τεχνικά έργα, την πολεοδομία και το περιβάλλον. Είναι ενεργό μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, και της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα». Πατέρας της ήταν ο πρώην βουλευτής (1977-1989) και πρώην υφυπουργός Γεωργίας, Μίμης Κεφαλίδης.
Μαρία Θεοχάρη, βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας: Η παρουσία των γυναικών της Θεσσαλίας στη Βουλή τριπλασιάστηκε. Από 1 που ήταν στις προηγούμενες εκλογές, οι γυναίκες βουλευτίνες έγιναν 3 και η Μαρία Θεοχάρη κέρδισε τη μάχη στην Καρδίτσα. Πρώην στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης, η Μαρία Θεοχάρη ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ και στις βουλευτικές εκλογές του 2007.
Αφροδίτη Παπαθανάση, βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Φωκίδας: Και ο Νομός Φωκίδας «άλλαξε χέρια» στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Φωκίδας, Αφροδίτη Παπαθανάση, είναι η νέα βουλευτής του νομού. Οικονομολόγος στο επάγγελμα, υπήρξε επιστημονική συνεργάτις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό και Εθνικό Κοινοβούλιο, και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Διετέλεσε ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ανάπτυξης από το 2002 έως το 2004, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε το ρόλο του διαπραγματευτή προγραμμάτων και έργων μεταξύ του ΥΠΑΝ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2003 έως το 2005 ήταν μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Αεροπορικού Καυσίμου Αεροδρομίου Αθηνών. Εκλέχθηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος Φωκίδας στις εκλογές του 2002 και του 2006.
Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας: Η «νεαρή» της υπόθεσης εκλογές κατέβηκε για δεύτερη φορά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, αλλά την περασμένη Κυριακή κέρδισε το στοίχημα και κατάφερε να εκλεγεί βουλευτίνα. Είναι 30 ετών, παντρεμένη με τον ηθοποιό Μάξιμο Μουμούρη, με τον οποίο έχει μια κόρη. Σπούδασε στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και έκανε δύο μεταπτυχιακά στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Τμήμα Κυβερνητικής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science και στο Eμπορικό και Τραπεζικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Bristol. Μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, ενώ έχει σπουδάσει και κλασικό πιάνο. Από τον Σεπτέμβριο του 2003 δικηγορεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Από το Φλεβάρη του 2007 μέχρι που μπήκε στη Βουλή, εργαζόταν ως δικηγόρος με πάγια αντιμισθία στην ΑΤΕΒΑΝΚ Α.Ε. Στο 7ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το 2005, εκλέχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο και είναι ένα από τα τρία νεότερα μέλη του. Είναι μέλος της Γραμματείας Πολιτικών Νεολαίας και μέλος του Τομέα Αποδήμου. Στο τελευταίο Συνέδριο της Νεολαίας ήταν μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, υπεύθυνη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και μέλος του Προεδρείου του Συνεδρίου.
Μαρία Μίχου, βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Πιερίας: Μπορεί η Πιερία να είναι από τους λίγους «μπλε» νομούς της χώρας, όμως σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις 3 από τις 4 έδρες του νομού. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου έδωσε κυριολεκτικά μάχη με τους σταυρούς (αφού προηγήθηκε για λίγες δεκάδες ψήφους). Είναι οικονομολόγος (απόφοιτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας), μιλάει αγγλικά και γαλλικά, και έχει διατελέσει νομαρχιακή σύμβουλος Πιερίας. Γεννήθηκε το 1962 και είναι παντρεμένη με τον επίσης οικονομολόγο - σύμβουλο επιχειρήσεων Κωνσταντίνο Τζάγκα, με τον οποίο έχει δυο παιδιά. Είναι μέλος του Συλλόγου Οικονομολόγων Πιερίας, του πολιτιστικού συλλόγου «Δρυάνιστα», και του Ινστιτούτου Στρατηγικής Ανάπτυξης Πιερίας Ι.Σ.Α.Π
Διονυσία Αυγερινοπούλου, βουλευτίνα ΝΔ Επικρατείας: Κατάγεται από τη Ζαχάρω της Ηλείας και είναι δικηγόρος. Υπήρξε διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για το Δίκαιο, την Επιστήμη και την Τεχνολογία, και υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου στο Columbia University School of Law New York. Πρόσφατα βραβεύθηκε στο Ζάππειο για την προσφορά της στη σύσφιξη των διατλαντικών σχέσεων και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει διδάξει, ως πανεπιστημιακή, Δίκαιο των Κλιματικών Αλλαγών στο Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 9.10.09 στην εφημερίδα zougla.gr, γραμμένο από την Γεωργία Ευσταθίου στην http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=67783&cid=6