23 Οκτ 2009

Η γυναικεία επανάσταση του κ. Barosso

Η γυναικεία επανάσταση του κ. Barosso

Ο διορισμένος Πρόεδρος, Jose Manuel Barroso, έστειλε μια επιστολή σε όλες-ους τις αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Με ευγενικές διπλωματικές λέξεις ο κ. Barroso έδωσε στις ηγέτιδες-ες της ΕΕ έναν πολύ σαφή υπαινιγμό, αυτού που αναμένει όταν αυτές-οι θα ορίσουν τις υποψήφιες-ους για την επόμενη Επιτροπή:

«Επιτρέψτε μου να προτείνω μια κατάλληλα ισορροπημένη ομάδα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επομένως θα σας ζητούσα, όλες-οι να δείτε την ισορροπία του φύλου ως κοινό στόχο και ως κοινή-μοίρασμα ευθύνη. Επομένως θα σας ωθούσα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσία γυναικών στα Πανεπιστήμια-College…»

Με άλλα λόγια: Στείλτε περισσότερες γυναίκες.

Προφανώς υπάρχει ένα στοιχείο τακτικής στην επιστολή του κ. Barroso. Ο διορισμένος Πρόεδρος επικρίθηκε για την έλλειψη γυναικών Επιτρόπων όταν εγκρίθηκε η Επιτροπή του πέντε χρονιές πριν και η επιστολή δηλώνει το προφανές: Πως ο κ. Barroso δεν είναι ελεύθερος να επιλέξει οποιαδήποτε ομάδα θα ήθελε. Οι διορισμοί γίνονται σε συνεργασία με τις ηγέτιδες-ες των κρατών και των κυβερνήσεων.

Αλλά η επιστολή δεν είναι απαραιτήτως μόνο μια στρατηγική κίνηση. Στην πραγματικότητα ο κ. Barroso βρίσκεται σε μια θέση κλειδί, για να κάνει περισσότερα ως προς την ισότητα των φύλων στα όργανα της ΕΕ, από οποιαδήποτε ηγέτιδα-ης της ΕΕ πριν από αυτόν ως τώρα, δεν έχει κάνει.

Ο κ. Barroso μπορεί να υποστηρίξει - και με τεράστια αξιοπιστία - πως χρειάζεται να τεθούν περισσότερες γυναίκες Επίτροποι στην Επιτροπή του, που θα έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο διορισμένος Πρόεδρος μπορεί επίσης να κινήσει τα πράγματα προς τα εμπρός αρκετά ουσιαστικά, με το να προσφέρει πιο ενδιαφέρουσες εργασίες στις χώρες που παρέχουν-προμηθεύουν τις γυναίκες υποψήφιες - και είναι κατανοητό ότι ο Πρόεδρος κάνει ακριβώς αυτό.

Είναι εύκολο να προβλεφθούν τα επιχειρήματα που ο κ. το Barroso θα συναντήσει κατά την συζήτηση ως προς τις υποψήφιες της επιτροπής με τις ηγέτιδες-ες της ΕΕ. Πολλές ηγέτιδες-ες της ΕΕ θα υποστηρίξουν ότι πραγματικά θα επιθυμούσαν να βρούν μια γυναίκα υποψήφια αλλά ότι δυστυχώς δεν έχουν μια καταρτισμένη υποψήφια για αυτή τη φορά. Όταν αυτό το επιχείρημα θα τεθεί στον κ. Barroso, θα είναι καλό να αναφερθεί στην πρόσφατη εμπειρία των επιχειρήσεων στη Νορβηγία.

Η νορβηγική κυβέρνηση κατάθεσε έναν νόμο λέγοντας ότι τουλάχιστον το 40% των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πρέπει να είναι γυναίκες. Ο νόμος προκάλεσε την άγρια-σθεναρότατη αντίσταση και από τις επιχειρήσεις και από πολλούς πολιτικούς. Υποστήριξαν ότι δεν υπήρξαν αρκετές, επαρκώς καταρτισμένες υποψήφιες, των οποίων το μορφωτικό επίπεδο θα μείωνε το μέσο όρο των Διοικητικών Συμβουλίων και πως οι επιχειρήσεις θα έπαυαν να επενδύουν στη Νορβηγία. Μερικοί έφτασαν ακόμη και να προβλέψουν, ότι οι επιχειρήσεις θα έφευγαν εντελώς από την χώρα.

Τώρα το Κέντρο για την Ποικιλομορφία των Εταιρειών έχει αξιολογήσει το νόμο και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Οι συνολικά 460 επιχειρήσεις που δεσμεύτηκαν από το νόμο, είχαν πραγματική επιτυχία με την αλλαγή της ισορροπίας των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια τες. Ο μέσος όρος του μορφωτικού επιπέδου στα Διοικητικά Συμβούλια αυτών των 460 επιχειρήσεων αυξήθηκε.

Καμία επιχείρηση δεν εγκατέλειψε τη χώρα. Αντίθετα, οι επενδύτριες-ες φαίνονται να ενδιαφέρονται για την απόκτηση των χρημάτων παρά για τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων.

Εάν ο κ. Barroso, έχει το πολιτικό θάρρος να είναι σκληρός με τα κράτη μέλη και να επιμείνει για μεγαλύτερη-περισσότερη ισότητα φύλων, θα έχει μια καλή πιθανότητα επιτυχίας. Έχει δύο πολύ αποδοτικά εργαλεία να χρησιμοποιήσει. Την απειλή να πάρει την Επιτροπή του, που απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο και την απόλυτη-κυρίαρχη δύναμή του στη διανομή των χαρτοφυλακίων. Απλώς ανταμοίβοντας τις χώρες μέλη που θα παρέχουν σε μια καταρτισμένη γυναίκα υποψήφια τα καλύτερα χαρτοφυλάκια από τα κράτη μέλη που θα επιμείνουν στους άνδρες υποψηφίους.

Μια τέτοια τοποθέτηση δεν θα έκανε τον διορισμένο Πρόεδρο δημοφιλή μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά έχει πολύ περισσότερα να κερδίζει παρά να χάσει - και προσωπικά και δημόσια.

Πρώτον, ο κ. Barroso θα μπορούσε να δείξει, ότι είναι ο προϊστάμενος-αφεντικό και ότι η φοβέρα που όλες-οι έχουμε δει κατά την παραμονή του επαναδιορισμού του, έχει τελειώσει.


Δεύτερον, θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα σε όλα τα μέλη της νέας Επιτροπής ότι ο Πρόεδρος είναι ο προϊστάμενος-αφεντικό.

Εκτός από αυτά τα προσωπικά κέρδη, η Επιτροπή με μεγαλύτερη-περισσότερη ισότητα φύλων θα βοηθούσε να υπερνικήθει-ξεπεραστεί μέρος της προβληματικής εικόνας των οργάνων της ΕΕ, πως είναι μια ελιτίστικη ανδρική λέσχη. Περισσότερες γυναίκες Επίτροποι επίσης θα βοηθήσουν την Επιτροπή εσωτερικά όπου η ανδρική κυριαρχία είναι ακόμα υψηλή μεταξύ των δημόσιων υπαλλήλων στις υψηλότερες θέσεις.

Ιδανικά, διορίζοντας μεγαλύτερη ισορροποία φύλων στην Επιτροπή, δεν πρέπει να είναι μόνο η προσπάθεια ισότητας φύλων αυτές τις μέρες. Με τους διορισμούς του κ. Buzek ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του κ. Barroso ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δύο από τέσσερις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ είναι ήδη πλήρεις.

Δύο ακόμη θέσεις πρόκειται να καλυφθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Αυτές είναι της-του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ανώτατης-ου Αντιπροσώπου / Υπουργίνας-ου Εξωτερικών.

Η ομάδα των MEP που διευθύνονται από την Δανή ευρωβουλευτίνα Christel Schaldemose και η ομάδα του Λόμπι των Ευρωπαίων Γυναικών διευθύνουν τις εκστρατείες που προσπαθήσουν να συλλέξουν τη δημόσια υποστήριξη και να ασκήσουν την πίεση στις ηγέτιδες-ες της ΕΕ να διορίσουν τουλάχιστον μια γυναίκα στη μια από τις τέσσερις θέσεις.

Η κα Schaldemoses «Γυναίκες Μπροστά» έχει συλλέξει σχεδόν 200.000 υπογραφές ενώ το Λόμπι των Ευρωπαίων Γυναικών έχει συλλέξει περίπου 19.000 υπογραφές για την εκστρατεία τες.

Αλλά η μάχη μιας γυναίκας για μια από τις δύο τελικές κορυφαίες θέσεις, φαίνεται ότι θα χαθεί. Αυτό αφήνει τον κ. Barroso, ως τον μοναδικό εναπομείναντα να εξασφαλίσει την καλύτερη ισότητα φύλων στην Ευρωπαϊκή ανώτατη πολιτική.

Πολλές-οι πιθανώς θα υποστηρίξουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία εστίαση στη ισότητα των φύλων, ότι όπως πάντα οι Επίτροποι πρέπει να διοριστούν αξιολογικά μόνο.

Αυτό είναι ένα πολύ έγκυρο σημείο.

Αλλά σε έναν κόσμο όπου οι κεφαλές κρατών και κυβερνήσεων θεωρούν ότι είναι δουλειά τες το να ρυθμίσουν ποια επιδόματα μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί να πληρώσει στις ανώτατες-ους υπαλλήλους της, οι ίδιες ηγέτιδες-ες δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι το θέμα της ισότητας φύλων πρέπει να αφεθεί σε κάποιο είδος ανταγωνιστικής αγοράς των πολιτικών δυνάμεων.

Θα κάνει καλό στην Ευρώπη να έχει περισσότερες γυναίκες στις κορυφαίες θέσεις και ο κ. Barroso είναι σε θέση να το πραγματοποιήσει.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.10.09 και το μεταφράσαμε, από την http://blogs.euobserver.com/ryborg/ γραμμένο γραμμένο από τον Ole Ryborg, στην http://blogs.euobserver.com/ryborg/2009/10/22/barrosos-female-revolution/