9 Οκτ 2009

Απαγόρευση πρόσβασης σε ΛεΠΑΤ ιστοσελίδες

Ειδήσεις από τη διεθνή κοινότητα για την ελευθερία της έκφρασης-IFEX- international freedom of expression community

Επείγον Τουρκία
7.10.09

Η αρχή τηλεπικοινωνιών απαγορεύει την πρόσβαση στις ΛεΠΑΤ ιστοσελίδες.

Η αρχή τηλεπικοινωνιών από τις 6.10.09 έχει παρεμποδίσει την πρόσβαση στις ΛεΠΑΤ ιστοσελίδες galibe.com, haydigayri.com και shemaleturk.com μετά από κατηγορίες για πορνεία, αισχρολογία και κακοποίηση ανήλικης-ου βάσει του νόμου σχετικά με τα διοικητικά μέτρα αριθ. 5651. Οι διαχειρίστριες-ες ιστοσελίδων παραπονέθηκαν ότι δεν ενημερώθηκαν για την απόφαση, και είπαν ότι η δράση ήταν το αποτέλεσμα μιας «ομοερωτοφοβικής» νοοτροπίας-αντίληψης.

Οι χρήστριες-ες που προσπαθούν να εισέλθουν στις ιστοσελίδες λαμβάνουν το παρακάτω μήνυμα:

«Ο νόμος σχετικά με τα Διαχειριστικά Μέτρα αριθμός 5651 στο πλαίσιο του τμήματος:

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ (1)λέει:
Η απόφαση να απαγορευθεί η πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα λαμβάνεται όταν υπάρχει επαρκής απόδειξη ότι η ιστοσελίδα χρησιμοποιείται για οποιεσδήποτε από τις ακόλουθες δραστηριότητες:
1) ενθάρρυνση στην αυτοκτονία (άρθρο 84)
2)σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών (103/1)
3)διευκόλυνση της χρήσης των φαρμάκων ή των διεγερτικών φαρμάκων (190)
4)προσφορά ουσιών επικίνδυνων στην υγεία (194)
5)αισχρολογία (226)
6)πορνεία (227)
7)παροχή μιας θέσης και δυνατότητας για τυχερά παιχνίδια (228).

Σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στις τουρκικές ΛεΠΑΤ ιστοσελίδες haydigayri.com, Kaos LG, η διαχειρήστρια-ης των ιστοσελίδων απάντησε στους ισχυρισμούς:

«Η ιστοσελίδα haydigayri.com δεν περιέχει την πορνογραφία. Είναι μια ιστοσελίδα για λεσβίες, αμφισεξουαλικές-ους, τρανς και γκέι για να βρούν φίλες-ους, διαβάζουν νέα, χρησιμοποιούν τα φόρουμ και τη συνομιλία- chat. Στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας δηλώνεται ότι η ιδιότητα μέλους για τις-τους ανθρώπους κάτω από 18 είναι απαγορευμένη.

Η απαγόρευση πρόσβασης ήρθε πολύ ξαφνικά, δεν είχαμε ενημερωθεί για αυτήν. Υποθέσαμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ενημερωνόμασταν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο»

Η διαχειρήστρια-ης της galibe.com απέκρουσε ομοίως τους ισχυρισμούς και έφτασε να κατηγορήσει τις αρχές, πως οι ιστοσελίδες έγιναν στόχος για πολιτικούς λόγους.

"Την Lambdaistanbul και Kaos δοκίμασαν στο παρελθόν να τις κατηγορήσουν για ανηθικότητα. Η τακτική δεν πέτυχε και το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση, έτσι τώρα προσπαθούν να απαγορεύσουν τις κοινωνικές ιστοσελίδες. Αυτές οι εφαρμογές-αποφάσεις είναι ακραία βαρειές".

Οι ιστοσελίδες έχουν 225,000 μέλη

Οι διαχειρίστριες-ες των ιστοσελίδων εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή δήλωση: «Με λύπη αποδοκιμάζουμε-καταδικάζουμε αυτές τις άσχετες αποφάσεις-εφαρμογές που εναντιώνονται στις σκέψεις μας, στις ιδέες, στον τρόπο ζωής μας, στη σεξουαλική ταυτότητά μας και όλες τις ελευθερίες μας».

Για περισσότερες πληροφορίες:
IPS Communication Foundation
Faikpasa Sokak, Faikpasa Apt. No. 37, Kat 3
34425 Beyoglu, Istanbul
Turkey
bia (@) bianet.org

και στην ιστοσελίδα http://www.bianet.org


Το δελτίο τύπου το βρήκαμε στις 7.10.09 και το μεταφράσαμε από την http://www.ifex.org/turkey/2009/10/07/lgbt_websites_censored/