13 Οκτ 2009

Επέκταση των εγκλημάτων μίσους στην Αμερική

Νόμοι του Κογκρέσο που επεκτείνουν την προστασία από εγκλήματα μίσους στις ΛεΠΑΤ.

Ουάσιγκτον. Η Βουλή ψήφισε στις 7.10.09 για να κάνει ομοσπονδιακό το έγκλημα επίθεσης σε ανθρώπους λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τες, h σημαντική επέκταση του νόμου εγκλημάτων μίσους που θεσπίστηκε εκ νέου αυτές ημέρες μετά από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968.

Με την αναμενόμενη μετάβαση από τη Σύγκλητο, οι ομοσπονδιακές-οι εισαγγελείς-κατήγοροι θα είναι σε θέση για πρώτη φορά να επεμβουν σε περιπτώσεις βίας που διαπράττεται ενάντια στις ΛεΠΑΤ.

Οι ομάδες Πολιτικών Δικαιωμάτων και οι υπερασπίστριες-ες τες-τους από το Δημοκρατικό κόμμα έχουν προσπαθήσει πάνω από μια δεκαετία να διευρύνουν το νόμο εγκλημάτων μίσους. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα το πετύχουν. Το μέτρο έχει επισυναφθεί για να περάσει από το υπουργείο άμυνας και ο Πρόεδρος Barack Obama - αντίθετα από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους - είναι ισχυρός υποστηρικτής. Η Βουλή πέρασε τη πρόταση με 281ψήφους υπερ και 146 κατά, με 15 υπερ από τοΔημοκρατικό κόμμα και 131κατά από Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

«Είναι μια πολύ συναρπαστική ημέρα για μας εδώ στο Καπιτώλειο», είπε η εκπρόσωπος τύπου του Κοινοβουλίου Nancy Pelosi, D-Calif., λέγοντας πως ο νόμος για τα εγκλήματα μίσους ήταν στην αντζέντα από τότε που η ίδια για πρώτη φορά τον εισήγαγε στο συνέδριο 22 χρονιές πριν.

Ο γερουσιαστής Edward Kennedy, D-Mass., ήταν για χρόνια υπερασπιστής αυτής της νομοθεσίας.

Πολλές Ρεπουμπλικανές-οι, συνήθως ένθερμες υποστηρίκτριεςτων προτάσεων, ψήφισαν ενάντια εξ’ αιτίας της προσθήκης αυτού που ανάφεραν ως νομοθεσία «εγκλημάτων γνώμης-πίστης-άποψης».

«Αυτή είναι ριζοσπαστική κοινωνική πολιτική που τίθεται για έγκριση στο υπουργείο Αμύνης, στις πλάτες των στρατικών μας, επειδή δεν μπορούν πιθανώς να την περάσουν από μόνες-οι τες», είπε ο Δημοκρατικός ηγέτης John Boehner του Οχάιο.

Οι Ρεπουμπλικανές-οι αντίπαλες δεν ανακουφίστηκαν από τις πρόσφατες αλλαγές στο νόμο που ενισχύσουν την προστασία από τις θρησκευτικές ομιλίες και τις θρησκευτικές ενώσεις όσες-οι άσκησαν κριτική υποστήριξαν ότι οι πάστορες που εκφράζουν πεποιθήσεις για τον λεσβιασμό, ομοερωτισμό θα μπορούν να διωχθούν εάν τα κηρύγματά τους συνδεθούν με τις πρόσφατες πράξεις βίας ενάντια σε ΛεΠΑΤ.

Οι υποστηρίκτριες-ες υπολογίζουν ότι οι διώξεις θα μπορούσαν να συμβαίνουν μόνο όταν περιλαμβάνεται σωματική βλάβη, και καμία-ας υπουργός ή διαμαρτυρόμενη-ος δεν θα μπορεί να εκφράσει αντίθεση για τον λεσβιασμό, ομοερωτισμό.

Ο νόμος δημιουργεί επίσης ένα νέο ομοσπονδιακό έγκλημα που θα τιμωρεί τις επιθέσεις ενάντια στα μέλη αμερικανικών υπηρεσιών εξ αιτίας της υπηρεσίας τους.

Η νομοθεσία εγκλημάτων μίσους που θεσπίστηκε μετά από τη δολοφονία Λούθερ Κίνγκ καθόρισε τα εγκλήματα μίσους στη βάση της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας ή της εθνικής προέλευσης. Περιορίζει επίσης το πεδίο των δράσεων που θα προκαλούσε η ομοσπονδιακή συμμετοχή.

Η προτεινόμενη επέκταση θα περιελαμβάνει εγκλήματα βασισμένα στο σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο, την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου ή την αναπηρία. Διευκολύνει τους περιορισμούς στις ομοσπονδιακά προστατευμένες δράσεις.

Περίπου 45 κράτη έχουν νόμους εγκλημάτων μίσους, και ο νόμος δεν θα αλλάξει την παρούσα κατάσταση όπου οι έρευνες και οι διώξεις διεξάγονται από κρατική-ο και τοπική-ο αξιωματούχο.

Αλλά θα παράσχει ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις που θα βοηθούν τη δίωξη των εγκλημάτων μίσους και θα χρηματοδοτεί προγράμματα για να καταπολεμηθούν τα εγκλήματα μίσους που συμβαίνουν από νεαρούς-νέους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει μετά την πιστοποίηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι το κράτος είναι απρόθυμο να συνεχίσει τα εγκλήματα μίσους.

Ενώ οι Δημοκρατικές-οι που ψήφισαν ενάντια στη πρόταση λόγω της προσθήκης των ΛεΠΑΤ στα εγκλήματα μίσους, ο ανοιχτά γκέι Δημοκρατικός Jared Polis του Κολοράντο είπε ότι θα ψήφιζε υπερ παρά την αντίθεσή του στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ. Προσθέτοντας ότι τα αίτια εγκλημάτων μίσους είναι τόσο απεχθή, «επειδή δεν είναι μόνο εγκλήματα ενάντια στα άτομα, αλλά είναι εγκλήματα ενάντια σε ολόκληρες κοινότητες και δημιουργούν συνθήκες φόβου-εκφοβισμού σε ολόκληρες τις κοινότητες».

Ο Tom McClusky, αντιπρόεδρος του συντηριτικού Συμβουλίου Οικογενειακής Έρευνας είπε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να αμφισβητήσει τη νομοθεσία στο δικαστήριο. «Η θρησκευτική προστασία είναι αρκετά υψιλή», είπε. Υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικές-οι προσπαθούσαν να κινήσουν τη «ΛεΠΑΤ αντζέντα» τες αυτή τη χρονιά θέλοντας να προσελκύσουν ψήφους την επόμενη χρονιά.

Το FBI λέει ότι υπάρχουν περίπου 8.000 εγκλήματα μίσους που αναφέρονται στη τη χώρα κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς. Παραπάνω από τα μισά, έχουν κίνητρο την ρατσιστική-σεξουαλική προκατάληψη. Τα επόμενα πιο συχνά εγκλήματα είναι εκείνα που βασίζονται στη θρησκευτική προκατάληψη, περίπου 18% και στο σεξουαλικό προσανατολισμό 16%.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 10.10.09 και το μεταφράσαμε, από την http://www.365gay.com/news/full-story-congress-acts-to-extend-hate-crimes-to-cover-gays/, όπου το έχει βρεί στην Associated Press