17 Οκτ 2009

Της πετσόκοψαν την αποζημίωση

Λεσβία στρατιωτίνα που δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση, της πετσόκοψαν την αποζημίωση για τις βλάβες που υπέστει.

Μία λεσβία στρατιωτίνα ενώ κέρδισε αποζημίωση 190,000 £ μετά από σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από έναν άνδρα ανώτερο της, έχουν πετσοκόψει την αποζημίωσή της κατά ένα τρίτο μετά την απόφαση των προϊστάμενων του στρατού.

Η πρώην αξιωματικίνα του αγγλικού πυροβολικού Kerry Fletcher, τον περασμένο Νοέμβριο σε ένα εργατικό δικαστήριο αποζημιώθηκε για την συμπεριφορά στην οποία εκτέθηκε, αν και μόνιμη στο Βασιλικό Πυροβολικό της Αεροπορείας-RAF, στο βόρειο Γιορκσάιρ το 2004.

Επιδικάστηκε με το ποσό των 50,000 £ για τις βλάβες- ζημίες, 20,000 £ για τις επιβαρυντικές βλάβες και 30,000 £ για ψυχική ωδίνη. Επιδικάστηκε ακόμη το ποσό των 65,558 £ σχετικό με τις χαμένες αποδοχές και τη συνταξιοδότηση, με το υπόλοιπο των χρημάτων που αποτέλεσαν τις δαπάνες και τις πληρωμές μεριδίου.

Το Υπουργείο άμυνας αμφισβήτησε την αποζημίωση για τις επιβαρυντικές βλάβες, που έχουν ως σκοπό να τιμωρήσουν τον παραβάτη, και τις υποδειγματικές βλάβες- ζημίες, οι οποίες πληρώνονται όταν ένα πρόσωπο έχει υποστεί κακοβουλία-μοχθηρία.

Σύμφωνα με τη Daily Telegraph, το Εφετείο απασχόλησης αποφάσισε ότι το ποσό για τις επιβαρυντικές ζημίες-βλάβες πρέπει να περιορίσει σε 8,000 £, ενώ το ποσό των 50,000 £ για τις υποδειγματικές (*Α) βλάβες-ζημίες αφαιρέθηκε εξ ολοκλήρου, όπως είπε η επιτροπή ήταν «αστήρικτες».

Η επιτροπή είπε ότι αν και ήταν «οικτρή» η διαγωγή-συμπεριφορά του στρατού, ερευνώντας τις αξιώσεις παρενόχλησης δεν συνάντησε το υψηλό όριο-επίπεδο κάτω από το οποίο οι υποδειγματικές βλάβες-ζημίες μπορούν να επιδικαστούν.

Η πρώην στρατιωτίνα είναι πιθανό να χάσει περισσότερα χρήματα μετά την ρύθμιση του μεριδίου.

Στο αρχικό δικαστήριο απασχόλησης ακούστηκε ότι ένας άνδρας λοχίας είχε πει, ότι θα μπορούσε να "μεταστρέψει" την Fletcher σε ετερό και την είχε υποβάλει σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές προόδους. *Β

Αφότου παραπονέθηκε για την παρενόχληση, της αρνήθηκαν μια μετάθεση και πέρασε πειθαρχικό, ενώ ειπώθηκε επίσης ότι ήταν διανοητικά ασταθής.

Η αποζημείωση της Fletcher των 186,896 £, αντιμετώπισε το θυμό των ομάδων των βετεράνων, οι οποίες την αποκάλεσαν «αισχρή-άσεμνη» και συγκρινόμενη με τα μικρότερα ποσά που παραλαμβάνουν οι στρατιωτίνες-ες που έχουν χάσει πολλαπλάσια άκρα στο πόλεμο.


Το άρθρο το βρήκαμε 14.10.09 και το μεταφράσαμε, γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2009/10/14/lesbian-soldier-who-suffered-harassment-has-damages-claim-slashed/


*Α Οι παραδειγματικές ζημιές (στην Αγγλία) είναι αποζημιώσεις που δεν επιδικάζονται για να αποζημιώσουν την ενάγουσα, αλλά στη μεταρρύθμιση ή να αποτρέψουν τον κατηγορούμενο και παρόμοια πρόσωπα από τη συνέχιση ενός σχεδίου δράσης όπως αυτό που έβλαψε την ενάγουσα.

*Β Σεξουαλικές προόδοι=συνεχείς και αυξανώμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Φιλοφρονήσεις, σεξουαλικά ανέκδοτα, αγγίγματα ή και προτάσεις για σεξ. Ευαγγελία Βλάμη