13 Οκτ 2009

Βία αστυνομικών κατά συζύγων, πρώην συντροφισών

Στην κορυφή της λίστας εγκλημάτων βρίσκεται η βία κατά των γυναικών, από αστυνομικούς

Σουηδία

Οι πράξεις βίας ενάντια στις γυναίκες αποτέλεσαν τις περισσότερες μηνύσεις για τους εκτός υπηρεσίας αστυνομικούς, από οποιοδήποτε άλλο έγκλημα την τελευταία δεκαετία.

7.10.09 Σχεδόν ένα τρίτο όλων των μηνύσεων που αντιμετώπισαν οι ανώτεροι υπάλληλοι μεταξύ 1998 και 2008 αφορούσε την επίθεση κατά των συζύγων τους, πρώην-συντροφισών τους ή πρώην συντροφισών που συζούσαν με τον αστυνομικό, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθει από την εφημερίδα Dagens Nyheter. Συνολικά, ερεύνησαν 48 περιπτώσεις, είτε επίθεσης είτε σχετικά εγκλήματα της μεικτής βίας κατά της ακαιραιότητας μιας γυναίκας.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια μας έχει οδηγήσει στην πεποίθηση ότι: «Είμαστε οι πρώτες-οι, που αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια δύσκολη κατάσταση. Δεν πρέπει να κρύψουμε το ζήτημα», είπε ο Liljemor melin-Sving, αναπληρωτής πρόεδρος της σουηδικής ένωσης αστυνομίας, στην εφημερίδα.

Στη δεκαετή περίοδο που καλύπτει η έρευνα, 30 αστυνομικοί έχουν χρεωθεί γενικές επιθέσεις – η δεύτερη πιο συνηθισμένη μήνυση για τους εκτός υπηρεσίας αστυνομικούς - είναι η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, στην τρίτη θέση είναι η κλοπή σε μαγαζί στην τέταρτη θέση είναι η γενικότερη κλοπή και στην πέμπετη θέση η παιδική πορνογραφία.

Μεταξύ του ευρύτερου πληθυσμού, οι παραβάσεις κυκλοφορίας αποτέλεσαν το μεγαλύτερο αριθμό μηνύσεων από το 1998 ως το 2008. Δεύτερη σε σειρά είναι η κλοπή σε μαγαζί ή η γενικότερη κλοπή μαζί με την κατοχή των ναρκωτικών για προσωπική χρήση. Περιπτώσεις επιθέσεων στις οποίες οι άνδρες ήταν τα θύματα ήρθαν ένατα στον κατάλογο, ενώ περιπτώσεις επιθέσεων στις οποίες οι γυναίκες ήταν τα θύματα αποτέλεσαν το 13ο πιό συνηθισμένο έγκλημα.


Το άρθρο το βρήκαμε στην 13.10.09 και το μεταφράσαμε από την The Local - Sweden στην http://www.thelocal.se