2 Οκτ 2009

Σύμφωνο Συμβίωσης για ΛεΠΑΤ στην Τασμανία

Η Τασμανία δίνει στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια τις επίσημες τελετές

Τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια της Τασμανίας στο κράτος της Αυστραλίας θα είναι σε θέση σύντομα να έχουν μια επίσημη τελετή η οποία θα καταχωρεί τις σχέσεις τες-τους.

Έως τώρα, τα ζεύγη είχαν την συμβολαιογραφική "Πράξη της Σχέσης" που καταχωρείται στο ληξιαρχείο, η οποία είναι η μορφή του Συμφώνου Συμβίωσης για την Τασμανία και μπορούσαν να διοργανώνουν μόνο άτυπες τελετές.

Η αλλαγή, από την 1η Νοεμβρίου, σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να υπογράψουν την συμβολαιογραφική Πράξη Σχέσης τες-τους σε μια τελετή με την παρουσία της υπεύθυνης-ου κρατικής υπαλλήλου, με τις φίλες-ους και τις οικογένειές τες-τους.

Ο εκπρόσωπος τύπου Ομάδας για ΛεΠΑΤ Δικαιώματα της Τασμανίας Rodney Croome χαιρέτισε την πρωτοβουλία, λέγοντας: "Αυτό παρέχει στα ΛεΠΑΤ και ετερό ζευγάρια έναν τρόπο να υπάρξει εκείνη η "ειδική-ιδιαίτερη μέρα", κατά την οποία δηλώνουν επίσημα και βεβαιώνουν τη σχέση τους μπροστά στις φίλες-ους και τις οικογένειές τες-τους.

"Η Τασμανία ξεκίνησε με την καθιέρωση του ληξιαρχειαρχικής πράξης των προσωπικών μας σχέσεων, και τώρα συνεχίζει με την επίσημη αναγνώριση της τελετουργίας αυτών των σχέσεων".

Πρόσθεσε: ο "Νόμος των Σχέσεων της Τασμανίας" είναι ένα υγιές σώμα του νόμου που εδρεύει-βασίζεται στην ισότητα και τη δικαιοσύνη, αλλά μέχρι τώρα αυτό το σώμα είχε στερήσει το συναίσθημα".

Εκείνες-οι που έχουν συμβολαιογραφική Πράξη της Σχέσης έχουν ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα με τα παντρεμένα ζευγάρια και στο κράτος και στον ομοσπονδιακό νόμο και αναγνωρίζονται επίσης ως Συντρόφισες- Σύζυγοι στις χώρες όπως η Αγγλία.

Δεδομένου ότι ο νόμος ίσχυσε το 2004, 145 ζευγάρια έχουν καταχωρήσει τις σχέσεις τους.

Αν και οι νέες τελετές τίθενται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, δεν θα είναι διαθέσιμες παρά έναν μήνα αργότερα, λόγω μιας περιόδου 28 ημερών κατά την οποία οι εφαρμογές για τις συμβολαιογραφικές Πράξεις της Σχέσης υποβάλλονται σε επεξεργασία.


Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε στις 30.9.09, στην pink news, γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2009/09/30/tasmania-to-give-gay-couples-official-ceremonies/

Η φωτογραφία είναι μια αναπαράσταση γάμου λεσβιών, το 1920 στο Σαν Φραντζίσκο. Ο μόνος άνδρας της παρέας είναι ντυμένος γυναίκα, με το κολιέ στα δεξιά. Ευαγγελία Βλάμη