Ασπίδα για την καρδιά τα πράσινα λαχανικά
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, κάνουν καλό στην καρδιά; Την αιτία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν Βρετανίδες-οι επιστήμονες, οι οποίες-οι διαπίστωσαν πως μία χημική ουσία που περιέχουν μπορεί να διεγείρει έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό προστασίας των αρτηριών.
Όπως γράφουν ερευνήτριες-ες από το Ιmperial College του Λονδίνου στην επιθεώρηση «Αrteriosclerosis, Τhrombosis &Vascular Βiology», η καρδιοπάθεια οφείλεται εν πολλοίς στη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες, που οδηγεί στη δημιουργία πλακών (αθηρωματικές πλάκες). Οι αθηρωματικές πλάκες προκαλούν στενώσεις στις αρτηρίες, αλλά όχι με ομοιόμορφο τρόπο: πιο επιρρεπή στην εμφάνισή τους είναι τα τμήματά τους που δημιουργούν διακλαδώσεις. Οι στενώσεις εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος και έτσι σιγά σιγά «αρρωσταίνει» η καρδιά.
Η νέα μελέτη, που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε πως στα τμήματα των αρτηριών που είναι επιρρεπή στη δημιουργία πλακών είναι ανενεργή μία πρωτεΐνη (λέγεται Νrf2), η οποία φυσιολογικά προστατεύει τα αγγεία από τις αθηρωματικές πλάκες. Ωστόσο, η θεραπεία με σουλφοραφάνη- μια χημική ουσία που υπάρχει στο κουνουπίδι, στο μπρόκολο και σε άλλα πράσινα λαχανικά- ενεργοποιεί την Νrf2 στα συγκεκριμένα τμήματα.
«Τα νέα ευρήματα δείχνουν έναν πιθανό μηχανισμό μέσω του οποίου η κατανάλωση λαχανικών προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, ενισχύεται η άποψη πως πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα», σχολίασε ο καθηγητής Πίτερ Βάισμπεργκ.
Επόμενος στόχος των ερευνητριών-ων είναι να πραγματοποιήσουν μελέτη για να διαπιστώσουν εάν η κατανάλωση όλων των λαχανικών ασκεί ανάλογη προστατευτική δράση και εάν η σουλφοραφάνη μπορεί να μειώσει αθηροσκλήρωση όταν αυτή ήδη έχει αρχίσει.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 7.9.09 στην εφημερίδα τα Νέα, στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4534923&ct=2