13 Σεπ 2009

Φεμινιστικό πορνό

Πορνό, φεμινιστικό και κρατικοδίαιτο
Μια ταινία φεμινιστικού πορνό έχει κάνει άνω κάτω τις τελευταίες μέρες τη Σουηδία.

Από απλές πολίτισες-ες μέχρι κυβερνητικά στελέχη. Μιλάμε για το «Dirty Diaries» -ένα πρότζεκτ της Σουηδέζας ντοκιμενταρίστριας Μία Ενμπεργκ-Mia Enberg, που αποτελείται από 12 μικρού μήκους ταινίες. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε, διότι η ταινία πήρε επιχορήγηση 48.000 ευρώ από το Κέντρο Κινηματογράφου της Δανίας, που σημαίνει ότι οι φορολογούμενες-οι -χωρίς να το ξέρουν- έβαλαν το χέρι στην τσέπη και κατέθεσαν τον οβολό τους στη βιομηχανία πορνό.

Δεν είναι και τόσο πολλές οι πορνό ταινίες από γυναίκες. Στο είδος έχει διαπρέψει, για παράδειγμα, η Γαλλίδα Κατρίν Μπρεγιά. Αυτό που διαφοροποιεί ταινίες σαν το «Dirty Diaries» είναι η φεμιστική τους ματιά. «Οι ταινίες πορνό γίνονται πάντα από άντρες και απευθύνονται σε άντρες. Η δική μας αναδεικνύει τη σεξουαλικότητα από την πλευρά των γυναικών. Δεν έγινε ούτε με σκοπό να ικανοποιηθεί το αντρικό κοινό, ούτε για να βγάλουμε λεφτά», ανέλυε το σκεπτικό της η Ενμπεργκ σε πρόσφατη συνέντευξη. Είναι άραγε αυτά τα επιχειρήματα που έπεισαν το -ριζοσπαστικό όπως απεδείχθη- Δανέζικο Κέντρο Κινηματογράφου να συνδράμει στην παραγωγή; Αν πάντως έχει κάποια σημασία, τη διευθυντική του θέση κατέχει γυναίκα.

Η Ενμπεργκ θεωρεί ότι με την ταινία αυτήν ανοίγει μια νέα σελίδα στην κινηματογραφική βιομηχανία πορνό. Η τομή της δικής της συμβολής έγκειται στο ότι, μαζί με τις υπόλοιπες-ους σκηνοθέτιδες, άνδρες και γυναίκες, που υπογράφουν το «Dirty Diaries», αποφεύγουν την κλασική παγίδα: η γυναίκα δεν εμφανίζεται σαν σεξουαλικό αντικείμενο. Η ταινία έχει, βέβαια, τα πάντα: από αισθησιακό μέχρι σκληρό σεξ, λεσβιακό και ετεροσεξουαλικό.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές. Με πρώτη και καλύτερη της Μπεατρίς Φρέντρικσον, μέλους του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ. Σε μπλογκ της καταγγέλλει την επιχορήγηση του πορνογραφικού φίλμ. «Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να χρηματοδοτεί τέτοια είδη, μόνο και μόνο επειδή διατείνονται φεμινισμό», έγραψε.

Υπάρχουν κι άλλα επιχειρήματα εναντίον της ταινίας, και, μάλιστα, φεμινιστικά. «Ποια θα ήταν η αντίδραση των υποστηρικτριών-ων της ισότητας των δύο φύλων αν έπαιρνε επιχορήγηση ένας άντρας για να γυρίσει πορνό;», αναρωτιέται η Μπεατρίς Φρέντρικσον. «Μάλλον θα τον είχαν γιουχάρει», δίνει μόνη της την απάντηση. Επίσης, θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο να συνδέεται το λεσβιακό σεξ με τον φεμινισμό, γιατί ενισχύει την προκατάληψη ότι όλη η φασαρία γίνεται για να αποκλειστούν οι άντρες και να αποκτήσουν προνόμια οι γυναίκες.

Η διευθύντρια του Δανέζικου Κέντρου Κινηματογράφου παραμένει πιστή στις θέσεις της. «Οσες-οι παίζουν είναι ενήλικες, κάνουν ό,τι κάνουν με τη θέλησή τους και συμμετέχουν οικονομικά στην ταινία».


10.9.09 Ελευθεροτυπία γραμμένο από την Χρυσούλα Παπαϊωάννου στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=80639
Προς απάντηση της κας Φρέντρικσον, ένας άνδρας ποτέ ως τώρα δεν έχει γυρίσει ένα πορνό με φεμινιστική ματιά και το πορνό που ωθεί στην χρησιμοποίηση των γυναικών ως αντικειμένων, περισσεύει. Όσο για την λεσβοφοβία της, είναι γνωστό ότι πολλές λεσβίες ήταν και είναι πολλές φορές πιο φεμινίστριες από τις φεμινίστριες. Αξιολογεί κάθεμια με βάση την ιδία αντίληψη για το κάθε θέμα. Ο εξ' ορισμού αποκλεισμός, του να είναι μια λεσβία και φεμινίστρια είναι τουλάχιστον ανακριβής. Ευαγγελία Βλάμη.