11 Σεπ 2009

Δημοψίφισμα για τον ΛεΠΑΤ γάμο στην Ουάσιγκτον

Το Δικαστικό σώμα της Ουάσιγκτον δέχτηκε το αίτημα δημοψηφίσματος για το νόμο πολιτικού γάμου των ΛεΠΑΤ.

Ένας δικαστής της Ουάσιγκτον δέχτηκε να διεξαχθεί εθνικό δημοψήφισμα, για το εάν στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια που έχουν ή θέλουν να τελέσουν πολιτικό γάμο, πρέπει εξισωθούν τα δικαιώματα τες-τους με αυτά των ετερόφυλων ζευγαριών.

Ο νόμος, γνωστός ως το μέτρο "Όλα εκτός του γάμου", έπρεπε να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο αλλά τέθηκε σε αναμονή λόγω της εκστρατείας-καμπάνιας για δημοψήφισμα, γνωστή ως R-71.

Εάν όσες-οι ψηφίζουν το εγκρίνουν, το δημοψήφισμα R-71, θα δώσει στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια ακριβώς τα ίδια τα δικαιώματα που παρέχονται στα ετερόφυλα ζευγάρια, όπως τα δικαιώματα παιδοθεσίας και υποστήριξης παιδιών.

Προς το παρόν, ο νόμος παρέχει στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια μόνο μερικά από τα προνόμια-οφέλη που δίνονται στα ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμο. Σχεδόν 6.000 πολιτικοί γάμοι έχουν αρχειοθετηθεί από το 2007, χρονιά κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ ο νόμος.

Μετά την ανακοίνωση ομάδας θρησκευομένων και συντηρητικών που είναι αντίθετες-οι στο πολιτικό γάμο ότι έχουν συλλέξει αρκετές υπογραφές για να θέσουν το ζήτημα-νόμο στις εκλογές το Νοέμβριο, η ομάδα WAFST-Οικογένειες της Ουάσιγκτον Ενωμένες, που είναι υπέρ των ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων, αξίωσαν νομική διεκδίκηση, με την οποία ισχυρίζονται πως οι υπογραφές που συλλέχθηκαν δεν είναι νομικά έγκυρες.

Σύμφωνα με την ομάδα, ο γραμματέας του κράτους Sam Reed δεν έχει ακολουθήσει τους κανόνες αίτησης και οι χιλιάδες αιτήσεις που έγιναν αποδεκτές έπρεπε να έχουν απορριφθεί.

Εντούτοις, ο δικαστής Thomas McPhee του Ανώτατου Δικαστηρίου κομητειών Thurston χθες απέρριψε τις αξιώσεις της WAFST. Αν και μια προηγούμενη προσπάθεια να εμποδιστεί ο νόμος R-71 κατέρευσε, στη κομητεία King την προηγούμενη εβδομάδα για τεχνικούς λόγους, η δικαστίνα Julie Spector αναγνώρισε ότι ο γραμματέας Sam Reed είχε δεχτεί
άκυρες αιτήσεις.

Όσες-οι υποστηρίζουν τον R-71 αγωνίζονται για να κρατήσουν τις αιτήσεις (συλλογή υπογραφών) ανενεργές. Αν και αναγνωρίζονται ως δημόσια έγγραφα και μπορεί να έχει πρόσβαση η κάθεμια-νας, θεωρούν ότι εκείνες-οι που δεν υποστηρίζουν τα ίσα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ στοχεύσουν στην παρενόχληση. Μια δίκη για να προστατεύσει τις αιτήσεις (συλλογή υπογραφών) είναι αυτήν την περίοδο εν εξελίξη και αναμένεται να εκδικαστεί αυτήν την εβδομάδα.

Όπως με την πρόταση 8, η πρωτοβουλία που απαγόρευσε προσωρινά το ΛεΠΑΤ γάμο στη Καλιφόρνια, το δημοψήφισμα 3η Νοεμβρίου θα ξαναθέσει το θέμα σχετικά με εάν όσες-οι ψηφίζουν μπορούν να αποφασίζουν σχετικά με ζητήματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε στις 9.9.09 στην pink news στην http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-13989.html


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ΛεΠΑΤ στην Αμερική με την απαγόρευση των γάμων στην Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Από τις 15 Μαϊου 2008, 18 χιλιάδες ΛεΠΑΤ ζευγάρια έχουν τελέσει γάμους στην πολιτεία του Σβαρτσενέγκερ, και ο ρυθμός αυτός ήταν ιδιαίτερα αυξημένος τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Ομως, οι Καλιφορνέζες-οι είπαν «ναι» στην πρόταση που περιορίζει τον γάμο στην «ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας».
Ανάλογη πρόταση υπερψήφισαν και στην Αριζόνα και τη Φλόριντα. Η εξέλιξη αυτή φέρνει στο προσκήνιο τον γάμο των ΛεΠΑΤ σε εθνικό επίπεδο, αφού η Καλιφόρνια, η δεύτερη πολιτεία που επέτρεψε τον ΛεΠΑΤ γάμο μετά τη Μασαχουσέτη, θεωρείται «εργαστήρι» για την εξέλιξη των νόμων και των ηθών σε όλη την Αμερική.



Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.12.08 στην εφημερίδα Έθνος στην http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8400&pubid=1964763