28 Σεπ 2009

Αποτυχία του προέδρου συνελεύσεων των Ηνωμέων Εθνών

Ανακοίνωση Υποστήριξης της αποποινικοποίησης του ομοερωτισμού στα Ηνωμένα Έθνη (Ην.Ε)!

Η ILGA είναι εξαιρετικά ανήσυχη και σοκαρισμένη που στη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο νέος Πρόεδρος Ali Abdussalam Treki απέτυχε στο να θεωρηθεί, η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των ΛεΠΑΤ και intersex σε όλο τον κόσμο, ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σε μια συνέντευξη πριν αναλάβει τη διεύθυνσή της Συνέλευσης των Ην.Εθνών, ο κ. Treki δήλωσε πως ο ίδιος δεν είναι "καθόλου υπέρ" σε σχέση με τη δήλωση υπέρ της αποποινικοποίησης του
ομοερωτισμού που υπογράφεται από 66 Χώρες και διαβάστηκε από τον Αργεντινό αντιπρόσωπο τον περασμένο Δεκέμβριο Γενική Συνέλευση των Ην.Ε στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, ο κ. Treki είπε ότι το θέμα που αναφέρεται στη δήλωση, δηλ.η αποποινικοποίηση, είναι "μη αποδεκτή στην πλειοψηφία του κόσμου" και πως "το ότι υπάρχουν μερικές χώρες που την επιτρέπουν (sic), θεωρώντας ότι είναι ένα είδος δημοκρατίας...νομίζω ότι δεν είναι".

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τη Δήλωση που απαίτησε την καθολική αποποινικοποίηση του ομοερωτισμού, δενμπορούμε παρά να συμπεράνουμε ότι ο νέος Πρόεδρος της Συνέλευσης των Ην.Ε είναι… υπέρ της ποινικοποίησης των ΛεΠΑΤ και intersex. Η ανησυχία και οι σοβαρές επιπτώσεις αυτής της τοποθέτησης, που προέρχονται από το νέο προϊστάμενο ενός οργάνου το οποίο υποτίθεται ότι θεωρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα - όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα - ως την πιό ιερή αξία, δεν μπορούν να προσδιοριστούν.

Απευθυνόμαστε στις και στους αντιπροσώπους των κρατών που υπέγραψαν τη Δήλωση αποποινικοποίησης του ομοερωτισμού, αλλά και ψηφίσαν για την εκλογή του κ. Treki στη νέα του θέση, να απαιτήσουν μια εξήγηση από τον Πρόεδρο Συνελεύσεων των Ην.Εθ για τα λόγια του και να αντιδράσουν αναλόγως-συνεπώς.

Gloria Careaga & Renato Sabbadini
Γενική γραμματεία της ILGA

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το μέιλ:
renato@ilga.org -Renato Sabbadini,

Η ILGA είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο με πάνω από 600 ομάδες από 111 χώρες και αγωνίζεται από το 1978 για τα ίσα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών,τρανς και intersex

Την ανακοίνωση την βρήκαμε και την μεταφράσαμε στις 26.9.09, στην http://www.ilga.org/news_results.asp?LanguageID=1&FileID=1296&FileCategory=44&ZoneID=7

Ο Ali Abdussalam γεννήθηκε το 1938 στη Λιβύη. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης από το 1976 ως το 1982 και από το 1984 ως το 1986. Ανέλαβε καθήκοντα ως Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 15 Σεπτεμβρίου 2009.
Στή προεδρική εναρκτήρια ομιλία του στην 64η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ.Treki είπε: "Πρέπει να θέσουμε ένα τέλος στους πολέμους, τις αιτίες και τις συνέπειές τους. Ο διάλογος και η αμοιβαία κατανόηση είναι ο τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Εμπάργκο και αποκλεισμοί είναι άκαρποι, που οξύνουν τον ανταγωνισμό και τις εξεγέρσεις, θίγοντας συγχρόνως σεβασμό της διεθνούς κοινότητας.
Σε μια συνέντευξη τύπου μετά την εκλογή του, εξέφρασε ομοερωτοφοβική άποψη, και πάνω από όλα την αντίθεσή του για τα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ: "Δεν είναι αποδεκτά στην πλειοψηφία του κόσμου. Και υπάρχουν ορισμένες χώρες που τα επιτρέπουν, νομίζοντας ότι είναι ένα είδος δημοκρατίας ... νομίζω ότι δεν είναι". Υπερασπίστηκε τη στάση του μνημονεύοντας μουσουλμανική πίστη και την κληρονομιά του.

Το βιογραφικό απόσπασμα το βρήκαμε στην http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Ali_Treki&ei=ldDASu3yHJGh_AaJ66le&sa=X&oi=translate&resnum=4&ct=result&prev=/search%3Fq%3DAli%2BAbdussalam%2BTreki%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26hs%3Dhtc

Οι δηλώσεις του κ Treki σχετικά με τον πόλεμο και την ποινικοποιήση του λεσβιασμού είναι κατά την γνώμη μας οξύμορες. Ο σεβασμός από την μια στην διεθνή κοινότητα και η απαξιώση και η μεροληψία μαζί με την σεξουαλική προκατάληψη απέναντι σε ΛεΠΑΤ δεν στέκουν. Ευαγγελία Βλάμη