12 Σεπ 2009

Οι σεξοτουρίστες της Μαγαδασκάρης

Οι "πειρατές" της Μαδαγασκάρης

[...] Η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών που επισκέπτονται το νησί είναι άνδρες και δεν είναι τυχαίο. Είναι τουρίστες που διάλεξαν τη Μαδαγασκάρη όχι για τις φυσικές ομορφιές της αλλά για το σεξ που μπορούν ελεύθερα να απολαύσουν στις αγκαλιές μικρών κοριτσιών!

Παιδιά ακόμα και κάτω των δέκα χρόνων προσφέρουν το κορμί τες σε όποιον vazaha (λευκό τουρίστα) είναι έτοιμος να πληρώσει για μία νύχτα μαζί τες. Για λίγα ευρώ μπορούν να κάνουν τα πάντα. Λαχείο θεωρούν το να συναντήσουν κάποιον «πελάτη» που θα δεχθεί να δώσει είκοσι ευρώ για μία νύχτα μαζί τες. Σε μια χώρα όπου ένας καλός μισθός είναι τα εξήντα ευρώ τον μήνα, το νυχτοκάματο αυτό θεωρείται μεγάλη επιτυχία ακόμα και από τις οικογένειες των κοριτσιών αυτών, γιατί όλα γίνονται με την έγκριση της οικογένειάς τες. Πολλές φορές μάλιστα, οι γονείς παρακινούν τα κορίτσια τες να βγουν στο πεζοδρόμιο για να φέρουν τα προς το ζην! Ο σεξοτουρισμός δίνει και παίρνει στη Μαδαγασκάρη, τη δεύτερη πιο φτωχή χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

[...]

Καμιά φορά, τις «νοικιάζουν» και για τη διάρκεια της μέρας, αφού ζητούν από αυτές να τους ξεναγήσουν. Στις καλύτερες περιπτώσεις, οι πιο ρομαντικοί φεύγοντας μπορεί να τους κάνουν και κανένα δωράκι «εις ανάμνησιν των όσων πέρασαν». Πέρα όμως από το αμπαλάζ, η πραγματικότητα είναι πικρή. Είναι άνδρες [...] που ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να απολαύσουν την [...] σάρκα μικρών κοριτσιών.


ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟ aids, ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ

«Κάνουμε τα πάντα. Δεχόμαστε ό,τι μας ζητήσουν» παραδέχεται η 16χρονη Λαντρίσια, η οποία εξαναγκάστηκε να πουλάει το κορμί της από τα δέκα της. Οι πελάτες της είναι έτοιμοι να πληρώσουν όσο όσο αν δεν τους υποχρεώνει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό και η Λαντρίσια τους ικανοποιεί την επιθυμία, παρά τον κίνδυνο που διατρέχει!

«Το aids, ναι, το φοβάμαι, αλλά τα λεφτά είναι πολλά περισσότερα έτσι» λέει η νεαρή που στο πελατολόγιό της αριθμεί ήδη μερικές χιλιάδες τουρίστες. Οι περισσότερες κοπέλες είναι σαν τη Λαντρίσια. Σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Εκτός από το ότι αφήνονται στο έλεος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, έχουν να αντιμετωπίσουν συχνά πυκνά και πολλές εγκυμοσύνες που προκύπτουν από τις χωρίς προφύλαξη επαφές! Επειδή οι περιπτώσεις δεν είναι μία και δύο αλλά πολλές, στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης έχει φτιαχτεί κέντρο φιλοξενίας γυναικών και βρεφών που γεννήθηκαν από μια τέτοια επαφή.


Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΜ
Οι πελάτες είναι συνήθως άνω των σαράντα ετών, με έναν μέσο όρο γύρω στα πενήντα. Ανδρες που ψάχνουν την ηδονή στον επί πληρωμή έρωτα με κορίτσια που θα μπορούσαν να ήταν εγγονές τους. Είναι πολύ εύκολο να αναγνωρίσεις αυτόν τον τύπο τουρίστα. Είναι συνήθως μοναχικά άτομα που κόβουν βόλτες κοιτάζοντας εξεταστικά γύρω τους στα τουριστικά θέρετρα της Μάντα, όπως αποκαλούν οι Γαλλίδες-οι αυτό το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των σεξοτουριστών είναι Γάλλοι υπήκοοι. Κάποιες φορές, οι vazaha βγαίνουν προς αναζήτηση της λείας τους σε γκρουπ. Τρεις τέσσερις άνδρες μαζί, με το χαμόγελο στα χείλη, σαν μια οποιαδήποτε παρέα τουριστών, βγαίνουν βόλτα με πολύ συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς. Αλλωστε, ο προορισμός της Μαδαγασκάρης δεν επιλέχθηκε τυχαία!

Το «ψάρεμα» γίνεται συνήθως έξω από τα ξενοδοχεία, τα κλαμπ ή τα ακριβά εστιατόρια όπου συχνάζουν οι τουρίστες. Για τους ντόπιους είναι απαγορευτικά. Ενας βαρβάτος λογαριασμός σε ένα τέτοιο εστιατόριο είναι όσο βγάζει μία ντόπια-ος σε όλον τον χρόνο. Εκεί, έξω από τα στέκια αυτά, μικρά κορίτσια κόβουν βόλτες φορώντας τα πιο προκλητικά ρούχα τους για να «ψαρέψουν» πελάτες. Στους δρόμους της Τολιάρα, στο Νοζί Μπε, το Σεν Τροπέ, το Ντιέγκο Σουάρεζ το παιχνίδι είναι πάντα το ίδιο και η προσφορά τόσο μεγάλη όσο και η ζήτηση!

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ [...]
Με την απογραφή του 2005 η Μαδαγασκάρη είχε από τα πιο χαμηλά ποσοστά παγκοσμίως σε φορείς του aids, με ένα ποσοστό που δεν άγγιζε καν το 1%. Μόλις 0,95% ήταν το ποσοστό της, σύμφωνα με τα στοιχεία του CNLS, του παγκόσμιου οργανισμού κατά του aids. Η έκρηξη όμως του σεξοτουρισμού σίγουρα έχει επηρεάσει αυτό το ποσοστό ανοδικά.

Το πλέον ανησυχητικό ποσοστό όμως είναι αυτό που προκύπτει από έρευνα της UNICEF: ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου σεξοτουρισμού γίνεται εις βάρος κυρίως μικρών κοριτσιών.

Για να ανακόψουν την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται αυτό το είδος τουρισμού στην περιοχή, οι Αρχές της Μαδαγασκάρης σε συνεργασία με την UNICEF και άλλους διεθνείς οργανισμούς ενάντια στην παιδική εκμετάλλευση έχουν ξεκινήσει ολόκληρη καμπάνια. Σε όλα τα τουριστικά θέρετρα υπάρχουν αφίσες που προειδοποιούν τους επισκέπτες του νησιού ότι «τα παιδιά δεν είναι τουριστικά σουβενίρ!».

Η είσοδος σε μπαρ, κλαμπ κι εστιατόρια δεν επιτρέπεται σε ανήλικα κορίτσια, ενώ η αστυνομία κάνει συχνά εφόδους για εξακρίβωση στοιχείων σε στέκια τουριστικά. Οι ανήλικες πόρνες συλλαμβάνονται, αλλά δυστυχώς είναι θέμα χρόνου να ξαναβγούν στον δρόμο. Στο Νοζί Μπε λειτουργεί μονάδα ψυχολογικής υποστήριξης για κορίτσια που εγκαταλείπουν την πορνεία ή που έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση, σεξουαλική ή ψυχολογική. Παρά τη διαφθορά στην αστυνομία, μία από τις αιτίες που το πρόβλημα κλιμακώνεται, υπάρχει ειδική ομάδα ενόπλων για την πάταξη της παιδικής πορνείας. Το τμήμα Ηθών είναι το κομμάτι της αστυνομίας με την περισσότερη δουλειά στη Μαδαγασκάρη, αν και οι καταγγελίες που φθάνουν στο Ηθών είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος.

Σε όλη αυτήν την ιστορία το εντυπωσιακό είναι ότι δεν βοηθούν οι οικογένειες. Οι γονείς προτιμούν να κρατούν αυτές τις ιστορίες μέσα στους τοίχους του σπιτιού τους και δεν το καταγγέλλουν, ακόμα και στις περιπτώσεις που τα παιδιά τους πέφτουν θύματα κακοποίησης από τους vazaha, γιατί δυστυχώς υπάρχουν και τέτοια περιστατικά. Οποιος ξένος αποδειχτεί πάντως ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη-ο και μάλιστα επί πληρωμή αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από πέντε έως δέκα χρόνια και πρόστιμο από 730 έως 3.650 ευρώ.


Παραλέιψαμε τμήματα του άρθρου, το οποίο το βρήκαμε στις 6.9.09 στην εφημερίδα Εσπρέσσο, γραμμένο από την Μαίρη Κοντολούρη στην http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=11&artid=1048861&pg=7
Η φωτογραφία είναι από μια ομάδα που στηρίζει τα μικρά κορίτσια που έχουν εξαναγκαστεί να εκδοθούν. Ευαγγελία Βλάμη.