14 Ιαν 2012

Ημερολόγιο 2012: "Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη" ΣΤ

"Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη" Ημερολόγιο 2012 ΣΤ'

Bernadette Segol
Γαλλία

Με τη πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) - άρχισε μια νέα εποχή συμμετοχής των γυναικών σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες. Η Bernadette Sιgol, αναγνωρισμένη διαπραγματεύτρια, ήταν σε θέση να επηρεάσει την πορεία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα άλλαζε την οδηγία για τις υπηρεσίες σε βασικούς τομείς, όπως οι προσωρινά απασχολούμενες.
Δηλώνει ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερες προσπάθειες από τους άνδρες συναδέλφους τις: γυάλινες οροφές, η διαφορά των μισθών – είναι σοβαρά προβλήματα που σκοτινιάζουν την ισότητα των γυναικών.

Ξέρατε πως;
Η μέση ωριαία διαφορά στις αμοιβές μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ΕΕ είναι 17,5%.
Το 2010 το ποσοστό γυναικείας απασχόλησης παρέμεινε χαμηλότερο από ό,τι για τους άνδρες στις 26 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Το 2010 το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών (15-64 ετών) είναι 58,2% και είναι 11,9% χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό απασχόλησης των ανδρών (70,1%).
Οι εργαζόμενες γυναίκες περνούν 39 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο για τις δραστηριότητες φροντίδας του σπιτιού σε σύγκριση με τις 26 ώρες των ανδρών.
Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται ως εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και της δημόσιας διοίκησης οι οποίοι είναι εν γένει τομείς που λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς από ό,τι τυπικά ανδρικά επαγγέλματα.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξανόταν περίπου 30% στην ΕΕ, εάν το χάσμα των φύλων στην απασχόληση είχε εξαλειφθεί (οι μορφές εργασίας (πλήρης - μερική απασχόληση) και ο μισθός).

Margarita Jankauskaitė
Λιθουανία
"Μια γυναίκα έχει δύο επιλογές - να διεκδικεί την ισότητα ή να είναι μαζοχίστρια. Επέλεξα την ισότητα”, λέει η Margarita Jankauskaitė - που είναι ένα μοναδικό παράδειγμα και δείχνει πολύ καλά πόσο πολύ επηρεάζει μια γυναίκα την πολιτική μιας χώρας.
Ανήκει στο γυναικείο κίνημα, είναι Δοκτρόρισα σε θέματα ισότητας των γυναικών και της φιλοσοφίας για πάνω από 20 χρονιές η ίδια αφιερώθηκε στην ισότητα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ορίστηκε Πρέσβηρα της Πολυμορφίας στη Λιθουανία το 2004 και το 2005 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ξέρατε ότι;
Οι γυναίκες είναι συχνά αντικείμενα και εκτιμόνται με βάση την εμφάνισή τις, είναι πολύ πιο πιθανό να απεικονίζονται σε νεαρή ηλικία, το 79% των γυναικών που παρουσιάζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι μέχρι 34 ετών. Υπάρχει μία γυναίκα έναντι τεσσάρων ανδρών στην ειδησεογραφική κάλυψη. Στην Ευρώπη, οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 10% του χρόνου στις ειδήσεις. Οι αθλήτριες κατέχουν μόνο από 2% ως 9% του τηλεοπτικού χρόνου μιας αθλητικής εκπομπής.
Μόνο 10% είναι γυναίκες στις ειδήσεις για τις Ευρωπαϊκές πολιτικές.
Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 16% των ειδικών τύπου και το 14% των εκπροσωπισών-ων τύπου.



Τα γράμματα με αστερίσκους είναι δικά μας

*Α glass ceilings = γυάλινη οροφή = Μια μη αναγνωρισμένη γραμμή διακρίσεων, ένα ανώτατο όριο με βάση τη συμπεριφορά ή την οργανωτική προκατάληψη που αποτρέπει τις γυναίκες από το να προωθηθούν σε ηγετικές θέσεις. Ένα ανώτατο όριο για το τι επιτρέπεται.

Την είδηση την βρήκαμε στις 12.1.12 και την μεταφράσαμε από την MKO EIGE http://eige.europa.eu/sites/default/files/women_of_europe/Women_Inspiring_Europe_calendar_2012.pdf