31 Ιαν 2012

Αίτηση προσφυγής Αρ. 51362/09 Roberto Taddeucci και Douglas McCall κατά της Ιταλίας Ε''

Αίτηση προσφυγής Αρ. 51362/09 Roberto Taddeucci και Douglas McCall κατά της Ιταλίας Ε'


3. Σύσταση 1470(2000) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης "κατάσταση των λεσβιών και γκέι και των συντροφισών τις σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης στις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης". Στο σχετικό τμήμα έχει ως εξής:

"1. Η Συνέλευση υπενθυμίζει και επαναλαμβάνει τη σύστασή 924 (1981)διακρίσεις κατά των Lbtiq, Σύσταση 1236 (1994) δικαίωμα ασύλου και τη σύσταση 1327 (1997) προστασία και βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και αιτουσών άσυλο στην Ευρώπη.

2. Η Συνέλευση εκφράζει την ανησυχία της ότι οι πολιτικές μετανάστευσης των περισσότερων χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης παράγουν διακρίσεις κατά των Lbtiq. Η πλειοψηφία αυτών των χωρών, για παράδειγμα, δεν αναγνωρίζει τη δίωξη λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ως βάσιμη αιτία χορήγησης ασύλου και δεν παρέχουν κανενός είδους δικαίωμα διαμονής των μελών αλλοδαπής ιθαγένειας των δι-εθνικών Lbtiq ζευγαριών.

3. Ομοίως, οι κανόνες επανένωσης των οικογενειών και των κοινωνικών παροχών σε γενικές γραμμές δεν ισχύουν για τα Lbtiq ζευγάρια.

(...)
6. Επιπλέον, η Συνέλευση έχει επίγνωση του γεγονότος ότι η άρνηση των περισσότερων χωρών μελών να χορηγούν το δικαίωμα διαμονής των μελών αλλοδαπής ιθαγένειας δι-εθνικών Lbtiq ζευγαριών είναι αιτία επώδυνων καταστάσεων για πολλά Lbtiq ζευγάρια, που αναγκάζονται να χωρίσουν εξ' αιτίας αυτού και να ζουν σε δύο διαφορετικές χώρες. Θεωρεί ότι οι κανόνες μετανάστευσης για τα ζευγάρια δεν θα πρέπει να κάνουν διάκριση μεταξύ Lbtiq και ετερό σχέσεων. Ως εκ τούτου, το έγγραφο που αποδεικνύει την ύπαρξη μιας σχέσης, εκτός από το πιστοποιητικό γάμου, θα πρέπει να εισαχθεί μεταξύ των εγγράφων που απαιτούνται για την πρόσβαση στο δικαίωμα διαμονής στην περίπτωση των Lbtiq ζευγαριών.

7. Ως εκ τούτου, η Συνέλευση συστήνει στην Υπουργική Επιτροπή:
(...)
γ. καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές για τη μεταχείριση των Lbtiq προσφύγων ή των μελών ενός δι-εθνικού ζευγαριού,
(...)
. ii παροτρύνει τις χώρες μέλη:
(...)
δ. να αναθεωρήσουν την πολιτική τις στα κοινωνικά δικαιώματα και στην προστασία των μεταναστριών, ώστε τα Lbtiq ζευγάρια και οικογένειες να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες των ετερό ζευγαριών και οικογενειών,
ε. να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε τα δι-εθνικά Lbtiq ζευγάρια να έχουν τα ίδια δικαιώματα διαμονής όπως τα δι-εθνικά ετερό ζευγάρια,


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.1.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=899445&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649