"Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη" Ημερολόγιο 2012 Δ'
Lučka Kajfež
Bogataj Σλοβενία
Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο καθηγήτρια Lučka Kajfež Bogataj πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένες και ότι εκπληρούν όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές ώστε να εργαστούν για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η παιδεία και η ενθάρρυνση να αναζητήσουν μια επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία είναι συνθήκες που θα πρέπει να είναι εξίσου προσβάσιμες στις γυναίκες. Η Lučka Kajfež είναι στην ευχάριστη θέση να βλέπει την αυξανόμενη ποσότητα των γυναικών στην τάξη της, που επιλέγουν τις φυσικές επιστήμες πολύ πιο ενεργά τώρα.
Ξέρατε πως;
Το ποσοστό των γυναικών αντιπροσώπων στις διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών Αλλαγής του Κλίματος κυμαινόταν μεταξύ 15% το 1997 και 31% το 2008. Το ποσοστό των γυναικών επικεφαλής των αντιπροσωπειών δείχνει ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται ακόμη περισσότερο 18% το 1997 και 15% το 2008.
Σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, οι γυναίκες καταλαμβάνουν λιγότερο από το 10% των πανεπιστημιακών διευθυντικών διοικητικών θέσων.
Κατά μέσο όρο στις 27 χώρες της ΕΕ, μόνο το 22% των μελών του διοικητικού συμβουλίου των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων είναι γυναίκες.
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 59% των αποφοίτων πανεπιστημίου, ενώ οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 82% των τακτικών καθηγητών.
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 36% των αποφοίτων στους τομείς της επιστήμης, των μαθηματικών, της πληροφορικής και της μηχανικής.
Στους τομείς της επιστήμης, των μαθηματικών και της πληροφορικής και ιδιαίτερα της μηχανικής, της βιομηχανικής κατασκευής, της κατασκευής κτιρίων, δρόμων λιγότερο από 25% των κατόχων διδακτορικού είναι γυναίκες.
Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή
Κύπρος
Βρίσκεται σε υψηλές θέσεις, το είναι η πρώτη γυναίκα πρέσβηρα της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες και η πρώτη Υπουργίνα Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επέτρεψε στη Δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή να αναφερθεί σε ζητήματα ισότητας των γυναικών σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και έχει αποτελέσει παράδειγμα και έμπνευση όχι μόνο στην Κύπριες, αλλά και σε όλες τις γυναίκες της Ευρώπης.
Τονίζει ότι η εκπαίδευση έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις αλλαγές της χώρας και έδωσε τη δυνατότητα στις γυναίκες να εκφραστούν πιο ενεργά σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενα πεδία.
Ξέρατε ότι;
Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 35% των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και το 33% της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το 2009, το 24% των μελών των εθνικών κοινοβουλίων ήταν γυναίκες. Το ποσοστό είναι πάνω από το 40% μόνο στις Κάτω Χώρες και στη Σουηδία. Είναι κάτω από 10% στη Μάλτα και στην Ουγγαρία.
10 από τις 27 τωρινές Ευρωπαίες Επιτρόπισες-ους είναι γυναίκες.
Στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, από τις 56 διευθυντικές θέσεις και θέσεις προϊστασίας τμημάτων – μονάδων, μόνο στις 13 (23%) είναι γυναίκες.
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 26% των υπουργίνων (αυτές με μία θέση στο υπουργικό συμβούλιο), στις εθνικές κυβερνήσεις των 27 χωρών της ΕΕ, το 22% είναι υφυπουργίνες και 24% συνολικά.
Στη διπλωματική υπηρεσία κατά μέσο όρο το 38% είναι γυναίκες στις 22 χώρες μέλη της ΕΕ.
Οι πρέσβηρες κατά μέσο όρο στην ΕΕ είναι 13,5%.
Την είδηση την βρήκαμε στις 12.1.12 και την μεταφράσαμε από την MKO EIGE http://eige.europa.eu/sites/default/files/women_of_europe/Women_Inspiring_Europe_calendar_2012.pdf