14 Ιαν 2012

Ημερολόγιο 2012: "Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη" Α'

Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη
Ημερολόγιο 2012 A'

Benja Stig Fagerland
Δανία

"Οι γυναίκες είναι με πολλούς τρόπους πιο σύγχρονες στις απόψεις τις και
δεν φοβούνται να συγκρουστούν”.
- Λέει η Benja Stig Fagerland υπεύθυνη για τη δημιουργία του προγράμματος Το Μέλλον της Γυναίκας που έχει γίνει πρότυπο για άλλες χώρες και είναι επίσης ένα μεγάλο κίνητρο για πρωτοβουλίες γυναικών. "Το ζήτημα των γυναικών είναι θέμα των επιχειρήσεων και δεν θα πρέπει να είναι θέμα των γυναικών!", δηλώνει η Benja Stig Fagerland, εφευρέτρια των «womenomics», εμπειρογνωμόνισα και ειδική στο πεδίο Γυναίκες σε Διευθυντικούς και Διεθνείς Επιχειρηματικούς Κύκλους.

Ξέρατε πως;
Το 2011, οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο το 10% των διευθυντριών και 3% των διευθυνουσών συμβούλων στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών αυξήθηκε κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα ανά χρονιά. Με αυτό το
ρυθμό, θα χρειαστούν άλλες 50 χρονιές προτού οι εταιρικές αίθουσες συνεδριάσεων να περιέχουν τουλάχιστον 40% από κάθε φύλο. Το 2009, στον ιδιωτικό τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν λιγότερο από το ένα τρίτο (32,5%), των επικεφαλής επιχειρήσεων.
Μόνο το 20% των γυναικών ήταν στα υψηλότερα όργανα λήψης αποφάσεων, των εκπροσωπισών-ων των εργαζομένων στις μεγαλύτερες εταιρείες.
Οι 300 κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είχαν κατά μέσο όρο 11,7% γυναίκες στα διοικητικά συμβούλιά τις, σε σύγκριση με 9,7% το 2008.
Μόνο 13 από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως έχουν γυναίκα Διευθύνουσα Σύμβουλο.

Maria Regina Tavares da Silva
Πορτογαλία
"Η Ισότητα των Γυναικών είναι μια απαίτηση τόσο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να αφεθεί για την «επόμενη ημέρα», όταν η πολιτική και οικονομική σταθερότητα δρομολογούνται πλήρως". - Είπε η Maria Regina Tavares da Silva.
Από τη δεκαετία '70 έχει υπερασπιστεί την αρχή αυτή, ενώ εργάζεται για τον ΟΗΕ, την CEDAW, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Διεθνή Κοινωνία των Πολιτισών και σε πολλές οργανώσεις. "Πάνω από 20 χρονιές έχουν περάσει και είμαι ευτυχισμένη που βλέπω αυτή την άποψη να είναι πλέον πλήρως αποδεκτή, τουλάχιστον θεωρητικά, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν ισχύει πάντα".

Ξέρατε ότι;

Παγκοσμίως, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας από τους άνδρες. 17% των γυναικών στην ΕΕ (σε σύγκριση με το 15% των ανδρών) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το 2008, ο κίνδυνος φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών ανήλθε στο 22% έναντι 16% των ηλικιωμένων ανδρών.
Κατά μέσο όρο οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα εισοδήματα συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ανάπηρες υποεκπροσωπούνται στις δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και συνολικά, καθώς και σε δραστηριότητες αναψυχής, πολιτισμού και του αθλητισμού.
Υπάρχουν σταθερά λιγότερες ανάπηρες εργαζόμενες
από ό,τι ανάπηροι εργαζόμενοι.
Το ποσοστό ανεργίας των μεταναστριών είναι υψηλότερο (14%) από εκείνο των μεταναστών (11,3%).


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.1.12 και την μεταφράσαμε από την MKO EIGE http://eige.europa.eu/sites/default/files/women_of_europe/Women_Inspiring_Europe_calendar_2012.pdf