14 Ιαν 2012

Ημερολόγιο 2012: "Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη" Β'

" Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη" Ημερολόγιο 2012 Β'

Isabella Lenarduzzi
Βέλγιο

Η Isabella Lenarduzzi, Βελγίδα επιχειρηματίας και διαχειρήστρια για τις γυναίκες στις επιχειρήσεις, θεωρεί: «Οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις βρίσκονται προ ενός διλήμματος ταυτότητας: πως αν λειτουργούν όπως ένας τυπικός άνδρας ηγέτης, θεωρούνται ως «σκληρές» ή «ψυχρές». Το ροζ χρώμα κυριαρχεί στην ενδυμασία τις και έχει γίνει ένα επαγγελματικό χρώμα στο γραφείο της ακριβώς όπως το γκρι, το μαύρο ή το μπλε.
"Είναι πάντα καλύτερα να έχει περισσότερες από μία μέθοδους λήψης αποφάσεων, γυναικείας ή ανδρικής προέλευσης, η ποικιλομορφία είναι αυτό που μετράει". - Είπε η Isabella, προκαλώντας αλλαγές στη σημερινή κατάσταση και στην ενθάρρυνση των γυναικών να αναλάβουν δράση.

Ξέρατε πως;
Σήμερα οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ευρώπη είναι μόνο το 30% του συνόλου των επιχειρηματιών.
Κατά το 2008, 59,5% των πανεπιστημιακών πιστοποιητικών που χορηγούνται στην ΕΕ πήγε στις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών στις επιχειρήσεις, ενώ περισσότερες γυναίκες αποφοιτούν από πανεπιστήμια για τη διχείρηση επιχειρήσεων και τη νομική, ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών στα υψηλότερα όργανα λήψης αποφάσεων στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες δεν ήταν παρά μόλις 10,9 % το 2009.
Λιγότερες γυναίκες από ότι οι άνδρες δηλώνουν ανοιχτά ότι προτιμούν να είναι αυτο-απασχολούμενες-οι: περίπου 40% των γυναικών τκαι 50% των ανδρών.
Μόνο 33,2% είναι αυτο-απασχολούμενες γυναίκες διαχειρήστριες στις επιχειρήσεις και μόλις 30% σε νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Από τα 18 εκατομμύρια ΜΜΕ στην ΕΕ, το 30% διοικείται από γυναίκες.


Elena Gorolova
Τσεχία

"Είμαι η Elena Gorolovα, ζω στην Τσεχία. Δεν μπόρεσα να βρω μια δουλειά για 15 χρόνια μόνο και μόνο επειδή είμαι μια Ρομά χωρίς να κατέχω πανεπιστημιακό τίτλο".
Αυτή η γενναία γυναίκα, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα και τις αποζημιώσεις της, και πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση με έναν τρόπο μέσα από τους ακανθώδεις θάμνους των στερεοτύπων για τις γυναίκες και τις κατέστησε ευκολότερες για τις άλλες. Η Elena Gorolovα, εκπροσωπεί τις γυναίκες που υπέστησαν ζημία από την αναγκαστική στείρωση στην Τσεχική Δημοκρατία, λέει: "Δεν θέλω άλλες γυναίκες για να την αντιμετωπίσουν".

Ξέρατε;
Μεταξύ 10 και 12 εκατομμύρια Ρομά ζουν στην ΕΕ και στις εν δυνάμει υποψήφιες χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ.
Οι γυναίκες από μειονοτικές εθνικές ομάδες βιώνουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας από τους άνδρες εθνικών μειωνοτικών ομάδων, έχουν χειρότερη πρόσβαση στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες.
500.000 κορίτσια και γυναίκες στην ΕΕ πλήττονται από τον ακρωτηριασμό των σεξουαλικών οργάνων ή απειλούνται από αυτήν την πρακτική.
Ανάπηρες, γυναίκες Ρομά και τρανς πρόσωπα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εξαναγκαστική στείρωση.
Η Miranda Vuolasranta, μια Φινλανδή Ρομά, είναι η πρώτη Ρομά που εργάζεται στο Συμβούλιο Ευρώπης. Η Lνvia Jαrσka (Ευρ.Λαϊκ.Κόμμα) είναι το μόνο μέλος Ρομά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών σε χώρες εκτός της ΕΕ είναι κάτω από το 50%, ενώ οι γυναίκες Ρομά είναι τέσσερις φορές πιο συχνά άνεργες.



Την είδηση την βρήκαμε στις 12.1.12 και την μεταφράσαμε από την MKO EIGE http://eige.europa.eu/sites/default/files/women_of_europe/Women_Inspiring_Europe_calendar_2012.pdf