Ημέρα Κατά της ΛεΠΑΤφοβίας, Καιρός να δράσουν τα Κράτη. 17 Μάη
Με την ευκαιρία την Διεθνούς Ημέρας κατά της ΛεΠΑΤφοβίας, καλούμε τα κράτη να κάνουν περισσότερα ώστε να εμποδίσουν την ΛεΠΑΤφοβία, πολεμώντας τη βία που βασίζεται στην προκατάληψη για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου.
«Ατυχώς, σε πολλά μέρη του κόσμου, ο λεσβιασμός, αμφισεξουαλικότητα και η τρανσεξουαλικότητα είναι ποινικά αδικήματα. Οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές, τρανς και γκέι ζουν κάτω από αφόρητες κοινωνικές πιέσεις και τον κίνδυνο να δεχτούν επιθέσεις, εξ’ αιτίας του ότι οι δράστες των ομοερωτικών εγκλημάτων μίσους, συχνά παραμένουν ατιμώρητοι» είπε ο Paul LeGendre, διευθυντής της ΜΚΟ τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Πρώτα, ΑΠΔ κι εργάζεται ένα Πρόγραμμα για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων.
«Τα κράτη πρέπει να προστατεύουν τις πολίτισσες-ες και να εξασφαλίζουν πως οι δράστες με κίνητρα σεξουαλικές και άλλες προκαταλήψεις θα οδηγούνται στην Δικαιοσύνη. Πρέπει να ενστερνιστούν και να δημιουργήσουν νόμους για τα εγκλήματα μίσους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου και να εγγυηθούν-εξασφαλίσουν πως η επιβολή του νόμου θα είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη. Τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν με ΜΚΟ, οι οποίες έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν, δημιουργώντας γέφυρες από την έλλειψη εμπιστοσύνης που πολύ συχνά υπάρχει μεταξύ ΛεΠΑΤ και Αρχών» πρόσθεσε ο LeGendre.
Η μελέτη –έρευνα της ΜΚΟ ΑΔΠ εστιάζει στην Ευρώπη, στην πρώην Σοβιετική Ένωση και την Βόρεια Αμερική. Φαίνεται πως οι παραπάνω χώρες με τις θέσεις-στάσεις τους για τις ΛεΠΑΤ συναθροίσεις-συγκεντρώσεις, είναι συχνά ιδιαίτερα επιθετικές και καταλήγουν σε εγκλήματα μίσους εναντίον των ΛεΠΑΤ. Τέλος επιδεικνύουν περισσότερη βία, από ότι άλλες μορφές επιθέσεων που βασίζονται σε προκαταλήψεις. Αναφορές των ΜΚΟ και των ΜΜΕ ενισχύουν τα επίσημα ευρήματα, πως η ΛεΠΑΤφοβική βία είναι συχνή και προάγεται σε πολλά μέρη του κόσμου, σε κάποια από αυτά τα μέρη παραμένουν περιορισμένες οι αναφορές για τα εγκλήματα μίσους κατά των ΛεΠΑΤ. *1
Οι Ημέρες Υπερηφάνειας Pride συνεχίζουν να προβάλουν ιδιαιτέρως την δημόσια ορατότητα των ΛεΠΑΤ, παρ’ όλο που αυτή η ορατότητα συχνά γίνεται ερέθισμα για βία και άλλες διαδηλώσεις-εκδηλώσεις μη ανοχής, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες τη πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Σε ερώτηση για τις επιθέσεις που δέχονται όσες-οι συμμετέχουν στις Πορείες Υπερηφάνειας ο LeGendre είπε: «Τα κράτη έχουν καθήκον να σεβαστούν την ελευθερία των οργανώσεων,συνεταιρισμών, ομάδων και των συναθροίσεων-συγκεντρώσεων και να προστατεύουν τις πολίτισσες-ες και τις Πορείες Υπερηφάνειας από κάθε περιφρονητική επίθεση, των οποίων έχουμε γίνει μάρτυρες στο παρελθόν. Είναι μη αποδεκτό για τις δημόσιες και άλλες αρχές να χρησιμοποιούν την ιδεολογική τους πλατφόρμα για να διεγείρουν-υποδαυλίσουν –υποκινήσουν βία κατά των ΛεΠΑΤ.*2
Η ΜΚΟ ΑΠΔ στην “Αναφορά των Εγκλημάτων Μίσους 2008” περιγράφει το πρόβλημα της βίας των εγκλημάτων μίσους, προσφέροντας πρακτικές λύσεις στα κράτη. Μερικά επεξηγηματικά ευρήματα που προσιδιάζουν-ανήκουν στην ΛεΠΑΤφοβική βία είναι συγκεντρωμένα στο «Φύλλα βίαιων γεγονότων που βασίζονται στις προκαταλήψεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου». Τα "φύλλα" απεικονίζουν τα αποτελέσματα αυτών των επιθέσεων, που έχουν την μορφή προσωπικών επιθέσεων και περιστατικά καταστροφής της ιδιοκτησίας καθώς επίσης και την ανεπαρκή κρατική απάντηση.
Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε από το http://www.humanrightsfirst.org/discrimination.
*1 Π.χ η Ελλάδα και η Κύπρος
*2 ΛαΟΣ στη Βουλή δια στόματος κ. Καρατζαφέρη στις 9.5.09. Ευαγγελία Βλάμη