17 Μαΐ 2009

Ημέρα ντροπής για την Ρωσία 16.5.09

Ημέρα ΛεΠΑΤ Υπερηφάνειας στη Μόσχα 16.5.09

Σύμφωνα με την συνέντευξη που έδωσαν ακτιβίστριες-ες ΛεΠΑΤ στην Πορεία Υερηφάνειας Pride, οι Ρωσικές αρχές χρησιμοποίησαν βία για να σταματήσουν την ειρηνική πορεία, η οποία είχε απαγορευθεί από την ρωσική αστυνομία.

Οι προσπάθειες να οργανωθεί Πορεία Υπερηφάνειας τις προηγούμενες χρονιές, αντιμετωπίστηκε με βία.

Η οργάνωση της Υπερηφάνειας κάλεσε τις καλιτέχνιδες-ες που θα εμφανίζονταν σήμερα στον τελικό της Eurovision να αποδοκιμάσουν το γεγονός «στείλτε το μήνυμα πως το να καταπιέζει η Ρωσία τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αποδεκτό»
« Η κυβέρνηση της Ρωσίας χρησιμοποιεί αυτή την χρονιά, την Eurovision ως μια βιτρίνα για να δείξει στον κόσμο, πόσο πολύ έχει βελτιωθεί η χώρα από τις αρχές του 1990. Όμως η πραγματικότητα σήμερα το απόγευμα στους δρόμους της Μόσχας, μαρτυρά στον κόσμο πόσο λίγο έχει προοδεύσει η Ρωσία, όταν καλείται να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η αστυνομική βαρβαρότητα της οποίας είμασταν μάρτυρες, ήταν σοκαριστική. Σχεδιάσαμε μια ειρηνική πορεία για να τονίσουμε τη φρικτή κατάσταση των ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων στη Ρωσία σήμερα. Η αστυνομία νομιμοποίησε την βία με τον δημόσια-ανοικτά ΛεΠΑΤφοβικό δήμαρχο της Μόσχας Yury Luzhkov, δεν συγκράτησαν τα όπλα τους, παρά το ότι ΜΜΕ από όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν και κατέγραφαν.
«Υπερασπιστήκαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ της Ρωσίας, που συχνά δέχονται βία. Απαιτούμε την ίδια νομική προστασία ενάντια στις διακρίσεις και τα εγκλήματα μίσους».
«Αυτό το επεισόδιο ντρόπιασε την Ρωσική Κυβέρνηση και τις αρχές τις Μόσχας στα μάτια όλου του κόσμου».

Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε στις 16.5.09 στο www.pinknews.co.uk
Εκπρόσωπος της ρωσικής Εκκλησίας είχε δηλώσει χαμογελώντας στην τηλεόραση, πως ετοιμάζει βίαια επισόδεια για την αποτροπή της Πορείας Υπερηφάνειας, προειδοποιώντας τις-τους ΛεΠΑΤ.Ευαγγελία Βλάμη