20 Μαΐ 2009

Σοκολάτα; Ναι!

Ναι στη Σοκολάτα

Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

Το γεγονός ότι η διατροφή που στηρίζεται στα φρούτα και στα λαχανικά, μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στα αντιοξειδωτικά στοιχεία που εμπεριέχει.
Άλλα από αυτά έχουν ήδη πρωταγωνιστήσει σε πολλές μελέτες (όπως η βιταμίνη Ε, η C, το σελήνιο και τα καροτενοειδή) ενώ άλλα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνητών, τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα οι πολυφαινόλες.

Μια εξαίρετη πηγή πολυφαινολών είναι το κακάο και φυσικά τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτό, όπως η πολυσυζητημένη σοκολάτα.
Ποιά είναι όμως η συνεισφορά των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ουσιών;

Οι πολυφαινόλες του κακάο προστατεύουν τη «κακή» LDL χοληστερόλη από οξείδωση, πράγμα πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε πως η διαδικασία αυτή, αποτελεί το σημαντικότερο από τα πρωταρχικά στάδια της αθηροσκλήρωσης.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 5.5.09 στο http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=155917.
Γιατρίνες δεν είμαστε αλλά από όσο έχουμε καταλάβει, σχεδόν πάντα όταν η επιστήμη μιλά για σοκολάτα εννοεί την μαύρη. Η συνήθης σοκολάτα είναι πιο επεξεργασμένη και άρα πιο επιβαρυντική για την υγεία. Η κατανάλωση με μέτρο είναι η πρότασή μας. Ευαγγελία Βλάμη