30 Μαΐ 2009

Διπλωμάτισες-ες ΛεΠΑΤ των Ην.Πολιτειών

Οι ΛεΠΑΤ που εργάζονται στο Διπλωματικό Σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών αποκτούν ευεργετήματα

Στο πλαίσιο πολιτικών αλλαγής οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν ισότιμα ευεργετήματα και προστασίες στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια διπλωματισών-ων, αναφέρει η εφημερίδα New York Times.
Η εφημερίδα ανέφερε, πως η αλλαγή δημοσιοποιήθηκε μέσω ενός εσωτερικού υπομνήματος τo οποίo η Γραμματέας της Κυβέρνησης κα. Χίλαρι Κλίντον έστειλε την περασμένη εβδομάδα στο σύνδεσμο των ΛεΠΑΤ του υπουργείου εξωτερικών.

Η πολιτική αλλαγών σημειώθηκε στο πλαίσιο κατάργησης της άδικης-ανισότιμης συμπεριφοράς-στάσης απέναντι στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια που είναι domestic partners και θα βοηθήσει το Κοινοβούλειο να ανακτήσουν- αυξήσουν τις διπλωμάτισες-ες, κάτι που ήδη οι διεθνής εργοδοσίες προσφέρουν (τα ίδια προνόμια), σημείωνε η αναφορά. “ Όπως όλες οι οικογένειες, έτσι κι οι οικογένειες των διπλωματισών-ων μας έχουν διαφορετική σύνθεση, όλες είναι μέρος της κοινής δομής των πυλώνων των κοινοτήτων μας στο εξωτερικό” είπε η κα Κλίντον στο υπόμνημα, αντίγραφο του οποίου δόθηκε στην εφημερίδα Times από μέλος του συνδέσμου των ΛεΠΑΤ του υπουργείου εξωτερικών.

“Στην βάση” η ανακοίνωση εισάγει όπως δήλωσε η κα Κλίντον “το υπουργείο θα δώσει αυτά τα ευεργετήματα σε όλα τα ζευγάρια που είναι domestic partners ανεξαρτήτως από το φύλο, γιατί αυτό είναι το σωστό”.

Ανώτερη-ος υπάλληλος του κοινοβουλίου επιβεβαίωσε την νέα πολιτική αλλά δεν είπε πότε θα αρχίσει να ισχύει. Μεταξύ των ευεργετημάτων είναι τα διπλωματικά διαβατήρια, χρήση φαρμακευτικών και ιατρικών διευκολύνσεων σε όλο τον κόσμο, ιατρικές και άλλες έκτακτης ανάγκης εκκενώσεις, μεταφορές μεταξύ θέσεων-πόστων, εκπαίδευση στην ασφάλεια και σε γλώσσες κ.λ.π, σύμφωνα με την αναφορά.

Σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική, οι διπλωμάτισσες-ες μαζί με τις-τους domestic partners θα μπορούν να αποχωρούν από τις επικίνδυνες χώρες μέσω της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών εφόσον οι συντρόφισες-οι τες-τους έχουν μείνει πίσω.
Στο παρελθόν το κοινοβούλιο είχε αρνηθεί να εξασφαλίσει κάποια ευεργετήματα στις συντρόφισσες-ους των διπλωματισών-ων επικαλούμενο την υπεράσπιση του νόμου του γάμου, ο οποίος οριοθετεί την ομοσπονδιακή (μόνο εντός των ομόσπονδων κρατών) αναγνώριση των ΛεΠΑΤ ζευγαριών σημείωσε η εφημερίδα Times

Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε στις 24.5.09 στο www.ap.org
Εκεί που η έννοια της πολίτισας έχει αξία, η πολιτεία φροντίζει έστω και μέσα από πιέσεις να λάβει μέτρα για την ισότητα. Εδώ εμείς "ψιλοπιέζουμε" και η πολιτεία απλώς δεν αισθάνεται την πίεση. Ευαγγελία Βλάμη