Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται σε ποσοστό 90% για τα κακοήθη νοσήματα
Τα κακοήθη νοσήματα αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου στον αναπτυγμένο κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά, και κύρια αιτία αυτών των νοσημάτων, σε ποσοστό 90%, αποτελούν περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια του 24ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου που ξεκίνησε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ, Ζαχαρία Σινάκο, η διακρίβωση των περιβαλλοντικών παραγόντων και η απομόνωση τους θα είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή της νόσου.
Είναι γνωστό ότι στο κάπνισμα οφείλεται το 30% των περιπτώσεων καρκίνου, ενώ το άλλο 30% - 40% των περιπτώσεων σε διαιτητικούς παράγοντες. Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και κυρίως η ύπαρξη φυτοφαρμάκων ευθύνονται για την εκδήλωση κακοήθων νεοπλασμάτων, ενώ συνδέεται η χρήση εντομοκτόνων στο σπίτι με την παιδική λευχαιμία.
Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι για 20.000 περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας το χρόνο, ενοχοποιείται το ραδόνιο, άοσμο αέριο από το έδαφος, κυρίως από ηφαιστειακά πετρώματα, που μπαίνει στα σπίτια, όπου συσσωρεύεται σε κλειστούς χώρους. Στη χώρα μας έρευνες έδειξαν αυξημένα επίπεδα ραδονίου σε εννέα σχολεία της Ξάνθης και του Δήμου Μελίτης στη Φλώρινα. Για το λόγο αυτό, συνιστάται καλός αερισμός και ο αποκλεισμός υπογείων χώρων για χρήση αιθουσών διδασκαλίας και ιδιαίτερα για νηπιαγωγεία.
Επίσης, κίνδυνος λευχαιμίας υπάρχει από τους αγωγούς ρεύματος υψηλής τάσεως, όταν βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή, ενώ εργασίες δείχνουν κίνδυνο εγκεφάλου και λευχαιμίας από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ιδιαίτερα για τα παιδιά.
Το άρθρο το βρήκαμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΠΕ στις 26.3.09 http://www.ert3.gr/ news/ et3newsbody.asp?ID=449251
Να που οι έρευνες διαψεύδουν όσες-ους υποστηρίζουν πως η κακή υγεία οφείλετε κύρια στο κάπνισμα. Τα καπνά ως φυτά ραντίζονται με δηλητήριο αρσενικό για να μην νοσούν με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν την υγεία των καπνιστριών-ων μαζί με την πίσσα που βρίσκεται στο τσιγαρόχαρτο. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι περισσότερο επιβαρυντικά από ότι ο ίδιος ο καπνός. Τσιγαρόχαρτα από κάναβη δεν έχουν καθόλου πίσσα. Δεν εννοούμε ότι το κάπνισμα κάνει καλό, αντιθέτως επικεντρωνόμαστε στο ξαφνικό ενδιαφέρον των κρατών για την υγεία μας και τη μαζική εναντίωση στο κάπνισμα. Ευαγγελία Βλάμη