6 Μαρ 2009

Έρευνα υγείας αμφισεξουαλικών και λεσβιών 6

Έρευνα υγείας αμφισεξουαλικών και λεσβιών στην Αγγλία το 2008

Λόγω του μεγέθους της η έρευνα χωρίστηκε σε επτά 7 μέρη, βρίσκεστε στο έκτο 6 μέρος.

10. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
“Απλώς κάντε το λιγότερο τρομακτικό”.
Ella, 21, North West

Οι αμφισεξουαλικές και λεσβίες ρωτήθηκαν και έκαναν μια σειρά πρακτικών συστάσεων-προτάσεων για τον τομέα της υγείας.

1.Κατανοήστε τις αμφισεξουαλικές και τις λεσβιακές ιατρικές ανάγκες
Μόλις 1 στις 10 (10%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δήλωσαν ότι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό τις παρείχαν πληροφορίες σχετικές με τον σεξουαλικό τες προσανατολισμό.
1 στις 5 (20%) λεσβίες δήλωσαν ότι τις είπαν πως δεν χρειάζονται τεστ ΠΑΠ.

“Όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα λεσβιακά ιατρικά θέματα. Προς το παρόν φαίνεται αποκλειστικά σχεδόν εστιασμένο στην εγκυμοσύνη, την αντισύλληψη και στην πρόληψη των ΣΜΝ, τα οποία γενικά γίνονται αντιληπτά, μόνο ως ζητήματα των ετερό γυναικών. Όταν πηγαίνω στην γιατρίνα -στον γιατρό νιώθω ότι όντας λεσβία δεν μου δίνουν και πολύ σημασία".
Genny, 30, Wales

“Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό θα έπρεπε απλώς να γνωρίζει τις διαφορές ανάμεσα σε λεσβίες και μη λεσβίες ασθενείς. Μια γιατρός δήλωσε ότι επειδή οι λεσβίες δεν έκαναν διεισδυτικό σεξ δεν κινδύνευαν τόσο. Ήταν απλώς ανίδεη για τις λεσβιακές σεξουαλικές πρακτικές και το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία μας”.
Verity, 23, London

2.Εκπαιδεύστε το προσωπικό
Μόλις 3 στις 10 (30%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δήλωσαν ότι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό δεν έκανε απρεπή σχόλια για τον σεξουαλικό τες προσανατολισμό και ούτε έκανε απρεπείς ερωτήσεις.
Σε 1 στις 50 (2%), που αντιστοιχεί σε 37.000 αμφισεξουαλικές και λεσβίες, τις αρνήθηκαν το τεστ ΠΑΠ παρόλο που το ζήτησαν.

“Υποχρεωτική και συχνή εκπαίδευση για όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει εκπαίδευση για ικανό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και ημερών μελέτης και κατάλληλης εκπαίδευσης για τις-τους εκπαιδευόμενες-ους”.
Gwen, 36, Wales

“Εκπαίδευση του νοσηλευτικού, ιατρικού προσωπικού σε περιπτώσεις κρίσιμης στιγμής για την υγεία (όπως στην εντατική) για τις ανάγκες των λεσβιών και το να δείχνουν ευαισθησία όταν οι οι αμφισεξουαλικές, λεσβίες θέλουν να μιλούν με τις συντρόφισές τες, όταν π.χ η συντρόφισα είναι αναίσθητη ή ιδιαίτερα άρρωστη”.
Kay, 29, London

3.Μην κάνετε υποθέσεις
2 στις 5 (40%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο το νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό υπέθεσε ότι ήταν ετεροφυλόφιλες και 1 στις 5 (20%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες ένιωσε ότι δεν της δόθηκε ευκαιρία να συζητήσει για την σεξουαλικότητά της.

“Θεώρησα ευκολότερες και βοηθητικές τις ανοιχτές ερωτήσεις ώστε να αποκαλύψω τη σεξουαλική μου ταυτότητα (παρά το να γίνονται υποθέσεις). Για παράδειγμα η ερώτηση “εάν έχω συντρόφισα” από το “εάν έχω αγόρι”, μου επιτρέπει να ανοιχτώ”.
Cindy, 24, West Midlands

“Προσωπικά είχα πολύ θετικές σχέσεις με το μεγαλύτερο μέρος του νοσηλευτικού, ιατρικού προσωπικού, αλλά υπάρχει ακόμα αυτή η υποβόσκουσα παρανόηση όταν έρχεται μαζί η συντρόφισά σου, ότι πρόκειται για την αδερφή σου ή μια φίλη σου. Το να πρέπει συνεχώς να αποκαλύπτεις τη σεξουαλική σου ταυτότητα σε γυναίκες και άνδρες που κάνουν αυτή την υπόθεση, ακόμα και χωρίς κακή πρόθεση, προκαλεί άγχος, ενώ βρίσκεσαι σε μια ήδη αγχογόνο κατάσταση εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας”.
Elizabeth, 41, South West

4.Σαφείς πολιτικές
Οι μισές από τις αμφισεξουαλικές και λεσβίες δήλωσαν ότι είχαν τουλάχιστον μια αρνητική εμπειρία στο χώρο της υγείας τον τελευταίο χρόνο.
Μόλις σε 1 στις 8 (12.5%) καλοδέχτηκαν τη συντρόφιά τες για να παρακολουθήσει την ιατρική -συμβουλευτική επίσκεψη, και μόνο 1 στις 11 (9%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δήλωσε ότι στο χειρουργείο της δεν βίωσε πολιτική διακρίσεων.

Είμαστε αόρατες στις περισσότερες έρευνες υγείας και αυτό συνεχίζεται και στην προσφορά των υπηρεσιών. Θα ήθελα να δω πρωτοβουλίες ποικιλομορφίας που θα περιλαμβάνουν τα ΛεΠΑΤ ζητήματα σε ένα παρόμοιο επίπεδο με τις πρωτοβουλίες για τις φυλετικές διακρίσεις και τις νομικές εγγυήσεις-προστασίες”.
Verity, 28, London

"Να είναι τοποθετημένες σε εμφανή σημεία σε κάθε ιατρικό περιβάλλον δηλώσεις για πολιτική κατά όλων των διακρίσεων".
Sheila, 48, London

5. Πείτε στις αμφισεξουαλικές, λεσβίες αυτά που χρειάζεται να γνωρίζουν
Παρά το γεγονός πως 8 στις 10 (80%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες πιστεύουν ότι έχουν καλή υγεία, οι αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικά συγκριτικά με το γενικό γυναικείο πληθυσμό συνολικά.
Τα 3/4 των αμφισεξουαλικών και λεσβιών πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν από ΣΜΝ.


“Υπάρχει μια γενική έλλειψη πληροφόρησης διαθέσιμη για τις αμφισεξουαλικές και λεσβίες. Μια γενικότερη έντονη αφύπνιση για το πως ο σεξουαλικός προσαναατολισμός επηρεάζει την υγεία, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον καρκίνο της μήτρας και τον αυξημένο κίνδυνο εξ' αιτίας της μικρότερης τεκνοποίησης, είναι πιθανότερο να χρειάζεται να πίνει περισσότερο αλκοόλ και να καπνίζει και είναι αναγκαία μια πιο προσβάσιμη και θετική προσέγγιση από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”
Christine, 24, Scotland

Μεγαλύτερη πρόσβαση στη βιβλιογραφία, πολλλές λεσβίες όπως εγώ δεν γνωρίζουν από που λάβουν πληροφορίες σχετικά με την σεξουαλική υγεία και το ασφαλέστερο σεξ, και για αυτό θα ήταν καλό να υπαρχει μια γνωστή ιστοσελίδα ή σύνδεσμος για να την επισκεφθεί κάποια”.
Gail, 30, London

6.Βελτίωση της παρακολούθησης Ρ 21
1 στις 10 (10%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δήλωσαν ότι όταν αποκάλυψαν τον σεξουαλικό προσανατλισμό τες στο νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό είτε τις αγνόησηαν ή είτε το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό συνέχισε να υποθέτει ότι ήταν ετεροφυλόφιλες και μόνο σε 1 στις 14 (7.14%) δόθηκε η ευκαιρία να αποκαλύψουν ότι ήταν αμφισεξουαλικές, λεσβίες.

“ Το να ρωτά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό εάν θέλεις να καταγραφεί στο φάκελο σου ο σεξουαλικός προσανατολισμός (η παρούσα-τωρινή σχέση) ή με κάποιο τρόπο να γίνεται υπόμνηση- αναφορά έγγραφη με ένα πιο ανεπισημο, προσωπικό τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να υπενθιμίζεις στο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό κάθε φορά που πηγαίνεις ότι: “στην πραγματικότητα όχι, δεν χρειάζομαι αντισύληψη επειδή η συντόφισά μου είναι γυναίκα!”
Sandra, 28, South West

“Θα έπρεπε να παρέχονται πληροφορίες για την οικογενειακή γιατρίνα-ο με την προσθήκη μιας ερωτησης για τον σεξουαλικό προσανατολισμό στην κάρτα εγραφής-καταχώρησης της οικογενειακής γιατρίνας-ου. Πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι εκφάνσεις σεξουλικού προσανατολισμού μαζί με την δυνατότητα της μη δήλωσης. Αν η ασθενής επιλέξει την μη δήλωση στην κάρτα η γιατρίνα-ος πρέπει να είναι εκπαιδευμένη-ος να μην κάνει υποθέσεις και να επαναθέσει την ερωτηση αν αυτό καταστεί απαραίτητο για την ιατρική φροντίδα”.
Vanessa, 38, London

7.Αύξηστε την ορατότητα
Κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου 1 στις 5 (20%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχουν αυτοτραυματιστεί με κάποιο τρόπο. Αμφισεξουαλικές και λεσβίες κάτω των 20 ετών έχουν 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν αυτοτραυματιστεί συγκριτικά με τον γενικό γυναικείο πληθυσμό συνολικά.
Το 5% έχει αποπειραθεί να αφαιρέσει την ζωή της τον τελευταίο χρόνο και αμφισεξουαλικές και λεσβίες κάτω των 20 ετών έχουν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να το έχουν αποπειραθεί. Η αυξημένη ορατόττητα σημαίνει ότι οι αμφισεξουαλικές και λεσβίες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν τις ιατρικές τες ανάγκες με το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό.

“Απλά πράγματα όπως αφίσες και φυλλάδια φιλικά προς τις λεσβίες σε νοσοκομεία και ιατρεία-χειρουργία και πληροφορίες υπηρεσίών εξιδικευμένες για λεσβίες και αμφισεξουαλικές”.
Tola, 40, London

Αν για παράδειγμα το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό καθιστούσε ξεκάθαρο με αφίσες ή άμεση επαφή με έμένα ότι η σεξουαλικότητα της ασθενούς δεν αποτελούσε ζήτημα για αυτές-ους και ότι οι λεσβίες ήταν ευπρόσδεκτες, θα αισθάνόμουν πιο άνετα να επισκέπτομαι ιατρεία για εξετάσεις όπως το τεστ Παπ.
Trudy, 28, North West

8. Καταστείστε την πολιτική εχεμύθιας ξεκάθαρη.
1 στις 8 (12.5%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δεν είναι σίγουρες για το ποιά είναι η πολιτικη του νοσηλευτικού, ιατρικού προσωπικού σε ότι αφορά την εχεμύθεια. Οι μισές αμφισεξουαλικές και λεσβίες δεν έχουν δηλώσει την σεξουαλική τες ταυτότητα στο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό. *13

“Νομίζω ότι όταν πηγαίνεις σε ένα ιατρείο-χειρουργείο, η πολιτική εχεμύθειας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Επίσης, θα ήθελα να ξέρω ότι αν αποκάλυπτα την σεξουαλικότητα μου και ζητούσα να μην καταγραφεί στο αρχείο αν η επιθυμία μου θα γινόταν σεβαστή”.
Fay, 27, London


13 Στην Ελλάδα το 2008 μόνο το 50% των οροθετικών γυναικών δήλωσαν ετερό, για τις άλλες 50% απλώς φανταζόμαστε.

Την έρευνα την βρήκαμε στο .... και την μεταφράσαμε. Οι αστερίσκοι δικοί μας. Ευαγγελία Βλάμη