15 Μαρ 2009

Το πικρό φιλί της λογοκρισίας

«Ομοερωτοφοβική» καταγγελία μουσικών στη Λυρική Σκηνή θέτει ερωτήματα
Το πικρό φιλί της λογοκρισίας

ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ-ΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΘΕΣΕΙ;
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΘΕΣΕ Η «ΟΜΟΕΡΩΤΟΦΟΒΙΚΗ», ΟΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΠΩΣ Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ «ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ "ΡΟΥΣΑΛΚΑ" ΟΜΟΕΡΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ»- ΗΤΟΙ, ΕΝΑ ΦΙΛΙ...

[..............................]

Π.Θ.Κ.
Δόμνα Σαμίου
«ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ»
Πριν από πέντε χρόνια η Δόμνα Σαμίου είχε βρεθεί κατηγορούμενη στα δικαστήρια, επειδή ένας πρωτοψάλτης από το Μεσολόγγι παρακολουθώντας εκπομπή της ΕΤ3 για την Αποκριά την άκουσε να τραγουδά «Αντρικά μουνάτα»- παραδοσιακά βωμολοχικά τραγούδια της Αποκριάς- θεώρησε πως είναι ανήθικα και υπέβαλε μήνυση. «Μόλις με αντίκρυσαν οι δικαστές μού είπαν: "Πηγαίνετε, κυρία Σαμίου. Όρια στην τέχνη δεν πρέπει να μπαίνουν"» θυμάται, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο αυτό που συνέβη στη Λυρική Σκηνή. «Δεν χάλασε ο κόσμος για ένα φιλί. Δηλαδή αυτες-οι οι μουσικοί που αντέδρασαν, είναι άγιες-οι; Δεν κοιτούν καλύτερα γύρω τους να δουν τι γίνεται» προσέθεσε, παραπέμποντας στα πρόσφατα σκάνδαλα. «Ας κοιτάξει καθέμια-νας στα δικά της-του τι θα κάνει. Όλες-οι αυτές-οι που δήθεν σκανδαλίστηκαν, είναι υποκρίτριες-ες».

Κώστας Γαβράς
«ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΟΛΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ»
«Τέτοιες σκοταδιστικές ειδήσεις δεν περίμενα να τις ακούσω», ήταν η πρώτη αντίδραση του Κώστα Γαβρά στα νέα για τις «ομοερωτοφοβικές», όπως χαρακτηρίστηκαν, αντιδράσεις των μουσικών στη σκηνοθεσία της «Ρούσαλκα». Μόλις είχε επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι, όπου την επόμενη εβδομάδα θα ξαναπροβληθεί το «Ζ» με αφορμή τα 40 χρόνια του. «Μα καλά, στην Ελλάδα από την αρχαιότητα υπήρχε ελεύθερη η ομοφυλοφιλία και τώρα, 2.500 χρόνια μετά, ενόχλησε ένα φιλί;» αναρωτήθηκε. «Η ελευθερία της έκφρασης, στον βαθμό που δεν ενοχλεί ή προσβάλλει κάποια-ον άλλη-ον, είναι πάνω από όλα και μέγιστο αγαθό της δημοκρατίας. Αλίμονο στις κοινωνίες που φιμώνουν την ελευθερία έκφρασης. Οδηγούνται σε επιβολή γενικότερων μέτρων περιορισμού των ελευθεριών. Κάτι που εμείς στην Ελλάδα το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά με τη χούντα και την επιβολή στρατιωτικού νόμου».

Δείτε και το βίντεο στη λυρική: http://www.tvxs.gr/v6901
και τις ειδήσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ στις 10.3.09 με τον υπότιτλο: "Λυρικό φιλί"

Αυτά για να βλέπουμε ότι κάθε τι που δεν προβάλει την ετεροκανονικότητα κυνηγιέται. Άκουσον άκουσον "Αντρικά μουνάτα"!!!!, πόσα ν' αντέξει ο ψάλτης κι αυτοί που μήνυσαν το καρναβάλι της Πάτρας για την αναπαράσταση του κ. Εφραίμ πάλι σύλλογος παπάδων ήταν. Το καρναβάλι αθωώθηκε κι όσες-οι πήγαν πέρασαν καλά. Η μιζέρια παραμένει σε όσες-ους έχουν σκοπό της ζωής τες να μας πλήτουν. Ευαγγελία Βλάμη.
Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται στην εφημερίδα τα ΝΕΑ στις 14.3.09 στο:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4507103&ct=4 και γράφτηκε από τον Παύλο Ηλ. Αγιαννίδη.