24 Ιαν 2009

Νέος πόλεμος για τον γάμο των λεσβιών

Le monde Claundine Mulard

«Είμαστε πολύ απογοητευμένες-οι από την υπερψήφιση της Πρότασης 8, που απαγορεύει τον γάμο των λεσβιακών ζευγαριών, και αισθανόμαστε οργή και δυσαρέσκεια».

Αυτά λέει η Λέιτρις Τζόνσον, πρόεδρος της Ένωσης Λεσβίες Αφρικανικής Καταγωγής που δημιουργήθηκε το 1989 στο Λος Άντζελες. Γι΄ αυτήν τη μαύρη 33χρονη λεσβία, η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα αφήνει μια πικρή γεύση, αφού οι γυναίκες και άνδρες ψηφοφόροι της «αλλαγής» ψήφισαν στην πολιτεία της την κατάργηση ενός δικαιώματος που είχε κατοχυρωθεί πριν από έξι μήνες: τον γάμο των λεσβιακών ζευγαριών.
Από τις 15 Μαΐου, 18.000 λεσβιακά ζευγάρια έχουν νυμφευθεί στην Καλιφόρνια, και ο ρυθμός αυτός ήταν ιδιαίτερα αυξημένος τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Οι Καλιφορνέζες-οι, όμως, είπαν ΝΑΙ στην Πρόταση 8, που περιορίζει τον γάμο στην «ένωση μιας γυναίκας κι ενός άνδρα». Ανάλογη πρόταση υπερψήφισαν και οι γυναίκες άνδρες ψηφοφόροι της Αριζόνας και της Φλόριντας. Η εξέλιξη αυτή φέρνει στο προσκήνιο τον γάμο των λεσβιακών ζευγαριών σε εθνικό επίπεδο, αφού η Καλιφόρνια- η δεύτερη πολιτεία που επέτρεψε τον γάμο των λεσβιακών ζευγαριών μετά τη Μασαχουσέτη- θεωρείται «εργαστήρι» για την εξέλιξη των νόμων και των ηθών σε όλη την Αμερική.
Η εκστρατεία υπέρ της Πρότασης 8 χρηματοδοτήθηκε με περίπου 20.000.000 δολάρια από συντηρητικές θρησκευτικές οργανώσεις, χριστιανές-ους, μορμόνες-ους και υπερασπίστριες-ες των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών. Οι πιο ένθερμες-οι υποστηρίκτριες-ες της Πρότασης ήταν οι Αφροαμερικανές-οι, που υπολογίζεται ότι την υπερψήφισαν με ποσοστό 70%. «Πολλές ετερό δεν καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνει η Κριστίν Βέιτσον, παραγωγός των ταινιών «Βoys Don΄t Cry», «Go Fish» και «Ρoison». Αφοσιωμένες-οι στη μάχη για τη νίκη του Ομπάμα και την κατάκτηση της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικές-οι να αμέλησαν άραγε το μέτωπο των λεσβιών; Από το ίδιο το βράδυ των εκλογών, η κοινότητα των Αμερικανίδων λεσβιών έχει κινητοποιηθεί και έχει οργανώσει θορυβώδεις διαδηλώσεις, από το Σαν Ντιέγκο ώς το Σαν Φρανσίσκο. Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι «Ίσα δικαιώματα για όλες-ους», «Ντροπή σας» και «Εight is Ηate» (Η Πρόταση 8 διαπνέεται από μίσος). Στις 15 Νοεμβρίου, οι διαδηλώσεις προσέλαβαν πανεθνικό χαρακτήρα, ενώ άρχισε και το μποϊκοτάζ των επιχειρήσεων και των ιδιωτών που χρηματοδότησαν την Πρόταση. Ο επόμενος σταθμός αυτής της μάχης είναι η 10η Δεκεμβρίου, όταν οι λεσβιών Ην. Πολιτειών καλούνται να απόσχουν από τις εργασίες τις.

Ήδη, ο διευθυντής του Φεστιβάλ ανεξαρτήτων ταινιών του Λος Άντζελες Ριτς Ράντον, που είναι μορμόνος και ενίσχυσε την εκστρατεία με 1.500 δολάρια, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ συνέκρινε τη μάχη των λεσβιών με τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε τις πρώτες να μην εγκαταλείψουν τη μάχη.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 10.12.08 στην εφημερίδα Τα Νέα  στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2