6 Μαρ 2009

Έρευνα υγείας αμφισεξουαλικών και λεσβιών 2

Έρευνα υγείας αμφισεξουαλικών και λεσβιών στην Αγγλία το 2009

Η έρευνα λόγω του μεγέθους της χωρίστηκε σε επτά 7 μέρη, βρίσκεστε στο δεύτερο 2 μέρος.

Υπάρχει 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για τις αμφισεξουαλικές και τις λεσβίες να έχουν καταναλώσει ναρκωτικά συγκριτικά με το γενικό γυναικείο πληθυσμό συνολικά.

3 στις 10 (30%) έχουν καπνίσει μαριχουάνα τον τελευταίο χρόνο. 50 % περισσότερες από το γενικό γυναικείο πληθυσμό συνολικά.
Πάνω από 1 στις 10 (10%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχουν πάρει κοκαΐνη συγκριτικά με το 3% του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά, και τα ίδια ποσοστά ισχύουν για τις γυναίκες που έχουν πάρει έκσταση.
1 στις 8 (12.5%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχουν πάρει “poppers”,-αμυλικό νιτρώδες άλας- ένα ναρκωτικό που παραδοσιακά σχετίζεται με τους γκέι. Οι ερωτηθείσες της έρευνας δήλωσαν επίσης ότι έχουν πάρει “speed”, κρυσταλλική μεθαδόνη, κεταμίνη, ηρωίνη, βιάγκρα, καθώς επίσης μανιτάρια και νιτρικό οξύ.

“Πιστεύω ότι η κατάχρηση ουσιών (ποτό και ναρκωτικά) είναι πιο εμφανής ανάμεσα στις λεσβίες επειδή αποτελούμε μικρότερη ομάδα (συγκριτικά με τις ετερό γυναίκες)”.
Nicola 46, London

2. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
"Οι λεσβίες, ως σεξουαλικά ενεργά-δρώντα πρόσωπα, είναι αόρατες. Πρέπει να τεθεί θέμα αφύπνισης, ενημέρωσης ώστε οι δεσπόζουσες δημόσιες υπηρεσίες να γνωρίσουν ότι οι λεσβίες δεν κάθονται απλά σε ένα κρεβάτι πλέκοντας κάλτσες και πίνοντας χαμομήλι".
Zoe, 40, North East

“Νιώθω φρίκη με το πόσο λίγη συμβουλευτική και υποστήριξη παρέχεται στις λεσβίες για τα θέματα σεξουαλικής υγείας. Υπεβλήθηκα πρόσφατα σε τεστ και δεν είχα ιδέα για το πόσα ΣΜΝ θα μπορούσα να κολλήσω με το λεσβιακό σεξ. Υπάρχει ελάχιστη εκπαίδευση και υποστήριξη για τις λεσβίες".
Saheema, 31, London

Λιγότερες από τις μισές αμφισεξουαλικές και λεσβίες έχουν εξεταστεί ποτέ για ΣΜΝ. Πάνω από τις μισές αμφισεξουαλικές και λεσβίες που έχουν εξεταστεί ποτέ για ΣΜΝ είχαν ένα νόσημα (το > 25% των ερωτηθεισών). Πάνω από τις μισές αμφισεξουαλικές και λεσβίες δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε έναν έλεγχο για τη σεξουαλική τες υγεία.
Τα τρία τέταρτα (75%) αυτών που δεν έχουν εξεταστεί πιστεύουν ότι "δεν κινδυνεύουν".
1 στις 10 (10 %) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δεν έχει εξεταστεί επειδή "φοβούνται πολύ" να το κάνουν. Άλλες δήλωσαν ότι καθώς δεν είχαν συμπτώματα υπέθεσαν ότι ήταν υγιείς.
Το 4% των αμφισεξουαλικών και λεσβίών δήλωσε ότι το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό τις είπαν ότι δεν χρειάζονται εξέταση.

"Δηλώνοντας την σεξουαλική μου ταυτότητα σε μια νοσηλεύτρια στο οικογενειακό ιατρείο (όταν πήγα για τεστ ΠΑΠ ), εκείνη δεν ήξερε αν θα έπρεπε να με εξετάσει για χλαμύδια και πρότεινε να το έβλεπα την επόμενη φορά, εάν ήμουν ακόμη... -προφανώς εννοούσε ακόμη λεσβία! Δεν ξαναπήγα στο οικογενειακό ιατρείο από τότε".
Isabella, 31, Scotland

Το 1/5 (20%) όλου του δείγματος (77% αυτών που υποβλήθηκαν σε εξέταση) είχαν στοματίτιδα, η οποία όπως και άλλα ΣΜΝ, μπορεί να μεταδοθεί σε μια σύντροφο με στοματικό σεξ ή/και διείσδυση.
Το 5 % (1/5 αυτών που διαγνώστηκαν με ΣΜΝ) είχε Βακτηριδιακή κολπίτιδα και αμφισεξουαλικές, λεσβίες έχουν επίσης διαγνωστεί με Κονδυλώματα, Χλαμύδια, Έρπη των γεννητικών οργάνων, Φλεγμονώδη λοίμωξη της λεκάνης, Ηπατίτιδα B και C. Οι αμφισεξουαλικές και λεσβίες κάνουν και στοματικό σεξ και διείσδυση έτσι μπορεί να ανταλλάξουν υγρά με τα χέρια, το στόμα και τα "σεξουαλικά παιχνίδια”-sex toys.

“Η οικογενειακή γιατρίνα μου δεν έδωσε σημασία στο γεγονός ότι θα μπορούσα να μεταδώσω Βακτηριδιακή κολπίτιδα στην συντρόφισά μου και δεν συνταγογράφησε την κατάλληλη θεραπεία για την συντρόφισά μου, με αποτέλεσμα να το μεταδίδουμε η μια στην άλλη για αρκετό καιρό πριν πάμε σε ιατρικό κέντρο γιατί δεν θέλαμε να ξαναπάμε στην οικογενειακή γιατρίνα” .
Joan, 23, London

Το 25% αμφισεξουαλικών και λεσβιών που είχαν διαγνωστεί ως φέρουσες ένα ΣΜΝ τα τελευταία 5 χρόνια έκαναν σεξ μόνο με γυναίκες.

“Ο οικογενειακός γιατρός δεν καταλάβαινε πώς κόλλησα έρπη των γεννητικών οργάνων καθώς ΄δεν συμμετείχε ανδρικό μόριο΄ ”.
Tracey, 26, London

“Υπάρχει ασφαλέστερο λεσβιακό σεξ; Δεν το γνωρίζω ούτε εγώ ούτε οι λεσβίες φίλες μου”.
Catherine, 26, North West

Από αυτές που δεν εξετάστηκαν, 2 στις 5 (40%) είχαν κάνει ή έκαναν σεξ με άντρες τα τελευταία 5 χρόνια.
3 στις 5 (60%) αυτών που είχαν κάνει ή έκαναν σεξ με άντρες τα τελευταία 5 χρόνια δεν είχαν εξεταστεί γιατί θεώρησαν ότι δεν κινδύνευαν. Σε άλλες το νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό αρνήθηκε την εξέταση.

“Υποχρέωσα την πρώην συντρόφισά μου να εξεταστεί για ΣΜΝ στην αρχή της σχέσης μας γιατί είχε ποικίλο και μη ασφαλέστερο σεξ με άλλες γυναίκες και άντρες πριν να είμαστε μαζί. Μου είπαν ότι δεν χρειαζόταν hiv aids τεστ επειδή δεν έκανε σεξ με άντρα τον τελευταίο χρόνο.*2 Ορίστε; Μου περνάει από το μυαλό ότι η ιατρική επιστήμη γνωρίζει ότι ο ιός hiv aids μπορεί να επωάζεται χωρίς συμπτώματα για 10 ή περισσότερα χρόνια. Αλλά προφανώς όχι. Το να μην πάει κάποια με έναν άντρα για ένα χρόνο είναι η μαγική θεραπεία για την οποία καμιά-νεις δεν μιλάει. Εντάξει λοιπόν. Ντρεπόταν πολύ να πάει πίσω, και εγώ δεν θα πήγαινα μαζί της μέχρι να μάθω ότι ήταν υγιής”.
Toni, 22, Scotland

3. ΤΕΣΤ ΠΑΠ
"Αρρώστησα από καρκίνο της μήτρας, υπεβλήθηκα σε εγχείριση και ακτινοθεραπεία. Τον εντόπισα σε ένα τεστ ΠΑΠ ρουτίνας και ήταν ήδη προχωρημένος. Πολλές λεσβίες θεωρούν ότι δεν χρειάζονται τεστ ΠΑΠ επειδή είναι λεσβίες”.
Louise, 56, South East

"Υπεβλήθηκα σε θεραπεία για καρκίνο της μήτρας μετά από ένα θετικό τεστ ΠΑΠ. Αρχικά μου είχαν πει ότι δεν χρειαζόταν να εξεταστώ καθώς δεν είχα κάνει ποτέ σεξ με άντρα".
Francesca, 45, West Midlands *3

Το 15% αμφισεξουαλικών και λεσβιών άνω των 25 ετών δεν έχουν κάνει ποτέ τεστ ΠΑΠ συγκριτικά με το 7% του γενικού γυναικείου πληθυσμού συνολικά.
Το 70% αμφισεξουαλικών και λεσβιών έχει κάνει τεστ ΠΑΠ τα τελευταία 7 χρόνια, ποσοστό ισοδύναμο με τα εθνικά δεδομένα. Από τις αμφισεξουαλικές και λεσβίες που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ, 1 στις 5 (20%) έχει ενημερωθεί από το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό ότι δεν κινδυνεύει. Σχεδόν οι μισές αμφισεξουαλικές και λεσβίες "φοβούνται να εξεταστούν".
1 στις 50 (2%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες δήλωσαν ότι τις αρνήθηκαν την υποβολή στο τεστ παρόλο που το ζήτησαν. Οι γυναίκες στις οποίες έχει διαγνωστεί καρκίνος της μήτρας δεν παρακολουθούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και επομένως είναι αδύνατο να συμπεράνει καμιά ότι οι λεσβίες δεν κινδυνεύουν. *4

"Με έβγαλαν από τη λίστα για τα τακτικά τεστ ΠΑΠ όταν αποκάλυψα σε μια νοσηλεύτρια ότι είμαι λεσβία. Μου πήρε 10 χρόνια να κάνω κάτι για αυτό, αλλά έχω κάνει ένα τεστ το τελευταίο χρόνο-το πρώτο μου. Η νοσηλεύτρια αρχικά με ρώτησε εάν είχα κάνει ποτέ σεξ με άντρα όταν της εξήγησα γιατί δεν είχα κάνει τεστ πριν. Όταν είπα όχι, με ρώτησε: "Ξέρεις για ποιο λόγο γίνεται το τεστ”; λες και είχε να κάνει μόνο με γυναίκες που κάνουν σεξ με με άντρες. Η συμπεριφορά της άλλαξε αμέσως, και στάθηκε ιδιαίτερα υποστηρικτική μόλις της είπα ότι η έρευνα δείχνει ότι υπήρχαν κι άλλες αιτίες για τον καρκίνο της μήτρας και ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να εξετάζονται. *5 Παρ' όλα αυτά ένιωθα σαν να την εκπαίδευα εγώ. Μερικές φορές κουράζομαι να γίνομαι το μέσον -μια εμπειρία μάθησης”.
Phoebe, 38, East Midlands

1 στις 5 (20%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες που δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ ΠΑΠ πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν από καρκίνο της μήτρας. Ακόμα και κάποιες από εκείνες που έκαναν σεξ με άντρες τα 5 τελευταία χρόνια πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται το τεστ: 1 στις 10 (10%) αμφισεξουαλικές και λεσβίες που έκαναν σεξ με άντρες τα 5 τελευταία χρόνια δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ ΠΑΠ.

"Δεν έχω κάνει τεστ ΠΑΠ επειδή δεν έχω πει στην οικογενειακή μου γιατρίνα ότι είμαι λεσβία και έχω κάνει σεξ με άντρα μόνο μια φορά".
Emma, 29, South West

Οι αμφισεξουαλικές και λεσβίες λένε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συχνά κάνει απρεπείς ερωτήσεις:

"Πιστεύω ότι οι νοσηλεύτριες θα έπρεπε να ενθαρρύνονται να κάνουν πιο ουσιαστικές ερωτήσεις όταν κάνουν τεστ ΠΑΠ. Το βρίσκω αστείο όταν οι νοσηλεύτριες ρωτούν: κάνετε σεξ; επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε αντισύλληψη; είστε έγκυος ή επιθυμείτε να συλλάβετε;΄΄
Abigail, 36, London

Κατά τη διάρκεια των τεστ ΠΑΠ, οι αμφισεξουαλικές και λεσβίες μερικές φορές ανακαλύπτουν ότι πρέπει να αποφασίσουν για το εάν θα δηλώσουν ότι είναι λεσβίες ή όχι, μερικές φορές ακριβώς κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η Abigail συνέχισε λέγοντας:

"Μια φορά η νοσηλεύτρια μού έκανε αυτές τις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης-δεν ήταν ότι πιο άνετο όταν δήλωσα ότι "είμαι λεσβία" αλλά το έκανα ούτως ή άλλως. Πάντως εκείνη πράγματι σταμάτησε να μιλάει”.
Abigail, 36, London

Το ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό επίσης δεν μπορεί να παράσχει σχετικές πληροφορίες υγείας:

"Το πιο σοβαρό είναι ότι, μετά, την ρώτησα εάν το διεισδυτικό σεξ με παιχνίδια ήταν επικίνδυνο σχετικά με τον καρκίνο της μήτρας ή εάν ο βαθμός κινδύνου είχε σχέση μόνο με τη διείσδυση από έναν άντρα". Δεν είχε ιδέα. Αυτό πραγματικά δεν είναι καθόλου καλό".
Abigail, 36, London



2 Σκεφτείτε ότι στην αιμοδοσία δεν επιτρέπεται να δώσει κάποια αίμα αν είχε έστω και μια λεσβιακή σεξουαλική επαφή τα 10 τελευταία χρόνια
3 Άρα μόνο το σεξ με άνδρες δημιουργεί καρκίνο της μήτρας;) Στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν για αυτό.
4 Όπως στην ελλάδα στην εξέταση hiv aids δεν καταγράφεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γυναικών. Έτσι ξέρουμε ότι είναι χ ο αριθμός οροθετικών γυναικών αλλά δεν ξέρουμε αν προήλθε από σεξ με άνδρα ή γυναίκα. Το 2008 το 50% ήταν ετερό οι άλλες δεν δήλωσαν τι είναι.
5 Μόνο αφού η λεσβία ήξερε ήδη ότι όλες πρέπει να εξεταζόμαστε έγινε η ίδια πιο απαιτητική και πιο συνεπής η νοσηλεύτρια
Την έρευνα την βρήκαμε στο ..... και την μεταφράσαμε. Ευαγγελία Βλάμη