2 Μαρ 2009

Στρασβούργο 9.2.09 Β´

Συμβολή του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο έργο της Επιτροπής των Ειδικών για θέματα Διάκρισης στη Βάση του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας του Κοινωνικού Φύλου (DH-LGBT

Η έκθεση του επιτρόπου λόγω του μεγέθους της χωρίστηκε σε δυο μερη, βρίσκεστε στο Β' μέρος

Β. Ειδικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απασχολούν τον Επίτροπο
9.Κάποια από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έθεσαν αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι για τα ΛεΠΑΤ πρόσωπα και τους οργανισμούς τους. Ένας μεγάλος αριθμός Φεστιβάλ ΛεΠΑΤ Υπερηφάνειας απαγορεύτηκε ή αντιμετώπισε βίαιες επιθέσεις από διαδηλώτριες-ες, μερικές φορές με την αποτυχία της αστυνομίας να παράσχει επαρκή προστασία, την οποία δικαιούνταν οι συμμετέχοντες. Η εχθρικότητα για τις πορείες ΛεΠΑΤ Υπερηφάνειας είναι μια πραγματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις σήμερα.-εννοεί από τις 27 κυρίως μιας και οι 20 παλιότερες χώρες έχουν θεσμοθετήσει την ΗμέραΥπερηφάνειας- Κάποιοι ΛεΠΑΤ οργανισμοί στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καταχώρηση των οργανώσεών τους ή αντιμετωπίζουν την αμφισβήτηση της καταχώρησης τους στα δικαστήρια.

10. Σε έναν μεγάλο αριθμό κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης τα ΛεΠΑΤ πρόσωπα δεν προστατεύονται στα πλαίσια μιας νομοθεσίας κατά των διακρίσεων ή των εγκλημάτων μίσους , καθώς ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα του κοινωνικού φύλου δεν αναφέρονται ρητά ως πεδία εφαρμογής διακρίσεων.

11.Υπάρχει ένα μοτίβο σκληρών εγκλημάτων μίσους και επεισοδίων υποκινημένων από μίσος κατά των ΛεΠΑΤ προσώπων και μια έλλειψη κατάλληλης απάντησης από τις-τους δικαστές (τις-τους αξιωματούχους της εφαρμογής του νόμου). Σε κάποιες περιπτώσεις, οι υπερασπίστριες-ες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τον στόχο των επεισοδίων των υποκινημένων από μίσος, πράγμα το οποίο υπονομεύει την αναγνώριση ότι οι ακτιβίστριες-ες που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ προσώπων είναι επίσης υποστηρίκτριες-ες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Επίτροπος ανησυχεί για μια σειρά αναφορών για ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες που αντιμετωπίζουν επιθετικές αντιδράσεις ή ακόμη και θανατικές απειλές.

12. Στα περισσότερα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν υπάρχει συνεπές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προαγωγή της ανεκτικότητας-ανοχής, του σεβασμού και της αφύπνισης για τα ΛεΠΑΤ θέματα-ούτε στα σχολεία, ούτε για δημόσιες-ους λειτουργούς ή για υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου. Υπάρχει η ανάγκη παραδειγματισμού από τις “καλύτερες πρακτικές” από τα κράτη μέλη που έχουν εφαρμόσει τέτοια προγράμματα.

13. Τα ΛεΠΑΤ πρρόσωπα σε έναν αριθμό κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης αντιμετωπίζουν συνεχείς αυθαίρετες συλλήψεις και άλλη κακή και καταχρηστική αντιμετώπιση από τις υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου. Οι ΛεΠΑΤ πρόσωπα πέφτουν θύματα εκβιασμού, δέχονται πιέσεις ή εξαναγκάζονται να δωροδοκούν σε αντάλλαγμα να μην εκτεθεί η προσωπική τες-τους ζωή στην οικογένειά τες-τους, τις συναδέλφισες, τους συναδέλφους τις φίλες και τους φίλους τες-τους. Τα τράνς πρόσωπα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτό σε κάποια κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης .

14.Στα περισσότερα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν υπάρχει η πιθανότητα νομικής αναγνώρισης των σχέσεων των λεσβιακών και γκέι ζευγαριών. Ο Επίτροπος πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη για νομική αναγνώριση των σχέσεων των λεσβιακών και γκέι ζευγαριών, η οποία εγγυάται τα ίδια δικαιώματα με τις σχέσεις ζευγαριών διαφορετικού φύλου, που περιλαμβάνουν τους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της οικογενειακής επανένωσης, των κληρονομικών δικαιωμάτων και των συνταξιοδοτικών οφελών. Ο Επίτροπος ανησυχεί από τις πρόσφατες προτάσεις κάποιων κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τροποποιήσουν το εθνικό τους σύνταγμα, εισάγοντας ένα άρθρο που να απαγορεύει το γάμο μεταξύ λεσβιακών και γκέι ζευγαριών.

15. Ο Επίτροπος ανησυχεί πολύ για την κατάσταση των τράνς προσώπων. Η έλλειψη της αναγνώρισης για το νέο κοινωνικό φύλο ενώπιον του νόμου, προβλήματα στην παροχή φροντίδας υγείας, υψηλά ποσοστά ανεργίας και εγκλήματα μίσους είναι κάποια μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά τράνς πρόσωπα. Ο Επίτροπος τονίζει την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα σώματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των Εθνικών Δομών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να δώσουν μεγαλύτερη και συνεπέστερη προσοχή στην κακοποίηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν τα τράνς πρόσωπα. Υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη να συλλεχθούν περισσότερες και αξιόπιστες πληροφορίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα τράνς πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών συνθηκών για τις έφηβες, τους έφηβους τράνς, τις ηλικιωμένες, ηλικιωμένους τράνς και τις-τους τράνς πρόσφυγες και αιτούσες-ντες άσυλο.

Γ. Οι σχετικές ενέργειες του Επιτρόπου
16.Με σκοπό να ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση για τα ΛεΠΑΤ πρόσωπα, ο Επίτροπος συναντάται συχνά με γυναίκες, άνδρες αντιπροσώπους ΛεΠΑΤ οργανώσεων κατά τη διάρκεια των αποστολών του στο Στρασβούργο. Αυτό του παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες για το έργο του για την αποτίμηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

17.Ο Επίτροπος έχει εκφράσει τις κύριες ανησυχίες του στις περιεκτικές αναφορές του για εκτίμηση στις χώρες, καθώς και στις απόψεις του (συνημμένες): Οι πορείες για την ΛεΠΑΤ υπερηφάνεια θα έπρεπε να επιτρέπονται –και να προστατεύονται (24 Ιουλίου 2006) "Pride marches should be allowed – and protected", Οι ομοερωτοφοβικές πολιτικές αργούν να εκλείψουν (16 Μαΐου 2007) "Lgbtphobic policies are slow to disappear", Έφτασε ο καιρός να αναγνωρίσουμε ότι οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εφαρμόζονται επίσης στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου (14 Μαΐου 2008) "Time to recognise that human rights principles apply also to sexual orientation and gender identity", Η διάκριση κατά των τράνς ατόμων δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτή (5 Ιανουαρίου 2009) "Discrimination against transgender persons must no longer be tolerated"

18.Τον Οκτώβριο 2008, ο Επίτροπος κ. Hammarberg ήταν ο κύριος ομιλητής του Ετήσιου Συνεδρίου της ILGA-Europe "Σκεπτόμενες -οι παγκόσμια, δρώντας τοπικά" στη Βιέννη, το οποίο συγκέντρωσε 230 συμμετέχουσες-ντες από 40 χώρες. Ο Επίτροπος τόνισε στον λόγο του "Speech" την σπουδαιότητα της εφαρμογής με έναν τρόπο που δεν παράγει διάκριση των ισχυουσών συνθηκών και συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απουσία ενός συγκεκριμένου εργαλείου που θα αναγνωρίζει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα του κοινωνικού φύλου δεν μπορούν να αποτελούν λόγο για διώξεις και διάκριση κατά των ΛεΠΑΤ προσώπων. Εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για την έλλειψη υλοποίησης των πρότυπων μέτρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

19.Στα πλαίσια της Ετήσιας Συνάντησης των Συνεργαζομένων Ατόμων των Δομών για τα Εθνικά Ανθρώπινα Δικαιώματα (NHRSs), η μια συνεδρία αφιερώθηκε στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η NHRSs στην καταπολέμηση της ομοερωτοφοβίας και της διάκρισης στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου. Η συνεδρία επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της γνώσης της NHRSs σχετικά με το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφορικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου. Στόχος είναι να υποβοηθήσει την NHRSs να παρακολουθήσει με έναν συνεχή τρόπο την συμμόρφωση των αρχών με τα πρότυπα ευρωπαϊκά και διεθνή μέτρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου. Το Γραφείο του Επιτρόπου επεξέτεινε το ενδιαφέρον του ώστε να συνεργαστεί στενά με τις-τους Αξιωματούχους Δέκτες παραπόνων και Ιδρύματα για τα Εθνικά Ανθρώπινα Δικαιώματα στην αναζήτηση χειροπιαστών μεθόδων ώστε να περιλάβουν τις ανησυχίες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ προσώπων στο έργο τους.

20.Το γραφείο του Επιτρόπου παρέστη στη δεύτερη Συνάντηση του Συμβουλίου για την Τράνς Ευρώπη (Βερολίνο, Μάιος 2008). Ακολούθως, προσκάλεσε 12 ειδικές-ους σε μια Συνάντηση Ειδικών στο Στρασβούργο, με σκοπό να συζητηθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν τα τράνς πρόσωπα. Ο Επίτροπος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης των ειδικών με την έκδοση μιας "Διατριβής για τα ανθρώπινα Δικαιώματα των τράνς προσώπων".

21.Το 2008 το Γραφείο του Επιτρόπου συμμετείχε σε αρκετές συναντήσεις ειδικών που διοργανώθηκαν από την Υπηρεσία Βασικών Δικαιωμάτων (FRA) εξετάζοντας την μελέτη για την "Ομοερωτοφοβία και την Διάκριση στη Βάση του Σεξουαλικού Προσανατολισμού στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Τονίζει την ανάγκη για μια ευρεία και συστηματική συλλογή αντικειμενικών και αξιόπιστων δεδομένων και πληροφοριών για επεισόδια και διακηρύξεις ομοερωτοφοβίας και διάκρισης στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου σε όλα τα 47 κράτη μέλη. Σε αυτό το πλαίσιο ο Επίτροπος προτείνει μια συμπληρωματική μελέτη που θα περιλαμβάνει τα 20 μη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα καταλήγει σε μια περιεκτική, με συγκεκριμένη πολιτική προσανατολισμένη, συγκριτική αναφορά, που θα καλύπτει και κοινωνιολογικές και νομικές απόψεις για τη διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου στα 47 Κράτη Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Ο ευρωπαίος επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ. Hammarberg κατέθεσε έκθεση με προτάσεις με βάση όσα δεν συμβαίνουν στην Ευρώπη για τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα, παίρνοντας οδηγίες από τις "καλές πρακτικές" που εφαρμόστηκαν σε αρκετά κράτη αλλά και τις αναφορές τόσο των μεμονομένων ακτιβιστριών-ων όσο και των Μη Κηβερνητικών Οργανώσεων.
Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό στην Ελλάδα να εμφανιστεί μια ΜΚΟ με κέντρο βάρους τις αμφισεξουαλικές-ους ή η ενεργητικότερη συμμετοχή τες-τους στις υπάρχουσες ΜΚΟ.
Οι τρανς έστω και υποτυπωδώς εμφανίζονται στην Ελλάδα, αν και κατά την γνώμη μας θα ήταν σημαντικό να θέσουν τα θέματά τες-τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευαγγελία Βλάμη.