16 Μαρ 2009

Πάτρα απο-δόμηση των φύλων

Στη Πάτρα 13 Μάρτη του 2009 στην Ποικίλη Στοά μετά από πρωτοβουλία της "Βαβυλωνίας" και του ΛεΠΑΤ portal gaypatras έγινε μια κουβέντα για την “Δόμηση και την αποδόμηση των φύλων”.

Περίπου διακόσιες λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές-οι, τρανς και ετερό ήταν εκεί.
Για τρεις ώρες ακούσαμε, μιλήσαμε και καταλάβαμε για άλλη μια φορά πόσο ωραίο είναι να δρούμε έξω απ' τα καβούκια μας.
Κάποιες για πρώτη φορά “βγήκαν” κι άκουσαν, κάποιοι για πρώτη φορά μίλησαν. Κάποιες-οι χαμογελούσαν συνεχώς για την απρόσμενη ενθάρρυνση που προκαλούσε αυτή η συζήτηση.

Το πιο ηχηρό και παρατεταμένο χειροκρότημα το εισέπραξε η μητέρα του famous που για πρώτη φορά δηλώθηκε ανοικτά ως γκέι και στη διάρκεια του λόγου του φάνηκε ότι άνοιγε τις καρδιές πολλών από εκεί.
Άξια η μητέρα, μάς δήλωσε πως “δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μην επεμβαίνει στη ζωή των υιών της” και ήξερε καλά πως κι αν η διαδρομή ήταν μεγάλη, έχει καταλάβει, πως το σημαντικό είναι να είναι καλά τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες της για αυτά και πως δεν αρκεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός(που είναι δικαίωμα όλων) για να ακυρωθεί το παιδί και η αγάπη ανάμεσά τους.
Συγχαρητήρια στη πρώτη μητέρα της Ελλάδας που διάβηκε το κατώφλι και μίλησε μαζί μας ξετρομάζοντας και δικαιώνοντας τις διαδρομές πολλών.
Πολλές-οι συγκινήθηκαν που η Πάτρα γνωστή από το παλιό ποίημα των 45 Π, “Πας πούστης Πατρινός κλπ”, έφτασε να εκφραστεί ανοιχτά μέσα από τα χείλη του Famous.
Λεσβίες μας πλησίασαν για να μας πουν πως “είναι οι λεσβίες μου” κι είναι εδώ για να τα πούμε.
Άλλες μας ρώτησαν αν θεωρούμε πως μπορούν να κάνουν παιδιά μιάς και πολύ το επιθυμούν. Η απάντηση είναι “ναι” γιατί δεν υπάρχουν γονιόμετρα κι οι έρευνες λένε πως τα παιδιά των λεσβιών είναι παιδιά σαν όλα τα άλλα.
Άλλες μας πρόλαβαν λέγοντάς μας πως μεγαλώνουν ήδη παιδί κι αυτό που τις κάνει ευτυχέστερες είναι όταν το παιδί τις δηλώνει πως τώρα είναι καλύτερα παρά πριν με την μαμά και τον μπαμπά. Οι δυο μαμάδες είναι καλύτερες για αυτό ως οικογένεια.
Κάποιες άλλες απογοητέυτηκαν γιατί ο μύθος που είχαν πλάσει για μας δεν ήταν αληθινός, δυο ποτήρια τις έκαναν να προβάλλουν τα θέλω τες πάνω μας. Ας είναι, σχεδόν πάντα όταν διαβάζουμε τις βιογραφίες των "ηρωίδων" μας, ξεθωριάζει η εικόνα τες. Κάποιες από μας ποτέ δεν θα δεχτούμε τις όμοιες που όμως δεν είναι ταυτόσημες με μας.

Ο ilyfem χαρούμενος που μόλις πριν μερικά χρόνια ανοίχτηκε και από τότε κρατά το χέρι πολλών για να κάνουν τα πρώτα βήματα.

Ο lucifer που ξέρει όλα τα νέα της πόλης μας κάλεσε να πάμε σε κάποια μέρη, να κράξουμε μερικές-ους που το παίζουν, ότι δεν είναι αλλά σε μπαρ και πάρκα άλλα πράττουν.
Μπράβο στη Χριστίνα που μας επανέλαβε τις λέξεις μουνί και πούτσος σαν να είμαστε πρωτάκια στο δημοτικό εξοικειωνοντάς μας με τις λέξεις που δεν τολμάμε ούτε στη γιατρίνα μας να πούμε.
Επίσης το αίτημά της για το πόσες στις συζήτηση είμαστε ΛεΠΑΤ και πόσες από μας έχουμε εκ-δηλωθεί δημόσια -coming out μάς έκανε να σηκώσουμε τα χέρια για δεύτερη φορά ακόμη πιο περήφανα.
Μπράβο σε όσες και όσους διοργάνωσαν αυτή την συζήτηση, που πολλές-οι πίστευαν ότι δεν θα έχει επιτυχία κι άλλες-οι έκαναν ότι μπορούσαν για να μην μαθευτεί σκίζοντας τις αφίσες της συζήτησης από τους δρόμους.

Δεν θα ξεχάσουμε την Ρωξάνη που δήλωσε εγγράφως, πως “οι τρανς δεν είναι έκφυλες ιερόδουλες στη Συγγρού, ούτε γκέι πιο ανώμαλοι από τους συνήθεις γκέι”, όπως ο κόσμος νομίζει αλλά το “φύλο” που αποτυπώθηκε στο σώμα μας δεν ανταποκρίνεται στο “φύλο” που έχει εντυπωθεί, από πριν την γέννησή μας στον εγκέφαλό μας. [...] Ότι αυτά που μας... προσάπτει η mainstream κουλτούρα, ότι τάχα κάνουμε “αλλαγή φύλου” είναι παραπλανητικά και προσβλητικά. Ουδεμία “αλλαγή φύλου” δεν συμβαίνει, απλά μια, κατά το δυνατόν, διόρθωση ενός λάθους σώματος”. Κλείνοντας διεκδικεί, έτσι διάλεξε να μας πει ότι είναι εκεί συνειδητά και δεν θα αφήσει άλλο να την θεωρούν “παρία”.

Φάγαμε σε ένα ατέρμονο τραπέζι που όλο μεγάλωνε κι αλλάζαμε θέσεις. Για να διατηρήσουμε την γραμμή μας (τι ΛεΠΑΤ θα ήμασταν άλλωστε) μάς βρήκε το πρωί χορεύοντας στο πρώτο όροφο ενός διατηρητέου κτιρίου.
Αυτιά δεν είχαμε αλλά η χαρά περίσσευε.

Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να είμαστε εκεί και ελπίζουμε να συνδράμαμε στην υπερηφάνεια όλων.


Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το www.gaypatras.gr. Η φωτογραφία της ποικίλης στοάς είναι δική μας. Ευαγγελία Βλάμη