14 Ιαν 2009

Εξόργισε την ΛεΠΑΤ κοινότητα ο Ομπάμα

Εξόργισε τη ΛεΠΑΤ κοινότητα η επιλογή του πάστορα για την τελετή ορκωμοσίας του Ομπάμα
Ουάσινγκτον
Η τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου

Την οργή πολλών στελεχών της ΛεΠΑΤ κοινότητας προκάλεσε ο πάστορας τον οποίο επέλεξε ο Μπαράκ Ομπάμα για να εκφωνήσει την εναρκτήρια προσευχή στην τελετή της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων.
Πρόκειται για τον Ρικ Ουόρεν, έναν διαπρεπή ευαγγελιστή ιερέα, ο οποίος έχει συμμετάσχει στις εκστρατείες κατά των αμβλώσεων και του γάμου λεσβιακών, γκέι ζευγαριών.
Στελέχη της κοινότητας των ΛεΠΑΤ που στήριξαν την υποψηφιότητα του Ομπάμα, χαρακτηρίζουν το σύντομο, αλλά ξεχωριστό ρόλο που θα έχει, «προδοσία».
Για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ωστόσο, η επιλογή του Ουόρεν είναι η επιβεβαίωση όλων όσων είπε κατά την προεκλογική του εκστρατεία, δηλαδή ότι είναι σημαντικό για τις-τους Αμερικανίδες-ους να έρχονται κοντά η μια -ο ένας στην άλλη-ο, ακόμη και εάν διαφωνούν σε κάποια κοινωνικά θέματα.
Η εκκλησία του Ουόρεν στη Νότια Καλιφόρνια έχει 22.000 μέλη και το βιβλίο του «Ζωή με σκοπό» συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτά με τις περισσότερες πωλήσεις. Έχει ιδιαίτερη επιρροή στις ευαγγελίστριες-ες, μία από τις συνιστώσες κλειδί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κυρίως σε ηθικά θέματα, όπως η αντίθεση στις αμβλώσεις και στο γάμο των λεσβιών γκέι, ενώ υπερασπίζεται τη γένεση της Βίβλου απέναντι στη θεωρία της εξέλιξης για το πώς αναπτύχθηκε η ζωή στη γη.
Στο δημοψήφισμα που έγινε για την απαγόρευση του γάμου των λεσβιών γκέι τον προηγούμενο Νοέμβριο στην Καλιφόρνια, ο Ουόρεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης και τα στελέχη του κινήματος για τα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ τον χαρακτηρίζουν «γενεσιολόγο που συγκρίνει τους γάμους των λεσβιών γκέι με την αιμομιξία και την παιδοφιλία».
«Προσκαλώντας τον Γουόρεν, θολώσατε την άποψη ότι οι λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές-οι και όσες-οι διόρθωσαν φύλο έχουν θέση στο τραπέζι σας», ανέφερε σε επιστολή του προς τον Ομπάμα, ο Τζο Σαλμονίζ, πρόεδρος της «Εκστρατείας για τα ανθρώπινα Δικαιώματα», της μεγαλύτερης ένωσης για τα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ.
Παρά το ότι αναγνωρίζει τις υποσχέσεις του Ομπάμα να καταπολεμήσει την ομοερωτοφοβία, ο Σαλμινίζ γράφει ότι η κοινότητα αισθάνεται ότι δεν την σέβονται όταν σε έναν από τους αρχιτέκτονες της ατζέντας εναντίον των ΛεΠΑΤ παρέχεται διακριτός ρόλος και άμβωνας στην ιστορική στιγμή της ανακήρυξης.
Ο ίδιος ο Ουόρεν, ο οποίος αναδεικνύει θέματα όπως η φτώχεια, το aids, η κλιματική αλλαγή και ο αναλφαβητισμός επιδοκίμασε τον Ομπάμα «για το θάρρος του να πάρει το ρίσκο μιας κρίσης στις σχέσεις με την βάση του, προσκαλώντας κάποιον με τον οποίο δεν συμφωνεί σε όλα τα θέματα».
Σε μία συμφιλιωτική κίνηση, ο Ομπάμα κάλεσε και τον Επίσκοπο του Νιου Χαμσάιρ, Τζιν Ρόμπινσον, τον πρώτο κατά παραδοχή του γκέι που ανέλαβε επισκοπικό αξίωμα, να κάνει μία προσευχή κατά την έναρξη των εκδηλώσεων για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων, η οποία θα γίνει την Κυριακή στο Μνημείο του Λίλκολν, από όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ εκφώνησε την ομιλία του «έχω ένα όραμα».
Ο Ρόμπινσον χαρακτήρισε την ευκαιρία αξιοσημείωτη και είπε ότι η συμπερίληψή του στην τελετή θα είναι σημαντική για την ΛεΠΑΤκοινότητα.
Εκφράζονται ανησυχίες ότι ο Ομπάμα ουσιαστικά προσφέρει στον Ουόρεν ένα ρόλο «πάστορα της Αμερικής», αλλά ο αιδεσιμότατος Λίντον Σέκσπιρ, που προεδρεύει της Επισκοπικής Εκκλησίας του Νιου Τζέρσι, δηλώνει ότι οι ημέρες των εθνικής εμβέλειας θρησκευτικών προσωπικοτήτων ίσως τελειώνουν.


Η τακτική αντίρροπων ισορροπιών σε θέματα δικαιωμάτων δεν είναι πάντα η χρυσή τομή και πολύ περισσότερο όταν κάποιες-οι έχουν εκφέρει λόγω μίσους ή έχουν συμβάλλει σε εκστρατείες κατά των ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων και κατά της έκτρωσης με ηθικά επιχειρήματα ανάγοντας τα πάντα στην θρησκεία με υπέρτατο αγαθό την οικογένεια. Με αυτό τον τρόπο οι Ηνωμένες πολιτείες κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία να υπερισχύσει η άποψη του κοινού έναντι του νόμου, δηλαδή στην "πρόταση 8". Το πότε αφήνεται να είναι ¨κυρίαρχη¨ η λαϊκή βούληση δεν είναι τυχαία. Το νίψιμο το χεριών αρνείται να πάρει θέση.
Το νέο μας το έστειλε στις 14.1.09 ο Νάσσος θεοδωρίδης και είναι από την association press Ευαγγελία Βλάμη