5 Ιαν 2009

Πολυμορφία Αστυνομίας 24

Πολυμορφία στην ελληνική αστυνομία
μελέτη της νομοθεσίας προσλήψεων, προαγωγών
και εσωτερικής οργάνωσης της ελληνικής αστυνομίας.

Δάφνη Μαυρομμάτη, Αθανάσιος Θεοδωρίδης,

Η μελέτη λόγω του μεγέθους της χωρίστηκε σε 24 μέρη, βρίσκεστε στο 24 μέρος.


«Παλιννοστούσες-ες οµογενείς» από την πρώην ΕΣΣΔ
Μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την έκρηξη βίας σε
διάφορες πρώην σοσιαλιστικές δηµοκρατίες ένας µεγάλος αριθµός οµογενών (117) ήρθε στην Ελλάδα. Σύµφωνα µε δηµογραφική έρευνα που έγινε από τη Γενική Γραµµατεία Παλιννοστουσών-ων Οµογενών (Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης) (118) µε τη βοήθεια ΜΚΟ στη Μακεδονία και τη Θράκη, έχουν εισέλθει στη χώρα περίπου 135,000 «παλιννοστούσες-ες» από το 1980.
Νοµοθετήθηκε πλήθος διατάξεων από τότε µε στόχο να διευκολυνθούν οι
οµογενείς στην απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας: Σύµφωνα µε την 24755/06 04- 1990 Κοινή Υπουργική Απόφαση (των Υπουργείων Εσωτερικών και Αµύνης) οι οµογενείς µπορούν να εγγράφονται στους δηµοτικούς καταλόγους και να
παραµένουν στην Ελλάδα αορίστως χωρίς τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα. Το 1993, σύµφωνα µε το Νόµο 2130/1993 ο όρος «παλιννόστηση» έγινε νοµικός όρος και µ’ αυτόν τον τρόπο οι παλιννοστούσες-ες βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων ξένων υπηκόων, αφού µπορούσαν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα µε συνοπτικές διαδικασίες. Μέχρι το 1998 περισσότερες-οι από 95.000 παλιννοστούσες-ες είχαν αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα. Μία κοινοβουλευτική επιτροπή (119) η οποία διερεύνησε την ειδική διαδικασία χορήγησης ελληνικής υπηκοότητας σε παλιννοστούσες-ες, διαπίστωσε µεγάλο αριθµό παρατυπιών.
Το ζήτηµα του ακριβούς αριθµού «Παλιννοστουσών-ων» οµογενών από την
πρώην ΕΣΣΔ καθώς και η διαδικασία χορήγησης υπηκοότητας έχει επανειληµµένως συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, καθώς και τα δύο µεγάλα κόµµατα έχουν αλληλοκατηγορηθεί πως σε περιόδους εκλογών έχουν βοηθήσει πολλά τέτοια άτοµα να αποκτήσουν υπηκοότητα µε σκοπό τον επηρεασµό των εκλογικών αποτελεσµάτων.
Οµογενείς από την Αλβανία
Οι επίσηµες στατιστικές από την Αλβανία εκτιµούν τον αριθµό των οµογενών που διαµένουν σε περιοχές της Νότιας Αλβανίας στις 35.000, ενώ την ίδια στιγµή διάφορες ελληνικές πηγές ισχυρίζονται πως είναι µεταξύ 200.000 και 400.000 άτοµα. Η Ελλάδα αποφεύγει να χορηγήσει ελληνική υπηκοότητα στις-στους οµογενείς από την Αλβανία, ενώ κάνει διακρίσεις εις βάρος τους σε σχέση µε άλλες-ους υπηκόους ξένων χωρών, µε τη χορήγηση ειδικής άδειας παραµονής και εργασίας απεριόριστης διάρκειας. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα ενισχύει τον ισχυρισµό της σχετικά µε την ύπαρξη σηµαντικής ελληνικής µειονότητας στην Αλβανία. Εντούτοις, όπως έχει επανειληµµένα συζητηθεί και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η διαδικασία χορήγησης αυτών των ειδικών αδειών χαρακτηρίζεται από πλήθος παρατυπιών, µε αποτέλεσµα να έχει χορηγηθεί και σε Αλβανές-ους υπηκόους αλβανικής καταγωγής. Δεν έχουν δοθεί στη δηµοσιότητα επίσηµα στοιχεία σχετικά µε τον αριθµό των αδειών αυτών, αλλά σύµφωνα µε κάποιες εκτιµήσεις ανέρχονται στις 80.000. Πρόσφατα, το Ελληνικό Κράτος ανακοίνωσε πως η ελληνική εθνικότητα θα δίνεται πιο εύκολα σε αυτή την κατηγορία οµογενών.
IV. Θρησκευτικές µειονότητες
Μουσουλµάνες-οι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης, θεωρούνται όλες-οι Μουσουλµάνες-οι που είναι εγκατεστηµένες-οι στην περιοχή ανατολικά της συνοριακής γραµµής που ορίστηκε το 1913 µε τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. (120)
Ο όρος «θρησκευτική µειονότητα» αφορά πρωτίστως τη µειονότητα των αυτοχθόνων Μουσουλµάνων της Θράκης, των οποίων η νοµική κατάσταση και τα νόµιµα δικαιώµατα ρυθµίζονται από τη Συνθήκη της Λοζάννης του 1923, καθώς και από τις διµερείς συµφωνίες που ακολούθησαν. Σύµφωνα µε την απογραφή του 1951, ζούσαν στην περιοχή 92.443 Τουρκόφωνες-οι, 7.429 Τσιγγάνες-οι και 18.671 Ποµάκες-οι, σύνολο 118.533. Η διαφορά µεταξύ αυτού του αριθµού και του συνόλου των 112.665 Μουσουλµάνων εξηγείται από το γεγονός ότι ορισµένες-οι από τους Τουρκόφωνες-ους ήταν πιθανόν Ορθόδοξες-οι Ελληνίδες-ες οι οποίες-οι ήρθαν στην Ελλάδα από την Ανατολία µε την ανταλλαγή πληθυσµών του 1923.
Μετά από την απογραφή του 1951, η Ελληνική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αφαίρεσε τις κατηγορίες της εθνικής προελεύσεως, της γλώσσας και της θρησκείας για λόγους εθνικής πολιτικής. (121) Σήµερα η Μουσουλµανική µειονότητα της Θράκης, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, αριθµεί 80.000 µε 120.000, περίπου όσες-ους και κατά την απογραφή του 1951, γεγονός το οποίο, δεδοµένης και της υψηλής γεννητικότητας του συγκεκριµένου πληθυσµού, καταδεικνύει πως ένας σηµαντικός αριθµός εγκατέλειψε τη χώρα στη διάρκεια των περασµένων δεκαετιών.
Η Μουσουλµανική µειονότητα αποτελείται από τρεις εθνικές οµάδες, δηλαδή Τουρκάλες-ους, Ποµάκες-ους και Ροµ, όµως η µεγαλύτερη κατά πολύ οµάδα αποτελείται από εθνοτικά Τουρκάλες-ους. Είναι αδύνατο να αποκτήσουµε πιο συγκεκριµένα δηµογραφικά στοιχεία σχετικά µε την εθνική σύσταση της Μουσουλµανικής µειονότητας, καθώς πολλές-οι Ποµάκες-οι και Ροµ αυτοχαρακτηρίζονται εθνοτικά Τουρκάλες-οι, αφού µιλούν περισσότερο τα Τουρκικά από τα Ροµανί ή τα Ποµάκικα.
Εβραίες-οι: Σύµφωνα µε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συµβούλιο (122) στην Ελλάδα σήµερα ζουν περίπου 5.000 Εβραίες-οι σε οκτώ κοινότητες.
Καθολικές-οι: Σύµφωνα µε την Καθολική Εκκλησία (123) στην Ελλάδα ο αριθµός των Καθολικών είναι περίπου 50.000.
Μάρτυρες του Ιεχωβά: Σύµφωνα µε τα αρχεία της Εκκλησίας τους (124) ο
αριθµός τους ανέρχεται περίπου στις 25.000.
Ευαγγελίστριες-ες: Δεν υπάρχουν διαθέσιµα αξιόπιστα δεδοµένα σχετικά µε τον αριθµό τους.
V. Σεξουαλικές µειονότητες: Λεσβίες, Γκέι, Αµφισεξουαλικές-οι,
«Trans-gendered»
(125) *
Οι λεσβίες και οι γκέι είναι άτοµα µε οµοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισµό, ενώ οι αµφιφυσεξουαλικές-οι είναι άτοµα µε οµοερωτικό και µε ετεροφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισµό.
Δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά µε τον αριθµό των λεσβιών, γκέι και των αµφιφυσεξουαλικών. Εντούτοις, διεθνείς επιστηµονικές καταµετρήσεις δείχνουν πως κατά µέσο όρο στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες το 5% του πληθυσµού είναι λεσβίες γκέι, το 5-7% είναι λεσβίες γκέι µε περιστασιακή ετεροφυλοφιλική συµπεριφορά και το 30%-40% του πληθυσµού είναι αµφισεξουαλικές-οι. Η πληροφορία αυτή µεταφέρεται µε επιφυλάξεις.
Ο όρος «Trans-gendered» αναφέρεται στα άτοµα που µεταµφιέζονται στο άλλο φύλο (τραβεστί), καθώς και στα άτοµα που έχουν κάνει εγχείρηση δίορθωσης φύλου (τρανσέξουαλ). Γενικά, θα έλεγε καμιά-κανείς πως ο όρος αυτός συµπεριλαµβάνει άτοµα τα οποία εµφανίζουν µια διαφορετική στάση απέναντι στον κοινωνικό τους ρόλο από αυτήν που τους υπαγορεύει το βιολογικό τους φύλο. Οι τρανσέξουαλς, οι οποίες-οι είναι άτοµα που έχουν υποβληθεί σε επέµβαση διόρθωσης φύλου, αντιµετωπίζουν λιγότερα προβλήµατα στην Ελλάδα χάρη στο γεγονός ότι µπορούν να αλλάξουν τελείως την ταυτότητά τους και να συνεχίσουν να ζουν απολαµβάνοντας όλα τα δικαιώµατα και τα προνόµια του καινούργιου τους φύλου. Ο αριθµός τους είναι άγνωστος. Οι τραβεστί στην Ελλάδα, που δεν έχουν υποβληθεί σε επέµβαση διόρθωσης φύλου, εκτιµούνται γύρω στους 500 µε 1.000.
VI. Άτοµα µε ειδικές ανάγκες (126)
Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις σχετικών µη κυβερνητικών οργανώσεων, το 10%
των Ελληνίδων-ων πολιτισών-ων έχει κάποιου είδους αναπηρία. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τονίσουµε πως το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης, η δηµόσια διοίκηση, το Υπουργείο Μεταφορών, οι Εφορίες και άλλοι δηµόσιοι οργανισµοί έχουν τα δικά τους συστήµατα κατηγοριοποίησης και γι’ αυτόν τον λόγο είναι αδύνατον να δοθούν ακριβείς πληροφορίες πάνω στο ζήτηµα αυτό.
Τα κύρια προβλήµατα που έχουν να αντιµετωπίσουν τα άτοµα αυτά, είναι η ανεπαρκής κρατική υποδοµή για τη φροντίδα και την καλή ποιότητα ζωής τους, η έλλειψη πρόσβασης σε δηµόσια αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και οι διακρίσεις σε θεσµικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Αναγνωρίζοντας τα προβλήµατα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση, από το 1997,
έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε αρκετά ζητήµατα, όπως η πρόβλεψη ειδικών
χορηγήσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ενθάρρυνση πρόσληψης ατόµων µε ειδικές ανάγκες.


117 Μία ακόµα µικρότερη οµάδα οµογενών από την πρώην ΕΣΣΔ ήταν πολιτικές-οι πρόσφυγες που έφυγαν από την Ελλάδα µετά τον εµφύλιο πόλεµο του 1946-1949.
118 Η Γενική Γραµµατεία δεν υφίσταται πλέον.
119 Ίδρυµα Καραµανλή, (2001), «Πόρισµα της Επιτροπής Έρευνας σχετικά µε τις εκλογές του 2000»,
http:www.idkaramanlis.gr/html/arxeio/anal_eklog.html 30.4.2004
120 Ελληνοτουρκική συµφωνία ανταλλαγής πληθυσµών (Παράρτηµα Α, Άρθρο 2), Συνθήκη Λωζάνης 30 Ιανουαρίου 1923.
121 Rozakis Ch. (1996), “The international protection of minorities in Greece,” in Featherstone K. and Ifantis K. (eds.) Greece in a Changing Europe: Between European Integration and Balkan disintegration?, Manchester: Manchester University Press, p. 98
122 Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα :
http:www.kis.gr 30.6.2004
123 Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα:
http:www.cathecclesia.gr 30.6.2004
124 Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα:
http:www.watchtower.org 30.6.2004
125 Πληροφορίες διατέθηκαν από την Ελληνική Οµοφυλοφιλική Κοινότητα
http:www.eok.gr 30.6.2004
126 Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται από την ιστοσελίδα
http:www.disabled.gr 30.6.2004


Οι λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές-οι και τρανς με βάση τις έρευνες Ευρώπης και Αμερικής κατέχουν το 10% του πληθυσμού