21 Μαρ 2016

Tendy Girls 1950


Οι ξεχασμένες Τέντυ Γυναίκες της συμμορίας του 1950

Μπορεί να έχετε ακούσει για τις γυναίκες της υποκουλτούρας, μια επαναστατημένη νεολαία στην Αγγλία που χαρακτηριζόταν από ένα απίθανο στυλ ενδυμασίας εμπνευσμένο από τον δάνδη
Edward άψογα ντυμένες κ συνδεδεμένες με την αμερικανική roll Rock 'n. 
Σχημάτισαν συμμορίες από το Ανατολικό Λονδίνο ως το Βόρειο Kensington και έγιναν αντάρτισες υψηλού προφίλ στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά η σημαντική υπο-υποκουλτούρα με γυναικεία στοιχεία, έχει παραμείνει σχεδόν αόρατη από τα ιστορικά αρχεία. 

Γνωρίστε τις Teddy Girls.




Ο Russell θυμάται μια 14χρονη Τέντυ Γυναίκα, την Jean Rayner:

"Είχε συμπεριφορά φορτοεκφορτώτριας φορτηγού. Καμία δεν έδινε μεγάλη προσοχή στις Τέντυ Γυναίκες πριν από εμένα. 

Ήταν σκληρές, αυτές οι νεαρές γυναίκες, που είχαν γεννηθεί στα χρόνια του πολέμου και μεγάλωσαν με το δελτίο τροφίμων μέχρι περίπου το 1954 – το 1953 τράβηξα αυτές τις εικόνες. 

Ήταν υπερήφανες. Ήξεραν την αξία τις. Απλά φορούσαν ό,τι φορούσαν".


Για να κατανοήσουμε το στύλ Tέντυ Γυναικών, πρέπει πρώτα να πάμε πίσω στον πολιτισμό. Εμφανίστηκαν στην Αγγλία καθώς η μεταπολεμική λιτότητα έφτανε στο τέλος της και οι έφηβες της εργατικής τάξης ήταν σε θέση να έχουν καλά ρούχα και άρχισαν να υιοθετούν την ανώτερη τάξη Saville Row αναβιώνοντας τη μόδα του δανδή Edward. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950, τα δεύτερο χέρι Edwardian κοστούμια ήταν άμεσα διαθέσιμα για πώληση στις αγορές, καθώς είχαν γίνει ακατάλληλα να φορεθούν από την ανώτερη τάξη και μονομιάς οι Τέντυ Γυναίκες άρχισαν να τα αναδεικνύουν.


Οι Teddy Γυναίκες ήταν ως επί το πλείστον έφηβες της εργατικής τάξης, αλλά θεωρήθηκαν λιγότερο ενδιαφέρουσες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δημιουργούσαν περισσότερο εντυπώσεις εις βάρος της ακρίβειας μιας βίαιης κουλτούρας της νεολαίας της εργατικής τάξης. 

Ενώ τα Τέντυ αγόρια ήταν γνωστό πως άραζαν στις γωνίες του δρόμου, ψάχνοντας για καυγά, ο ρόλος μίας νεαρής γυναίκας της εργατικής τάξης εκείνη την περίοδο ήταν ακόμη επικεντρωμένος γύρω από το σπίτι.


Ενώ οι περισσότερες αφοσιωμένες Τέντυ είχαν στη χειρότερη περίπτωση εμπλακεί σε ήσσονος σημασίας εγκλήματα, όπως λαθρεμπόριο, υπήρξαν περιπτώσεις ταραχών που δημιουργούσαν οι φασιστικές συμμορίες όπου χρησιμοποιούσαν ξυράφια και μαχαίρια για να τα βγάλουν πέρα στις ρατσιστικές επιθέσεις. 


Οι Teddy Γυναίκες ήταν η πρώτη ομάδα στη Βρετανία της οποίας το στυλ ήταν αυτο-δημιούργητο.
 
 
 
 
 
 

 













Την είδηση την βρήκαμε 10.2.2013 και την μεταφράσαμε από την http://www.messynessychic.com/2013/02/10/the-forgotten-1950s-girl-gang/

Οι φωτογραφίες είναι του Ken Russel.

Αυτό που δεν λέει το κείμενο είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών γυναικών ήταν λεσβίες.