31 Μαρ 2016

Οι έφηβες "χάνουν τη φωνή τις"

Ακόμα και αν οι εκστρατείες δημιουργίας ισχυρών νεαρών γυναικών αποκτούν εθνική εμβέλεια, και τα παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των κοριτσιών που ενδιαφέρονται για την επιστήμη και τα μαθηματικά γίνονται διάσημα, μια ανησυχητική τάση συμβαίνει σε πολλά κορίτσια, όταν φτάσουν στην εφηβεία.
Είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται "χάνουν τη φωνή τις", όπου ακόμη και τα πιο τολμηρά κορίτσια είναι πιθανό να γίνουν πιο επιφυλακτικά σχετικά με το να μιλούν ανοικτά και λιγότερο πιθανό να επιβληθούν.

Η Deborah Cihonski, μία ψυχολόγος με έδρα το Σικάγο, είπε ότι ήταν σοκαρισμένη από το πόση προσπάθεια χρειάστηκαν τα κορίτσια στη μελέτη της για να αποφασίσουν πότε θα μιλήσουν όταν αισθάνθηκαν ότι είχαν κάτι σημαντικό να πουν. Ζύγιζαν τα πάντα, από πιθανή αμηχανία στην αντίδραση, πριν αποφασίσουν να ανοίξουν το στόμα τις. Συχνά, επέλεξαν να μην μιλήσουν. Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι μερικές από αυτές τις νεαρές γυναίκες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με το να μιλούν ανοικτά και να υποστηρίζουν τις εαυτές τις-να επιβληθούν αργότερα στη ζωή.

"Αντί το να μιλούν να είναι προεπιλογή τις, το να μην μιλούν γίνεται προεπιλογή και το να μιλήσουν όταν είναι κάτι σημαντικό είναι μια έντονη προσπάθεια για αυτές", λέει η κα. Cihonski.

Γιατί Συμβαίνει
Οι έφηβες χάνουν τη φωνή τις για διάφορους λόγους, είναι ως επί το πλείστον λόγω της αυτοεκτίμησης τις και για λόγους που βασίζονται στην κουλτούρα, λέει η Μάρθα Mendez-Baldwin, μία ψυχολόγος που ειδικεύεται στην παιδική και εφηβική συμπεριφορά, και είναι επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Manhattan College. Η πλοήγηση στον κόσμο ανάμεσα στο να είναι παιδιά και γυναίκες τις κάνουν να μην είναι σίγουρες για το πώς να ενεργήσουν. Όταν η αβεβαιότητα πληρούται, σε συνδυασμό με την πίεση να μοιάζουν με τις συμμαθήτριες και τις υψηλές προσδοκίες των γονέων, τα κορίτσια συχνά διστάζουν να διεκδικήσουν την εαυτή της, λέει η ψυχολόγος.

Επιπλέον, οι έφηβες δέχονται τεράστια πίεση από την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης να εμμείνουν στο γυναικείο ρόλο, λέει η Linda Hoke-Sinex, λεκτόρισα στο Τμήμα Ψυχολογίας και Επιστημών του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στην Μπλούμινγκτον, Ιντιάνα. Το μήνυμα πως το να είναι παθητική και ωραία – είναι έτσι προτιμότερο να διατηρήσει την ειρήνη από το να πει ανοικτά μια άποψη αυτό μπορεί να την κάνει αντι-δημοφιλή.
Η Hoke-Sinex παραθέτει την εργασία των ερευνητριών Carol Gilligan και Lyn Mikel Brown οι οποίες ακολούθησαν τα κορίτσια από την ηλικία περίπου των 9 έως και 16 ετών. Σε ένα ορισμένο σημείο, οι έφηβες στη μελέτη σταμάτησαν εκφράζουν τις απόψεις τις, παύοντας την επικοινωνία.
"Όταν είναι ίσως στο δημοτικό σχολείο είναι απλά ειλικρινής και θα μπορούσαν ακόμη και να είναι ένα αγοροκόριτσο, χρησιμοποιείται αυτός ο όρος για τα κορίτσια, αλλά μόλις μπουν στην εφηβεία ή μόλις γίνουν λίγο μεγαλύτερες και προσπαθούν να χωρέσουν στον γυναικείο ρόλο πραγματικά τις κάνει να χάσουν τη φωνή τις”, λέει η Hoke-Sinex.
Το να υποστηρίζεις τα κορίτσια να διατηρήσουν τις φωνές τις-ή, τουλάχιστον, να την διεκδικήσουν νωρίτερα, είναι ένα δύσκολο έργο. Η Cihonski λέει πως οι κοινωνικές και ισάξιες πιέσεις μπορεί να είναι συντριπτικές, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις γονείς, τις δασκάλες, τις συμβούλους και άλλα μοντέλα ρόλων για την αποτροπή αυτής της εμφάνισης της ατολμίας.
Οι ενήλικες μπορούν να κάνουν τα εξής στις ζωές των νέων γυναικών ώστε να μπορούν να γίνουν πιο σίγουρες:

1. Ενθαρρύνετε τα Ενδιαφέροντά της
Όταν τα κορίτσια έχουν φυσικές δυνάμεις ή ταλέντα, είτε πρόκειται για το χορό, τα μαθηματικά, το ποδόσφαιρο, το σκάκι, ή άλλους τομείς, να ενθαρρύνετε αυτές τις επιδιώξεις, λέει η Hoke-Sinex. Όταν σε έναν τομέα νιώθει αυτοπεποίθηση, μπορεί να λειτουργήσει ως λυδία λίθος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σε άλλους τομείς της ζωής της, λέει.

2. Επισημάνετε την Πίεση των ΜΜΕ - Περιλαμβανομένων των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης
Μιλώντας για τις εξωπραγματικές εικόνες των μέσων ενημέρωσης και την πίεση στις γυναίκες να φαίνονται και να ενεργούν με συγκεκριμένους τρόπους μπορεί να φαίνεται προφανής, αλλά είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι τα μηνύματα είναι αναληθή, λέει η Cihonski.
Η Mendez-Baldwin είπε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσθέτουν ένα νέο στρώμα-στρώση σε αυτή την πρόκληση. Οι έφηβες και τα κορίτσια πιθανά να υπόκεινται σε βίαιη κριτική ή εκφοβισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την εμφάνισή τις ή για τις δράσεις τις. Αν οι γονείς ή οι κηδεμόνες αφιερώνουν χρόνο για να παρακολουθούν και αλληλοεπικοινωνούν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες μορφές ψηφιακών μέσων, μπορεί να χάσουν την επικοινωνία με τις έφηβες-κορίτσια και να συμβάλλουν στην απώλεια της φωνής.

3. Προσέξτε το τι Λέτε Εσείς
Όταν οι άνθρωποι γύρω από τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες μιλούν αρνητικά για την εαυτή τις, την εμφάνισή τις, το βάρος τις, ή άλλα ζητήματα, τα κορίτσια μπορεί να εσωτερικεύσουν τα μηνύματα, λέει η Mendez-Baldwin.
"Μερικές φορές, οι μητέρες στέλνουν λάθος μηνύματα στις κόρες τις, εστιάζοντας στο βάρος τις και την εμφάνισή τις. [Λένε] “Ω πρέπει να χάσω βάρος» ή «δεν δείχνω ωραία» ή «πρέπει να κάνω Botox για να αφαιρέσω αυτές τις ρυτίδες”, και στη συνέχεια, στέλνει ένα μήνυμα στις έφηβες και τα κορίτσια πως χρειάζεται να επικεντρωθούν στην εμφάνισή τις και ότι η αυταξία τις συνδέεται με την εμφάνισή τις, λέει η Mendez-Baldwin.

4. Δώστε τις Έναν Ασφαλή Χώρο για να Εκφραστούν
Η Hoke-Sinex λέει ότι είναι σημαντικό για τις νέες γυναίκες να έχουν ανθρώπους γύρω τις που τις επιτρέπουν να μιλήσουν έτσι ώστε να μπορούν να αισθάνονται άνετα με αυτό. Οι έφηβες έχουν απόψεις και ιδέες-ρωτήστε τες γι' αυτές και αποφύγετε να αντιδράστε αρνητικά, ακόμα και όταν αυτές οι γνώμες και οι ιδέες μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν τις δικές σας, δήλωσε η λεκτόρισα.

5. Συζητήστε Για Το Φαινόμενο
Όταν τα υποκείμενα της έρευνας της Cihonski διάβασαν μερικά από τα ευρήματά της, ή εξοικειώθηκαν περισσότερο με το φαινόμενο, λόγω της δουλειάς της, άρχισαν να αναγνωρίζουν την απώλεια της φωνής τις. Μερικές φορές, μιλάμε γι' αυτό και βοηθάμε τις νεαρές γυναίκες να δουν ότι αυτό συμβαίνει στην ηλικία τις, αλλά αυτό δεν πρέπει να-μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντίδοτο, είπε η ίδια.

Την είδηση την βρήκαμε στις 22.1.2015 και την μεταφράσαμε από την fastcompany στην  http://www.fastcompany.com/3041179/strong-female-lead/how-we-can-help-young-girls-stay-assertive