17 Μαρ 2016

Η έκθεση SAMHSA καλεί για τερματισμό της "θεραπείας μεταστροφής"



Ομοσπονδιακή έκθεση καλεί για τερματισμό της "θεραπείας μεταστροφής" 
Για τις νεαρές λεσβίες, αμφισεξουαλικές
Η πρακτική είναι "ακατάλληλη και ενισχύει επιβλαβή στερεότυπα του φύλου".


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Υπηρεσιών Κακοποίησης και Ψυχικής Υγείας κυκλοφόρησε μια έκθεση με έκκληση για τον τερματισμό της πρακτικής της "θεραπείας μεταστροφής" για τις νεαρές λεσβίες, αμφισεξουαλικές.


Οι υπέρμαχες της θεραπείας μεταστροφής υποστηρίζουν ότι οι λεσβίες μπορούν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τις με βοήθεια, η οποία συχνά περιλαμβάνει θρησκευτικές προσπάθειες. Η θεραπεία πηγάζει από την στιγμή που γίνεται δεκτή - αλλά πια είναι αναξιόπιστη - η πεποίθηση ότι η λεσβιοσύνη είναι μια ψυχική διαταραχή που μπορεί να θεραπευτεί.
Η έκθεση SAMHSA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "κανένα από τα υπάρχοντα ευρήματα της έρευνας" δεν υποστηρίζει αυτή την υπόθεση.


"Κατευθύνοντας μία έφηβη ή ένα παιδί να συμμορφώνονται με οποιαδήποτε συγκεκριμένη συμπεριφορά ως προς το φύλο ή την ταυτότητα κοινωνικού φύλου, ή να κατευθύνονται οι γονείς και οι κηδεμόνες να ασκήσουν πίεση σε μία έφηβη ή σε ένα παιδί συμμορφώνονται με συγκεκριμένες εκφράσεις του φύλου τις, είναι ακατάλληλη και ενισχύει επιβλαβή στερεότυπα των φύλων", αναφέρει η έκθεση SAMHSA.


Η έκθεση ασκεί κριτική στον Λευκό Οίκο, τον Απρίλιο, σε απάντηση σε μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών μετά τον θάνατο της 17χρονης τρανς Leelah Alcorn, η οποία πέθανε αφ' ότου οι γονείς της την ανάγκασαν να παρακολουθήσει τη θεραπεία μεταστροφής. Η Ανώτερη σύμβουλος του Λευκού Οίκου Valerie Jarrett, δήλωσε εκείνη τη χρονική στιγμή πως η διοίκηση "υποστηρίζει τις προσπάθειες για την απαγόρευση της χρήσης της θεραπείας μεταστροφής σε ανηλίκες".

 Δήλωσε στις δημοσιογράφισες ότι η διοίκηση ήταν στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την έκθεσή SAMHSA, η οποία είναι η πρώτη σε βάθος έρευνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την θεραπεία μεταστροφής.


"Δεν είναι δουλειά μας να πούμε στις γονείς πώς να μεγαλώσουν τα παιδιά τις. Αλλά είναι ευθύνη μας να παρέχουμε στις γονείς τα αναγκαία επιστημονικά στοιχεία ώστε να μπορέσουν να πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την ανατροφή των παιδιών τις", δήλωσε η κα. Jarrett. "Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι νέες θα πρέπει να εκτιμώνται για το ποιες είναι, δεν έχει σημασία με τι μοιάζουν, από πού είναι, το φύλο με το οποίο ταυτίζονται ή που τις αρέσει".


Τον Μάιο, ο Ted Lieu (D-Calif.) εισήγαγε το Νόμο Πρόληψης Θεραπευτικής Απάτης, ο οποίος θα χαρακτηρίζει τη θεραπεία μεταστροφής, ως μια δόλια πρακτική που θα είναι παράνομη βάσει του Ομοσπονδιακού Νόμου της Εμπορικής Επιτροπής. Αν περάσει, νομοσχέδιο Lieu θα απαγορεύσει επίσης όλες τις διαφημίσεις που ισχυρίζονται πως η θεραπεία μπορεί να αλλάξει με επιτυχία τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα κοινωνικού φύλου ενός προσώπου.


Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο Lieu δήλωσε ότι η νέα έκθεση καθιστά σαφές ότι η λεγόμενη "θεραπεία μεταστροφής" είναι ψυχολογική κακοποίηση των παιδιών – ξεκάθαρα και απλά".
Η SAMHSA συνιστά μια σειρά από μέτρα για τον τερματισμό της θεραπείας μεταστροφής για τις ανηλίκες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των διακρίσεων έναντι των λεσβιών, αμφισεξουαλικών και την παροχή καλύτερης πληροφόρησης και κατάρτισης για τις γιατρίνες που ειδικεύονται στην συμεριφορά, καθώς και τη λήψη νομοθετικών ή νομικών δράσεων.


Τέσσερις Πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια έχουν ήδη περάσει νόμους που απαγορεύουν την πρακτική για τις ανηλίκες, και 21 άλλες Πολιτείες έχουν θεσπίσει παρόμοια νομοθεσία, σύμφωνα με την έκθεση.


"Αναγνωρίζουμε ότι οι σημαντικές ανισότητες υγείας που αντιμετωπίζουν οι νεαρές λεσβίες, αμφισεξουαλικές - ιδίως, σε ζητήματα που σχετίζονται με την αυτοκτονία, την κατάθλιψη, την κατάχρηση ουσιών και την έλλειψη στέγης, μεταξύ πολλών άλλων - που συχνά σχετίζονται με την εμπειρία της οικογενειακής απόρριψης λόγω του σεξουαλικού τις προσανατολισμού, της ταυτότητας κοινωνικού φύλου τις", δήλωσε ο Elliot Kennedy, εμπειρογνώμονας σχετικά με λεσβιακά, αμφισεξουαλικά θέματα στην SAMHSA.


Μεγάλες οργανώσεις υγείας έχουν απορρίψει τη θεραπεία μεταστροφής, καθώς, πολλές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προκαλεί σημαντική σωματική και ψυχολογική βλάβη.


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.10.2015 και την μεταφράσαμε από την huffingtonpost στην http://www.huffingtonpost.com/entry/samhsa-conversion-therapy_561fb2eee4b050c6c4a47482?section=women&ncid=fcbklnkushpmg00000046