31 Μαρ 2016

Υπήρξαν πολεμίστριες Βίκινγκς



Οι ασπίδες των νεαρών γυναικών Βίκινγκς αποτελούσαν μέρος των φαντασιώσεων για εκείνη την εποχή για πολλά χρόνια, αλλά δεν θα μπορούσαν να είναι πραγματικές;
Λοιπόν, μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη φαίνεται να δείχνουν ότι είναι.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, πολλοί σκελετοί που είχαν χαρακτηριστεί ως ανδρκοί μόνο και μόνο επειδή είχαν ταφεί με τα όπλα, ήταν στην πραγματικότητα οι γυναίκες!

Μετά την λεπτομερή εξέταση των οστών οι ερευνήτριες διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισοί από τους πολεμιστές ήταν γυναίκες και τις απέδωσαν μια πλήρη ταφή ως Βίκινγκς πολεμίστριες, μαζί με τα όπλα τις.


Η μελέτη λέει, "Υπάρχουν κάποια αρχαιολογικά στοιχεία για τον πρώιμο οικισμό αποκλειστικά γυναικών στην Νορβηγία, οι περισσότερες προφανώς είχαν ενδυμασίες που τις συγκρατούσαν με οβάλ πόρπες, αλλά αυτά τα στοιχεία είναι το ελάχιστο. Το πιο δύσκολο είναι οι ακριβείς χρονολογικές ενδείξεις, τα τοπωνύμια, τα ονόματα των προσώπων, και τα δείγματα DNA που προέρχεται από το σύγχρονο πληθυσμό δείχνουν ότι οι Νορβηγίδες είχαν μεταναστεύσει στην Αγγλία σε κάποια περίοδο, αλλά πιθανότατα σε πολύ μικρότερους αριθμούς από τους Νορβηγούς".

Η Shane McLeod του Κέντρου Μεσαιωνικών και Πρώιμων Μοντέρνων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας σημεώσε ότι πρόσφατα, οι ταφές των Νορβηγίδων μετανατριών έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην Ανατολική Αγγλία. "Η αύξηση του αριθμού των ευρημάτων των κοσμημάτων νορβηγικού στυλ κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει οδηγήσει ορισμένες μελετήτριες να θεωρούν πως υπήρξε ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός γυναικών εποίκων. Πράγματι, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν περισσότεροι νορβηγικοί σκελετοί με γυναικεία φορέματα από ότι σκελετοί με ανδρικά ρούχα”, λέει η μελέτη.

Oι γυναίκες Βίκινγκς μπορεί να είχαν την συντροφιά ανδρών Βίκινγκς στις πρώτες επιδρομές στην Αγγλία, σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από ό,τι οι μελετήτριες υπέθεσαν στο παρελθόν, (η Ερευνήτρια) McLeod καταλήγει. Αντί να λεηλατούν οι μυθικές νομάδες, οι πολεμίστριες έφτασαν ως άποικοι που τέλεσαν γάμους.

 
Την είδηση την βρήκαμε στις 3.10.2015 και την μεταφράσαμε από την Τhe vintage news στην https://www.thevintagenews.com/2015/10/03/better-identification-of-viking-corpses-reveals-half-of-the-warriors-were-female/