16 Μαρ 2016

Το Puerto Rico είπε ναι στην ισότητα του γάμου


Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο (AP) - Χιλιάδες άνθρωποι στο Πουέρτο Ρίκο γιόρτασαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να επιτρέψει τους γάμους των λεσβιών καθώς οι αρχές έσπευσαν να εγκρίνουν τη νομοθεσία που επεκτείνει τα δικαιώματα του γάμου.
Μόλις μερικές ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο κυβερνήτης Alejandro Garcia Padilla υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απαιτεί οι κυβερνητικές υπηρεσίες να γίνουν συμβατές με την απόφαση εντός 15 ημερών. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Υγείας του νησιού αναμένεται να ξεκινήσει την έκδοση αδειών γάμου από τις αρχές του επόμενου μήνα.
Ο Γραμματέας Δικαιοσύνης Cesar Miranda είπε ότι ενώ δεν ήταν αμέσως σαφές αν η απόφαση σημαίνει επίσης ότι τα λεσβιακά ζευγάρια στο Πουέρτο Ρίκο θα μπορουν τώρα να παιδοθετούν, είπε ότι θα δεχθεί και θα υποστηρίξει την αλλαγή.

Ο Miranda εξήρε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «ένα τεράστιο βήμα στην αναζήτηση ίσων δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε στις ανθρώπους το δικαίωμα στην αγάπη".
Όλες οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ισχύουν στο έδαφος των ΗΠΑ.
Πολλά λεσβιακά ζευγάρια στο Πουέρτο Ρίκο προηγουμένως είχαν καταθέσει μήνυση αμφισβήτησης των τοπικών νόμων περιλαμβανομένων αυτών που απαγορεύουν τον γάμο των λεσβιών και την αναγνώριση αυτών των γάμων. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του νησιού πολέμησε αρχικά τη δίκη, αλλά ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι θα υπερασπιστεί πλέον τους νόμους. Η υπόθεση στη συνέχεια αναβλήθηκε εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου.


Οι υποστηρίκτριες του νόμου συγκεντρώθηκαν στο παραθαλάσσιο κτήριο Capitol για να γιορτάσουν, ενώ οι θρησκευτικές ηγέτιδες σε όλο το νησί τον απέρριπταν.
Ο Daniel Fernandez, καθολικός επίσκοπος στη βόρεια πόλη Arecibo, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προστατεύει το θεσμό του γάμου, όπως πρέπει να κάνει: «Από τη φύση του, ο γάμος υπάρχει και μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα", είπε.
Ο Garcia δήλωσε, «Ζητώ από όλες όσες είναι άνθρωποι της πίστης σαν εμένα να καταλάβουν ότι καμιά δεν επιτρέπεται να επιβάλει τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις στις άλλες".


Κάποιες παραπονέθηκαν ότι το Πουέρτο Ρίκο δεν πήρε από μόνο του την πρωτοβουλία να επιτρέψει τους γάμους των λεσβιών, και ζήτησαν από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες, περιλαμβανομένων των τρανς θα έχουν επίσης την ίση μεταχείριση.
"Ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικά το Πουέρτο Ρίκο μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, και δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις του εξωτερικού για να επιτευχθεί αυτό", δήλωσε ο Jose Rodriguez, εκπρόσωπος της ομάδας των ετερό υπέρ της ισότητας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.6.2015 και την μεταφράσαμε από την
http://bigstory.ap.org/article/e12d0086eac04acfbfb0f30c3deb60de/puerto-rico-amends-laws-after-us-ruling-gay-marriage

Η φωτογραφί
α είναι από την Athens Pride 2014