22 Μαρ 2016

Δήλωση της ECRI για την Ημέρα κατά του Ρατσισμού



Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μη Ανoχής (ECRI)

Οι Χώρες θα πρέπει να επιτρέπουν τη χρήση της ρητορικής μίσους, με παράλληλη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, λέει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του ρατσισμού

Στρασβούργο - Η ενθάρρυνση των ταχέων αντιδράσεων από δημόσια πρόσωπα σε λόγια μισούς, η προώθηση της αυτορρύθμισης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η ευαισθητοποίηση των επικίνδυνων συνεπειών της ρητορικής μίσους, η απόσυρσηση οικονομικής και άλλης στήριξης από τα πολιτικά κόμματα που χρησιμοποιούν ενεργά ρητορική μίσους και την ποινικοποίηση των πιο ακραίων εκδηλώσεων, με παράλληλο σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης, είναι μεταξύ των γενικών συστάσεων πολιτικής που εκδόθηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μη Ανεκτικότητας (ECRI) εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές προς όλες τις 47 Χώρες Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της ρητορικής μίσους, την υποστήριξη εκείνων που γίνονται στόχος της, και την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Η ρητορική μίσους βασίζεται στην αδικαιολόγητη υπόθεση ότι ένα πρόσωπο ή μια ομάδα προσώπων είναι ανώτερες από τις άλλες, στην προτροπή σε πράξεις βίας ή διακρίσεων, υπονομεύοντας έτσι το σεβασμό των μειονοτικών ομάδων και ζημειώνοντας την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο λόγος που οι κυβερνήσεις πρέπει αποφασιστικά και επειγόντως να αντιδράσουν στη ρητορική μίσους, λέει η ECRI.
 
Σε πολλές περιπτώσεις, η πιο κατάλληλη και αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους μπορεί να είναι η αυτο-ρύθμιση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, των ΜΜΕ και της βιομηχανίας του Διαδικτύου, με την υιοθέτηση κωδίκων συμπεριφοράς να συνοδεύονται από κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση. Όταν είναι απαραίτητο, η διαγραφή του μίσους από υλικά του διαδικτύου, να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των χρηστριών ρητορικής μίσους, καθώς και την υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης να δημοσιεύουν παραδοχές πως ανάρτησαν ρητορική μίσους πρέπει να απαιτείται.
 
Αποσύροντας κάθε οικονομική και άλλη κρατική υποστήριξη από τα πολιτικά κόμματα ή άλλες ομάδες που χρησιμοποιούν ρητορική μίσους, και τελικά την απαγόρευση ή τη διάλυση αυτών των ομάδων είναι μια ακόμη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του ρατσισμού. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ποινικές απαγορεύσεις και κυρώσεις είναι απαραίτητες, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείούνται ως έσχατο μέτρο. Όλες μαζί, πρέπει να διατηρούμε μια ισορροπία μεταξύ αυτών που αγωνίζονται τον λόγο μίσους από τη μία πλευρά, και τη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου, από την άλλη.


Ο Γενικός Γραμματέας Thorbjorn Jagland του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποίησε συγκεκριμένα για την επιλεκτική και αυθαίρετη επιβολή κυρώσεων: “Τα μέτρα κατά της ρητορικής μίσους πρέπει να είναι βάσιμα, αναλογικά, αμερόληπτα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό των ελευθεριών της έκφρασης ή του συνέρχεσθαι". Ο Jagland τόνισε ότι η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να καταστείλει την κριτική των επίσημων πολιτικών, των πολιτικών της αντιπολίτευσης και των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Η ECRI τόνισε επίσης τη σημασία της εκπαίδευσης και της ρητορικής στην καταπολέμηση των παρανοήσεων και της παραπληροφόρησης που αποτελούν τη βάση της ρητορικής μίσους.


«Οι πολιτικοί, θρησκευτικές και ηγέτιδες κοινοτήτων πρέπει να διαδραματίσουν καίριο ρόλο - όχι μόνο θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ρητορική μίσους στον δημόσιο διάλογο, αλλά θα πρέπει επίσης ενεργά να την αντιμετωπίσουν σε δημόσιες δηλώσεις τις", δήλωσε ο Πρόεδρος της ECRI Christian Ahlund. "Οι Χώρες θα πρέπει επίσης να παρέχουν πρακτική υποστήριξη σε όσες δέχονται ρητορική μίσους: θα πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τις, να λαμβάνουν νομική και ψυχολογική βοήθεια, να ενθαρρύνονται να αναφέρουν τη χρήση της ρητορικής μίσους και να προσφύγουν στο δικαστήριο, με τη βοήθεια των οργανώσεων ισότητας και των μη κυβερνητικών οργανώσεων".

Από το 2013, η ECRI, στο έργο της παρακολούθησης των χωρών, έχει επικεντρωθεί ειδικά στη χρήση της ρητορικής μίσους εναντίον των ευάλωτων ομάδων.
 
Συνδέσεις:
ΣύστασηΓενικής Πολιτικής Αριθ. 15 για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους με την αιτιολογική έκθεση
Συμβούλιο της Ευρώπης Εκστρατεία κατά της ΡητορικήςΜίσους
Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη ρητορική μίσους που σχετίζονται με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Την είδηση την βρήκαμε στις 21.3.2016 και την μεταφράσαμε από την coe.int στην http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Library/PressReleases/212_2016_03_21_GPR15_en.asp