Καταγγελία για ανασφάλιστες εργαζόμενες σε σπίτια πολιτικίνων-ων
Εργασιακός μεσαίωνας για τις μετανάστριες
Καταγγελίες ότι υπάρχουν υπουργίνες-οι και βουλευτίνες-ες οι οποίες-οι απασχολούν εργαζόμενες μετανάστριες στα σπίτια τες και τις έχουν ανασφάλιστες έκανε χθες η κα. Βασιλική Τσούνη, αντιπροεδρίνα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία συνήλθε με αφορμή τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το 2008 η κα. Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Μάλιστα, η κα. Τσούνη είπε πως σύντομα, σε λίγες ημέρες, θα φέρει το θέμα στη Βουλή με συγκεκριμένα στοιχεία, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Β. Οικονόμου να αναφέρει ότι «αν υπάρχουν υπουργίνες-οι και βουλευτίνες-ες που λειτουργούν ως να έχουν δούλες, θα κατονομαστούν διότι είναι ανεπίτρεπτο». Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, οι συμμετέχουσες ομιλήτριες-ες συνέκλιναν στο «σκληρό πρόσωπο» που επιφυλάσσει η ελληνική πραγματικότητα στις εργαζόμενες μετανάστριες-ες.
Εργασιακή ζούγκλα
Η περίπτωση της κα. Κούνεβα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ανέφερε ο Γ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, υποστηρίζοντας πως στους τομείς της καθαριότητας και φύλαξης επικρατεί εργασιακή ζούγκλα. «Είναι εκτεταμένη η παρανομία των εργολάβων και πρέπει να σταματήσει η υποκρισία. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Πλήρης ασυδοσία της εργοδοσίας επικρατεί παντού» υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος, καταγγέλλοντας ότι ακόμα και η Ιερά Σύνοδος απέλυσε εργαζόμενη αμέσως μετά την επιστροφή της από άδεια λοχείας.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υποστήριξε πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες εργαζόμενες-οι αναγκάζονται να υπογράψουν «λευκά χαρτιά», στα οποία τα εργολαβικά γραφεία γράφουν κατόπιν ό,τι θέλουν, τη στιγμή που αρκετές από τις-τους εργολάβους συνεργάζονται και με το Δημόσιο.
Τρομοκρατία και άσκηση βίας
«Η τρομοκρατία και η άσκηση βίας είναι καθημερινό φαινόμενο στις εργαζόμενες στη φύλαξη και στην καθαριότητα. Μιλάμε για “γκανγκστερισμούς”. Και αν σε Ελληνίδες μπορεί αυτή η συμπεριφορά να είναι στο 1%, στις μετανάστριες είναι στο 100%» είπε η κ. Τσούνη, η οποία σημείωσε πως ήδη από τον Ιούλιο του 2009 έχουν κατατεθεί συγκεκριμένα στοιχεία στην εισαγγελία για περιστατικά με εργαζόμενες μετανάστριες και εργολαβικά γραφεία καθαριότητας στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Δαφνί» αλλά και στον ΗΣΑΠ. Από την πλευρά του ο Μ. Χρυσοχοΐδης, υπ. Προστασίας της-του Πολίτη, αναφερόμενος στην περίπτωση της κα. Κούνεβα, είπε πως «η Αστυνομία έχει ενδείξεις πως δεν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση, αλλά πίσω της υπάρχει ένα δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος».
Η μετανάστρια δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο κράτος, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Γ. Κουτρουμάνης, υφυπουργός Εργασίας. Όπως είπε, σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή στο οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η μισθοδοσία να γίνεται μέσα από τράπεζες, ώστε να υπάρχουν διαφάνεια και έλεγχος.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 27.1.10 στην εφημερίδα City Press, γραμμένο Σπύρο Χριστόπουλο στην http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=72410