3 Ιαν 2010

Η Καλιφόρνια αναγνωρίζει, όσους ΛεΠΑΤ γάμους έγιναν πριν τις 5.11.08

Η νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2010, διευκρινίζει ότι οι ΛεΠΑΤ γάμοι στη Καλιφόρνια, που τελέσθηκαν πριν από την πρόταση 8, παραμένουν έγκυροι για το κράτος.

Ο κυβερνήτης Arnold Schwarzenegger υπέγραψε το νόμο τον Οκτώβριο παρά τη μεγάλη αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, διασφαλίζοντας πως οι 18.000 ΛεΠΑΤ γάμοι που έγιναν στη Καλιφόρνια, καθώς και σε άλλα κράτη πριν από τις 5 Νοεμβρίου 2008, διατηρούν το νομικό καθεστώς τους.

Ο νόμος επίσης διευκρινίζει ότι τα ζευγάρια που τελούν γάμους σε άλλα κράτη στο μέλλον θα είναι σε θέση να ωφεληθούν από τις ίδιες νομικές παροχές και την προστασία που η Καλιφόρνια παρέχει στα ετερό ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμο, αν και δεν θα αναφέρονται ως γάμοι από το κράτος.

Ο συντάκτης του νόμου, ανοιχτά γκέι γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Mark Leno, είπε: « Όταν Καλιφόρνια πρόσφερε τις άδειες γάμου στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια το 2008, οι σύζυγοι που παντρεύτηκαν ήδη σε μια άλλη χώρα ή κράτος απαγορεύθηκαν από το ξανα-τελέσουν γάμο στην Καλιφόρνια. Τώρα τα ζευγάρια και οι οικογένειές τους θα λάβουν τα δικαιώματα και την προστασία σύμφωνα με τη νομοθεσία, την οποία δικαιούνται.

Η πρόταση 8 εγκρίθηκε το 2008 και ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, προσθέτοντας μια ρήτρα-πρόταση στο Σύνταγμα της Καλιφόρνια που δηλώνει ότι ο γάμος μπορεί να αναγνωριστεί από το κράτος μόνο εάν είναι μεταξύ μιας γυναίκας κι ενός άνδρα, προκαλώντας εκτεταμένη διαμάχη.

Μια συνταγματική διεκδίκηση για την πρόταση 8 πρόκειται να αρχίσει τον Ιανουάριο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 31.12.09 και το μεταφράσαμε, από την Pink News γραμμένο από τον Stephen Gray, στην http://www.pinknews.co.uk/2009/12/31/senator-succeeds-in-validating-gay-marriages-before-proposition-8/