ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ , Οργανικός Νόμος 3/07, της 22ας Μαρτίου
ΦΕΚ 23 Μαρτίου 2007, τεύχος 71
Οργανική Νομοθείσα για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών
Έκτη Συμπληρωματική Διάταξη. Τροποποίηση του νόμου Διοικητικής Δικονομίας
Τροποποιείται η Νομοθεσία 29/1998 της Διοικητικής Δικονομίας, της 13ης Ιουλίου ως ακολούθως:
Πρώτον. Προστίθεται το στοιχείο θ) στην παράγραφο 1 του άρθρου 19, με την ακόλουθη διατύπωση:
«θ) Νομιμοποιούνται να υπερασπίζονται το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης μεταξύ γυναικών και ανδρών, εκτός από τις θιγόμενες-ους και πάντα με την άδεια τες, τα νόμιμα συνδικάτα και οργανώσεις που έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την προάσπιση, για λογαριασμό των μελών τες, της ίσης μεταχείρισης μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Όταν οι θιγόμενες-οι αποτελούν ένα σύνολο απροσδιόριστου ή με δυσκολία προσδιοριζόμενου αριθμό ατόμων, η νομιμοποίηση για παρέμβαση σε δίκες για την προστασία των ανωτέρω γενικών δικαιωμάτων ανήκει αποκλειστικά στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες-οργανισμούς, στα πιο αντιπροσωπευτικά συνδικάτα και στις κρατικές οργανώσεις που έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και με την επιφύλαξη, της νομιμοποίησης των ίδιων των θιγόμενων σε περίπτωση ταυτοποίησής τες.
Το πρόσωπο που υπέστη την παρενόχληση είναι το μόνο που νομιμοποιείται για να ασκήσει παρέμβαση κατά τις ένδικες διαφορές στις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης λόγω φύλου».
Δεύτερον. Προστίθεται μια νέα παράγραφος 7 στο άρθρο 60, με την ακόλουθη διατύπωση:
«7. Σύμφωνα με τους δικονομικούς κανόνες, στις δίκες κατά τις οποίες οι ισχυρισμοί της ενάγουσας αναφέρονται σε πράξεις διάκρισης λόγω φύλου, η εναγόμενη πλευρά φέρει το βάρος της αποδείξεως ως προς την απουσία διακρίσεων στα μέτρα που ελήφθησαν και ως προς την αναλογικότητα τους.
Για τους σκοπούς των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου, η δικαστίνα-ης κατόπιν αιτήματος ενός μέρους, μπορεί να ζητήσει εφόσον το κρίνει σκόπιμο, έκθεση ή γνωμοδότηση των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών».
Έβδομη Συμπληρωματική Διάταξη. Τροποποίηση της νομοθεσίας με τον οποίο ενσωματώνεται στην ισπανική έννομη τάξη η Οδηγία 89/552/ΕΟΚ.
Προστίθεται ένα νέο στοιχείο ε) στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του νόμου 25/1994, της 12ης Ιουλίου, με την οποία ενσωματώνεται στην ισπανική έννομη τάξη η οδηγία 89/552/ΕΟΚ, για το συντονισμό των νομικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την ραδιοτηλεοπτική δραστηριότητα, με την ακόλουθη διατύπωση:
«ε) Η εικόνα που προβάλλουν οι διαφημίσεις ή οι τηλεπωλήσεις που απευθύνονται σε ανήλικες-ους, πρέπει να είναι εικόνα ισότητας, πλουραλισμού και κατά των στερεοτύπων μεταξύ γυναικών και ανδρών ».
Όγδοη Συμπληρωματική Διάταξη. Τροποποιήσεις του Γενικού Νόμου περί Υγείας
Πρώτον. Προστίθεται μια νέα παράγραφος 4 στο άρθρο 3 του Γενικού Νόμου περί Υγείας 14/1986, της 25ης Απριλίου, με την ακόλουθη διατύπωση:
«4. Οι πολιτικές, οι στρατηγικές και τα προγράμματα υγείας περιλαμβάνουν ενεργά στους στόχους και τις δράσεις τους, την αρχή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, αποφεύγοντας την εμφάνιση διακρίσεων ως προς τους υγειονομικούς στόχους και πολιτικές, λόγω των σωματικών διαφορών ή των κοινωνικών στερεοτύπων».
Δεύτερον. Προστίθεται μια νέα παράγραφος 2 στο άρθρο 6 του Γενικού Νόμου περί Υγείας 14/1986, της 25ης Απριλίου, με αποτέλεσμα η υφιστάμενη διατύπωσή της να αποτελεί πλέον την παράγραφο 1, με την ακόλουθη διατύπωση:
«2. Κατά την εκτέλεση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, οι δημόσιες υγειονομικές αρχές εφαρμόζουν την αρχή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών διασφαλίζοντας το ισότιμο δικαίωμα τες στην υγεία».
Τρίτον. Τροποποιούνται οι παράγραφοι 1, 4, 9, 14 και 15 του άρθρου 18 του Γενικού Νόμου περί Υγείας 14/1986, της 25 Απριλίου και προστίθεται μια νέα παράγραφος 17, με την ακόλουθη διατύπωση:
«1. Συστηματική ανάληψη δράσεων για την υγειονομική εκπαίδευση, ως πρωταρχικό στοιχείο για τη βελτίωση της ατομικής και κοινοτικής υγείας, συμπεριλαμβάνοντας τη διαφοροποιημένη εκπαίδευση για τους κινδύνους, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των γυναικών και των ανδρών και την κατάρτιση κατά των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών».
«4. Η παροχή συγκεκριμένων θεραπευτικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των γυναικών και των ανδρών».
«9. Η προστασία, η προώθηση και η βελτίωση της υγείας στην εργασία, με ιδιαίτερη προσοχή στη σεξουαλική παρενόχληση και στην παρενόχληση λόγω φύλου».
«14. Η βελτίωση και η προσαρμογή στις ανάγκες κατάρτισης του προσωπικού στην υπηρεσία των υγειονομικών αρχών, περιλαμβάνοντας δράσεις κατάρτισης με στόχο τη διασφάλιση της ικανότητας εντοπισμού, πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας λόγω φύλου».
«15. Η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στο συγκεκριμένο πεδίο των προβλημάτων υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών».
«17. Η επεξεργασία των στοιχείων που βρίσκονται στα μητρώα, τις έρευνες, τις στατιστικές και τα άλλα συστήματα ιατρικών πληροφοριών, με στόχο την ανάλυση με βάση το φύλο, περιλαμβάνοντας εφόσον είναι εφικτό, την κατανομή τους κατά φύλο».
Τέταρτον. Διατυπώνεται εκ νέου η πρώτη παύλα της παραγράφου 1 του άρθρου 21 της Γενικής Νομοθεσίας περί Υγείας 14/1986, της 25ης Απριλίου με την ακόλουθη διατύπωση:
«1. Η υγειονομική δράση στα πλαίσια της υγείας στην εργασία, που περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση την προοπτική του φύλου, αποτελείται από τις ακόλουθες πτυχές».
Ένατη Συμπληρωματική Διάταξη. Τροποποιήσεις του νόμου περί Συνοχής και Ποιότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας
Πρώτον. Τροποποιείται το στοιχείο α) του άρθρου 2 του νόμου 16/2003, της 28ης Μαΐου, περί Συνοχής και Ποιότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως ακολούθως:
«α) Η παροχή υπηρεσιών στις χρήστριες-ες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε συνθήκες πραγματικής ισότητας και ποιότητας, αποφεύγοντας ιδιαίτερα κάθε μορφή διάκρισης μεταξύ γυναικών και ανδρών κατά τις υγειονομικές δράσεις».
Δεύτερον. Τροποποιείται το στοιχείο ζ) της παραγράφου 2 του άρθρου 11, ως ακολούθως:
«ζ) Η προώθηση και η προστασία της υγείας στην εργασία, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τους συγκεκριμένους κινδύνους και ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες εργαζόμενες».
Τρίτον. Τροποποιείται το στοιχείο στ) της παραγράφου 2 του άρθρου 12 ως ακολούθως:
«στ) Η φροντίδα και οι ιδιαίτερες υπηρεσίες που παρέχονται στις γυναίκες, περιλαμβάνοντας συγκεκριμένα τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση περιπτώσεων βίας λόγω φύλου, την παιδική ηλικία, την εφηβεία, τις ενήλικες, την τρίτη ηλικία, τις ομάδες κινδύνου και τις χρόνια ασθενείς».
Τέταρτον. Περιλαμβάνεται μια νέα παράγραφος ε στο άρθρο 34, με την ακόλουθη διατύπωση:
«ε) Η συμπερίληψη της προοπτικής του φύλου στις δράσεις κατάρτισης».
Πέμπτον. Περιλαμβάνεται νέα παράγραφος στ) στο άρθρο 44, με την ακόλουθη διατύπωση:
«στ) Λαμβάνεται μέριμνα ώστε η έρευνα στον τομέα της υγείας να συνυπολογίζει τις ιδιαιτερότητες των γυναικών και των ανδρών ».
Έκτον. Τροποποιούνται οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 53, ως ακολούθως:
«2. Το σύστημα πληροφόρησης στον τομέα της υγείας, περιέχει πληροφορίες για τις παροχές και τις υπηρεσίες στον τομέα της δημόσιας και της ιδιωτικής ιατρικής περίθαλψης, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει στα βασικά του στοιχεία, με κατανομή ανά φύλο στο μέτρο του δυνατού, στοιχεία σχετικά με τον προστατευόμενο πληθυσμό, τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί, τα φάρμακα και τα υγειονομικά προϊόντα, τη χρηματοδότηση και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, καθώς και τις προσδοκίες και τη γνώμη των πολιτισών-ων, υπό το πρίσμα της ολοκληρωμένης φροντίδας της υγείας».
«3. Με στόχο την επίτευξη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αξιοπιστίας των παρεχόμενων πληροφοριών, το Υπουργείο Υγείας και Καταναλωτριών-ων μετά από συμφωνία του Διαπεριφερειακού Συμβουλίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποφασίζει για τον ορισμό και την τυποποίηση των στοιχείων και της ροής των δεδομένων, καθώς και για την επιλογή των δεικτών και τις αναγκαίες τεχνικές απαιτήσεις για την ένταξη και ανάλυση των πληροφοριών υπό το πρίσμα της αρχής της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών».
Έβδομον. Προστίθεται στο τέλος του άρθρου 63, η ακόλουθη φράση:
«Η έκθεση αυτή περιέχει τη συγκεκριμένη ανάλυση της υγείας των γυναικών και των ανδρών».