3 Αυγ 2010

Η εκκλησία καλεί για απαγόρευση ύβρεων κατά των queer

Η εκκλησία καλεί για απαγόρευση ύβρεων κατά των queer (Σουηδία)

Η Εκκλησία της Σουηδίας καλείται να παρουσιάσει ποδοσφαιρικού τύπου κυρώσεις για τις βρισιές, αφ' ότου ένας ιερέας που χρησιμοποίησαι χυδαία γλώσσα κατά τη σύνοδο της περασμένης χρονιάς του σώματος-φορέα διοίκησης της εκκλησίας.

Ο Dag Sandahl, ένας ιερέας που είναι κατά του queer γάμου, είπε για την στήριξη της ιέρισσας-κληρικής, Karin Langstrom Vinge:

“Ώστε νομίζετε πως όταν γαμ... μπορείτε να το κάνετε με το ..;”

Ο Sandahl έκανε σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες παρόμοια σχόλια σε μια άλλη γυναίκα στη συνεδρίαση. «Θέλησε να μας ενημερώσει-αφυπνίσει, με προκλητικό τρόπο, ότι αυτό δεν ήταν μόνο ερώτημα για το queer γάμο, αλλά ότι έρχονται επίσης σε σεξουαλική επαφή η μια με την άλλη. Ως εμείς να μην το είχαμε καταλάβει έτσι και αλλοιώς”, είπε η Långström Vinge, υπεφημέρια στη Skövde.

Τώρα η Langstrom Vinge καλεί να απαγορευθεί μια τέτοια γλώσσα. Σε μια πρόταση προς τη Γενική Σύνοδο της εκκλησίας, η ίδια και η συναδέλφισσά της Mary Abrahamsson ζητά εκείνες-οι που βλαστημούν σε μια εκδήλωση-δράση της εκκλησίας, να αντιμετωπίζουν πρόστιμα:

"Είναι προκλητικό να συγκρίνουμε τη γλώσσα, τη συμπεριφορά και το περιορισμό-έλεγχο που διακινούνται στα αθλήματα, τα οποία φαίνεται να έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από ότι η Σύνοδος”, ανέφεραι η πρόταση.

Η Langstrom Vinge είπε ότι υπάρχει σαφής ανάγκη να πατάξουμε τη χυδαία γλώσσα:
"Μπορεί να σκέφτεστε ότι είναι φυσικό για τις-τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με βάση το εκκλησιαστικό πλαίσιο, αλλά είναι σαφές ότι δεν συμβαίνει πάντα". "Τα σχολεία έχουν προχωρήσει πολύ πιο μπροστά από την Εκκλήσια στην αντιμετώπιση της χυδαίας γλώσσας όπως αυτή".

Ο Dag Sandahl γέλασε όταν άκουσε την πρόταση λέγοντας:
"Αυτό είναι το πιο διασκεδαστικό πράγμα που έχω ακούσει ποτέ. Είναι τελείως τρελό. Αυτές οι λέξεις είναι στο λεξικό της σουηδικής Ακαδημίας, είναι απολύτως εντάξει για να τις χρησιμοποιούμε". "Θα μπορούσα να επιλέξω άλλα λόγια, όμως, οι λέξεις αυτές ήταν δικαιολογημένες στο πλαίσιο", πρόσθεσε.

Ο Sandahl ήταν αντίθετος με την πρόταση όταν ήρθε προς συζήτηση τον Σεπτέμβριο:
"Αυτές οι φιλελεύθερες-οι είναι πάντα τέτοιου είδους τύραννοι. Θέλουν να αποφασίζουν πάνω από όλες-ους μας», είπε. Η Σύνοδος θα πρέπει τώρα να κληθεί να ψηφίσει για την πρόταση όταν θα συνέλθει στην Ουψάλα, στα τέλη του Σεπτεμβρίου.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 29.7.10 και το μεταφράσαμε από την εφημερίδα The Local στην http://www.thelocal.se/