11 Αυγ 2010

Λεσβοφοβία στην Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνση αγνοεί τις “ανάγκες των νεαρών-έφηβων λεσβιών” , είπε ο Kai Gehring του κόμματος των Πρασίνων κατηγορόντας την γερμανίδα Υπουργίνα της Οικογένειας Kristina Schroeder πως, απερίσκεπτα αγνοεί τις ανάγκες της νεολαίας των λεσβιών. Ο Gehring έχει απευθύνει έκκληση για άμεσο σχέδιο δράσης στην μάχη κατά της λεσβοφοβίας.

Με την άνοδο τις βίας κατά των queer στη Γερμανία - όπως τον ξυλοδαρμό μίας τρανς τον περασμένο μήνα στο Βερολίνο – το Πράσινο Κόμμα της Γερμανίας έχει κατηγορήσει την Υπουργίνα της οικογένειας πως αγνοεί τις τρομερές ανάγκες της queer νεολαίας. Ο εκπρόσωπος της νεολαίας των Πρασίνων, Kai Gehring, έκανε έκκληση για ένα ομοσπονδιακό σχέδιο δράσης για την προώθηση αναγκών της κοινότητας και για την καταπολέμηση της λεσβοφοβίας σε εθνικό επίπεδο. Ο Gehring είπε στην εφημερίδα Deutsche Welle ότι η κυβέρνηση, και ιδίως το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατισσών, η υπουργίνα της Οικογένειας, Kristina Schroeder, "αγνοούν και παραμελούν τα συμφέροντα της λεσβιακής νεολαίας”. Είπε ότι βρέθηκε "έλλειψη του ενδιαφέροντος του υπουργείου στο 5-10% της νεολαίας και αυτό είναι απαράδεκτο".


Η βία είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη
Ο Gehring είχε στείλει μια ερώτηση στο υπουργείο της οικογένειας ζητώντας να εξηγήσει τη θέση του σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι queer νέες.

Απογοητεύτηκε με την απάντηση που έλαβε, η οποία είπε πως απέδειξε, εν μέρει, την ελλιπή γνώση των δυσκολιών της ζωής των νεαρών λεσβιών. Αυτές περιλαμβάνουν ψυχολογικές μάχες, την έλλειψη κοινωνικής αποδοχής, την κακή σωματική υγεία, τον εκφοβισμό και τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών. Η απάντηση του υπουργείου αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση των στατιστικών για τις αυτοκτονίες της queer νεολαίας, απάντηση την οποία ο Gehring αποκάλεσε "μη πειστική", καθώς στο ίδιο έγγραφο γίνονται πολλαπλές αναφορές σε μια μελέτη του 1999, πως οι απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ των queer, ανέρχεται στο 18% - τέσσερις φορές περισσότερες από το ποσοστό της ετερό νεολαίας. Η Schroeder, η οποία δεν μπόρεσε να σχολιάσει, έδειξε κάποια ευαισθητοποίηση στην απάντησή της για τις μάχες της queer νεολαίας, δήλωσε ο Gehring, αλλά δεν προτίθεται να κάνει κάτι για την queer νεολαία. Ο Gehring αποκάλεσε τη στάση του υποργείου της οικογένειας «εντελώς επαίσχυντη, διότι γνωρίζουμε ότι η "queer γουρούνι" παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς προσβολές στις παιδικές χαρές του σχολείου, πως ο εκφοβισμός και η βία είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένα".


Οι νεαρές queer μετανάστριες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο
Ο Gehring απαίτησε από την κυβέρνηση να τεθούν στρατηγικές πρόληψης που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας της queer βίας και αυτοκτονιών μεταξύ των queer νέων, και ότι θα επεκτείνει ένα εθνικό σχέδιο ενσωμάτωσης για την καταπολέμηση της λεσβοφοβίας εντός των μεταναστευτικών πληθυσμών στη Γερμανία - όπου οι παραδοσιακοί ρόλοι των δύο φύλων συχνά κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη τη ζωή για εκείνες που δεν ταιριάζουν με τα πρότυπα. Σύμφωνα με μια μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο της οικογένειας, από την ίδια την Schroeder, οι νεαρές λεσβίες μετανάστριες είναι πιθανότερο να έχουν κακή σωματική υγεία.

Ο Gehring τη Δευτέρα θα επαναλάβει την έξι ετών, απαίτηση του Κόμματος των Πρασίνων για μια επίσημη μελέτη σχετικά με την κατάσταση της queer νεολαίας, η οποία, δήλωσε ο Gehring, συστηματικά δεν αναφέρεται στις έρευνες της κυβέρνησης για την νεολαία. Είπε πως, για να κερδίσει την μάχη κατά της λεσβοφοβίας, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει το παράδειγμα - και να χρηματοδοτήσει προγράμματα για την προώθηση της ανεκτικότητας. Εξέφρασε την απογοήτευσή του διότι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις της Γερμανίας που δεν έχουν λάβει σαφέστερη θέση σχετικά με την λεσβοφοβία. «Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη ανάγκη δράσης για την υποστήριξη των νέων που εκ-δηλώνονται δημοσίως-outing", πρόσθεσε. "Το να τις αμελούμε-αψηφούμε ενσυνείδητα δεν βοηθά».


Η Γερμανία είναι καλύτερη από τις περισσότερες χώρες, ωστόσο,
Η Γερμανία προσφέρει δικαιώματα και προστασία στις queer, οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν έχουν - για παράδειγμα, την πρόσφατη αντι-λεσβοφοβική νομοθεσία κατά των διακρίσεων και την κατοχύρωση των λεσβιακών σχέσεων την χρονιά 2001 με το σύμφωνο συμβίωσης. Ωστόσο, ο Klaus Jetz, Διευθύνων Σύμβουλος της LSVD στη Γερμανία, προειδοποιεί ότι η χώρα εξακολουθεί να μην είναι queer παράδεισος. Βίαιες επιθέσεις εναντίον των queer, είπε, βρίσκονται σε άνοδο, ειδικά στις queer πρωτεύουσες της χώρας του Βερολίνου και της Κολωνίας. Ο Jetz τόνισε πως, οι queer θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη βία έως ότου ο λεσβιασμός, ομοερωτισμός γίνει ορατός και αποδεκτός σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Αυτό, δήλωσε στην εφημερίδα Deutsche Welle, πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία, όπου πρέπει να δει τον λεσβιασμό ως θέμα συζήτησης που "δεν αφορά μόνο τις τάξεις της σεξουαλικής εκπαίδευσης και βιολογίας", αλλά και "τις τάξεις της λογοτεχνίας, τις τάξεις της ιστορίας, στα μαθήματα γλώσσας, στα μαθήματα πολιτικής και όλες τις τάξεις". Ο Jetz πιστεύει επίσης ότι η κυβέρνηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επεξεργασία και την αυτοεκτίμηση των queer. Θέλει να δει την καταπολέμηση της λεσβοφοβίας να προστίθεται στην πρωτοβουλία για την καταπολέμηση των διακρίσεων, της Γερμανίας, που σήμερα είναι γνωστή ως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. "Αν μιλάμε για ένα σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αυτό πρέπει να περιλαμβάνει, φυσικά, επίσης, τη πτυχή των queer καθώς επίσης την λεσβοφοβική συμπεριφορά και βία στη Γερμανία". Επίσης, θα ήθελα να δω να κωδικοποιούνται τα ίσα δικαιώματα των queer στο πλαίσιο του συντάγματος, ως ένδειξη ενδυνάμωσης της queer νεολαίας.

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε
Ο Jetz πρόσθεσε ότι, ενώ οι νέες στις μεγάλες πόλεις διαθέτουν ήδη ορισμένες εξειδικευμένες υπηρεσίες παροχής συμβουλών, δεν υπάρχει καμία υποδομή για την παροχή στήριξης για την queer νεολαία στις επαρχίες της Γερμανίας. Τόσο αυτός και ο Gehring συνηγορούν στο ότι οι υπηρεσίες για την οικογένεια και τη νεολαία πρέπει να ευαισθητοποιηθούν ως προς τις ανάγκες των νέων ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωπες με μια ταυτότητα που δεν χωράει στο κανόνα. Ο Gehring, εν τω μεταξύ, εκφράζει την ελπίδα ότι κάποια μέρα στη Γερμανία, το να είσαι διαφορετική, θα γίνει ο κανόνας, ότι «κάθε νέα-ος γυναίκα θα μεγαλώνουν αυτεξούσια και ότι θα μπορούν να είναι διαφορετικές χωρίς φόβο, και ότι οι queer νέες θα είναι αποδεκτές όπως οι φίλες τις της ίδιας ηλικίας, και θα απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια". Συμπλήρωσε πως η Γερμανία βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από την επίτευξη αυτού του στόχου. "Αξίζει να αγωνισθούμε για τις επόμενες χρονιές", πρόσθεσε, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την έκκληση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την ανάληψη δράσης.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 23.7.10 και το μεταφράσαμε από την εφημερίδα Die Deutsche Welle στην http://www.dw?world.de/dw/0,1595,266,00.html