12 Αυγ 2010

Ο Δικηγορικός σύλλογος των ΗΠΑ -ΑΒΑ, υποστηρίζει το γάμο των λεσβιών

Οι λεσβίες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να νυμφεύονται με αστικές τελετές, δήλωσαν εκπροσώπισες της χάραξης πολιτικής του Δικηγορικού Συλλόγου των ΗΠΑ- ΑΒΑ AMERICAN BAR ASSOCIATION στις 10.8.10. Το μέτρο αυτό πέρασε με ψηφοφορία δια βοής.

Η σύνθεση των ηγέτιδων της ABA, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος, μίλησαν υπέρ του ψηφίσματος. Ο νέος πρόεδρος του ABA, Stephen Zack, ρώτησε "Γιατί κάποια σε αυτή τη χώρα δεν θέλει δύο άνθρωποι που αγαπιούνται να απολαύσουν τις ευλογίες του γάμου και τις προστασίες του νόμου;"

Ο πρώην Πρόεδρος του ABA Tommy Wells είπε στο Κοινοβούλιο ότι “οι πολίτισσες, του ιδίου φύλου οι οποίες στερούνται το δικαίωμα πολιτικού γάμου επιδιώκουν μόνο να συμμετέχουν σε ισότιμη βάση στο θεμελιώδη θεσμό της ζωής των πολιτισσών μας. Θέλουν απλώς να μοιράζονται τις νομικές ευλογίες που δίνουμε στα έγγαμα ζευγάρια. Αυτό μπορεί μόνο να ενισχύσει το γάμο".

Μόνο ο Leslie W. Jacobs, πρώην πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου της Πολιτείας του Ohio και ένας συνεργάτης του γραφείου Cleveland Thompson Hine, μίλησε κατά του μέτρου. Προσπάθησε να καταθέσει μια πρόταση, η οποία είχε αποκλειστεί επί της διαδικασίας. “Έχω απρόθυμα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σιωπή σχετικά με ένα ζήτημα της πολιτικής ορθότητας είναι δειλία”, δήλωσε στο Σώμα.

"Ό,τι κάνουμε [στο Σώμα] επηρεάζει σοβαρά την αντίληψη μας στα νομοθετικά φόρουμ. Αν θεωρηθούμε παράλογες για κάτι που το νομοθετικό σώμα εύκολα κατανοεί, δεν νομίζω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι θα αποδεχτούν την γνώμη μας για κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνουν”, είπε.

Η ψήφιση 111 είχε εντονότερο ρυθμό-ορμή στο Σώμα από τότε που το περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε-έκρινε την περασμένη εβδομάδα στην υπόθεση Perry κατά Schwarzenegger ότι η Πρόταση 8 της Καλιφόρνια που απαγορεύει το λεσβιακό γάμο παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Το Σάββατο, ο Laurence Tribe, ανώτερος σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, πιθανολογεί πως κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος κατά την ετήσια συνεδρίαση, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επικυρώσει την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου, με Δικαστή τον Anthony M. Kennedy πιθανώς να παρέχει την καθοριστική ψήφο.

Σε μια συνέντευξη σε ένα κυριακάτικο πρόγραμμα, ο David Boies, ένας από τους επικεφαλής δικηγόρους των εναγόντων της υπόθεσης Perry, δήλωσε ότι θα ήταν "σημαντικό" εάν ο ΑΒΑ υποστηρίξει δημόσια την ισότητας του γάμου. "Ο ΑΒΑ είναι προφανώς η πιο σεβαστή νομική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως στον κόσμο, και η γνώμη του θα εισακουστεί στα νομοθετικά σώματα και τα δικαστήρια», είπε.

Το Σώμα υποστηρίζει εδώ και καιρό τα νομικά δικαιώματα των λεσβιών. Μεταξύ των δράσεών του:
• Το 1989, το Συμβούλιο πέρασε ένα θέσπισμα-νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
• Το 1995, αντιτάχθηκε στις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό σε θέματα επιμέλειας παιδιών.
• Το 2004, ενέκρινε την πολιτική αντίθετη στις προσπάθειες να θεσπιστεί μια ομοσπονδιακή συνταγματική τροπολογία που θα απαγόρευε στις Πολιτείες να αναγνωρίζουν το λεσβιακό γάμο.
• Τον Αύγουστο 2009, το Συμβούλιο ζήτησε την κατάργηση του Άρθρου 3 του Νόμου Υπεράσπισης του Γάμου, που αρνείται στις ομοσπονδίες συζυγικές παροχές και προστασίες σε νόμιμα παντρεμένες λεσβίες συζύγους.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 10.8.10 και το μεταφράσαμε από American Bar Association γραμμένο από τον Edward A. Adams στην http://www.abajournal.com/news/article/aba_backs_marriage_equality_for_gays_and_lesbians