21 Αυγ 2010

Εφαρμογή της Ισότητας στις δημόσιες υπηρεσίες της Αγγλίας

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σήμερα η νέα νομική υποχρέωση για την ισότητα θα τεθεί σε εφαρμογή.

Οι αλλαγές θα εξαλείψουν κάποιους κυβερνητικούς περιορισμούς στις δημόσιες υπηρεσίες-οργανισμούς, οι οποίες, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, θα πρέπει να ορίζουν και να δημοσιεύουν τις δικές τις μεθόδους και τα αποτελέσματά τις. Οι αλλαγές θα αποδεσμεύσουν σημαντικούς πόρους και θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, λένε οι υπουργίνες.

Η νομική υποχρέωση για την ισότητα -μέρος της νομοθεσίας περί ισότητας- θα απαιτήσει όλα τα δημόσια ιδρύματα, όπως σχολεία, συμβούλια και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προωθούν ενεργά την ισότητα. Τίθεται σε ισχύ τον Απρίλιο 2011.

Μέχρι τώρα οι δημόσιες υπηρεσίες έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη τους το φύλο, τη φυλή και την αναπηρία κατά την πρόσληψη ατόμων και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Η νέα νομική υποχρέωση προσθέτει την ηλικία, τις θρησκευτικές και άλλες πεποιθήσεις, το σεξουαλικό προσανατολισμό και τη διόρθωση του φύλου.

Η Υπουργίνα για την Ισότητα των Νέων, Lynne Featherstone, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας θέτουν το βάρος της απόδειξης στις δημόσιες υπηρεσίες-φορείς, ώστε να δείξουν πως αγωνίζονται για την ισότητα, και πως τους στόχους δεν θα τους επιβάλλει πια η κυβέρνση.

Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα "ενδυναμώσουν την κοινωνία, παρέχοντάς της τις πληροφορίες που χρειάζεται ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες-φορείς να λογοδοτούν".

Στο πλαίσιο της εργασίας για την ισότητα, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες απαιτείται να δημοσιεύσουν τα σχέδια δράσης σχετικά με το πώς προτίθενται να προωθήσουν την ισότητα και οι υπουργίνες θα αποφασίζουν πώς οι δημόσιες υπηρεσίες θα δίνουν προτεραιότητα στην ισότητα, καθώς και την νομική υποχρέωση πως οι δημόσιες υπηρεσίες -οργανισμοί θα πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην κάλυψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των φύλων, για παράδειγμα.

Τώρα, η κυβέρνηση προτείνει να δοθεί στις δημόσιες υπηρεσίες-φορείς πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στα θέματα ισότητας, κατά προτεραιότητα και πώς προχωρούν με την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων. Η διαβούλευση επί των προτάσεων έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο.

Η κυβερνητική εκπροσώπισσα του Γραφείου Ισότητας είπε ότι οι αλλαγές αυτές δεν “επαφίενται" στις δημόσιες υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καθορίζονται και να δημοσιεύουν την δική τις εργασία για αμερόληπτη ισότητα και πως θα δημοσιεύουν τακτικά ακριβή στοιχεία που θα δείχνουν σε ποιο βαθμό πέτυχαν την ισότητα.

Η κα Featherstone, δήλωσε σήμερα: "Η ισότητα είναι κεντρικής σημασίας για την επίτευξη του δίκαιου και την πιο αποτελεσματική λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών που υποστηρίζουν μια πιο δίκαιη κοινωνία. Ωστόσο, κατά το παρελθόν η ισότητα είχε συχνά αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις διοικητικές ή γραφειοκρατικές διαδικασίες ασήμαντης πρακτικής χρησιμότητας και τη γραφειοκρατία, με τις δημόσιες υπηρεσίες-φορείς να επικεντρώνονται στην άκαμπτη συμμόρφωση τυπικών κανόνων που θεωρούνται ουσιαστικά περιττοί και τη γραφειοκρατία, αλλά όχι στα αποτελέσματα.

"Η νέα νομική υποχρέωση για την Ισότητα θα το αλλάξει αυτό -αντί η κυβέρνηση να επιβάλει πάνω κάτω τους στόχους και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις δημόσιες υπηρεσίες-οργανισμούς, θα απαιτηθεί από αυτές να δημοσιεύουν τα στοιχεία για τα αποτελέσματα της ισότητας στις υπηρεσίες τις και στο εργατικό δυναμικό τις, ενδυναμώνοντας την κοινωνία παρέχοντάς της τις πληροφορίες που πρέπει να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες-οργανισμοί στις εκτιμήσεις-αξιολογήσεις τις.

"Οι πολίτισσες θα μπορούν να δουν από μόνες τις πώς μια δημόσια υπηρεσία-οργανισμός, φορέας αποδίδει στην ισότητα, διότι αυτό που πραγματικά προέχει είναι η παροχή βελτιωμένων, πιο ισότιμων υπηρεσιών, και όχι να ακολουθούν περίπλοκες και δαπανηρές διαδικασίες".

Μια εκπροσώπισσα της ΜΚΟ Stonewall είπε: "Χαιρετίζουμε τη δέσμευση να εφαρμοστεί αυτό το βασικό τμήμα της νομοθεσίας για την ισότητα, τον Απρίλιο 2011. Οι συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανς στην Αγγλία και χαιρετίζουμε την ευκαιρία να συνεισφέρουμε στη διαβούλευση αυτή".


Την είδηση τη βρήκαμε στις 19.8.10 και τη μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/08/19/public-bodies-to-be-given-more-freedom-in-how-they-promote-equality/