12 Αυγ 2010

H Costa Rica δεν δέχτηκε δημοψήφισμα για τον γάμο των λεσβιών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Costa Rica καταδίκασε το να επιτραπεί δημοψήφισμα για το αν τα λεσβιακά ζευγάρια πρέπει να μπορούν να έχουν πολιτικό γάμο.

Το δημοψήφισμα είχε την υποστήριξη καθολικών ομάδων, αλλά το δικαστήριο είπε ότι η πλειοψηφία δεν πρέπει να αποφασίζει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Αντ 'αυτού, το δικαστήριο είπε, τα δικαιώματα αυτά πρέπει να χορηγούνται από τις πολιτικίνες και τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, η απόφαση αναφέρει: “Τα δικαιώματα των μειονοτήτων που απορρέουν από αξιώσεις ενάντια στην πλειοψηφία δεν μπορεί να υπόκεινται σε διαδικασία δημοψηφίσματος, όπου απαιτείται πλειοψηφία".

Η Κόστα Ρίκα, η οποία είναι μια καθολική χώρα, αναμενόταν να απορρίψει τον πολιτικό γάμο στην ψηφοφορία που επρόκειτο να λάβει χώρα τον Δεκέμβριο.
Η νομοθεσία του πολιτικού γάμου εισήχθη τη χρονιά 2008, αλλά είναι σε αδιέξοδο.

Στην τρέχουσα μορφή του, το νομοθετικό σχέδιο θα προσφέρει στα λεσβιακά ζευγάρια κάποια από τα δικαιώματα που έχουν οι ετερό, όπως εκείνα που σχετίζονται με τα κληρονομικά, την ασφάλιση υγείας και τις επισκέψεις σε νοσοκομεία.

Στην απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 11.8.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/08/11/costa-rica-court-says-no-to-referendum-on-civil-unions/

Η Κύπρος θέτει το ζήτημα του γάμου, το Μεξικό τον νομιμοποίησε, η Χιλή πρότεινε νόμο, η Αλάσκα πιέζεται να αποδεχτεί το γάμο και η Καλιφόρνια με το ίδιο σχεδόν σκεπτικό τον νομιμοποίησε.

Στην φωτογραφία η κα. Cinthia Nixon, επιδεικνύει εορταστικά το δακτυλίδι του γάμου της επανα-διεκδικόντας την νομιμοποίησή του.