18 Αυγ 2010

Οι διακρίσεις σε βάρος των λεσβιών στη φορολογία είναι αντισυνταγματικές

Διακρίσεις εις βάρος των λεσβιών στη κληρονομιά είναι αντισυνταγματικές

Μια λεσβία συντρόφισσα πρέπει να μην είναι σε μειονεκτική θέση απέναντι στο φόρο ακίνητης περιουσίας. Αυτό δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα, αποφάσισε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Η δυσμενής διάκριση εις βάρος των λεσβιακών ζευγαριών στη φορολόγιση ακίνητης περιουσίας είναι αντισυνταγματική. Αυτό αποφασίστηκε από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο σε μια απόφαση που ανακοινώθηκε στις 17.8.10. Με βάση τη γενική αρχή της ισότητας κατά το άρθρο 3 της νομοθεσίας είναι ασύμβατο να θέτει σε χειρότερη θέση την λεσβία συντρόφισσα στην ατομική φορολόγηση και στο φορολογικό συντελεστή. (Αναφορά 1 BvR 611/07 και 1 BvR 2464/07)

Το προνόμιο των ετερό συζύγων έναντι των λεσβιών συντροφισσών στο δίκαιο της ατομικής φορολόγησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με την ειδική κρατική προστασία του γάμου και της οικογένειας, είπαν. Συντρόφισσες που ζουν "ως σύζυγοι σε μια μόνιμη και νόμιμη σχέση (σύμφωνο συμβίωσης)" είχαν επίσης την προσδοκία ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν το επίπεδο διαβίωσης που είχαν από κοινού, εάν η συντρόφισσά τις πεθάνει.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε ότι πρόκειται για συνταγματική διάκριση μετά την διαμαρτυρία μιας γυναίκας και ενός άνδρα, των οποίων η συντρόφισσα και ο σύντροφος πέθαναν τις χρονιές 2001 και 2002, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο φορολογικό νόμο 2010 παρέχεται πλήρης ισότητα μεταξύ των συντροφισσών και των συζύγων, στο φόρο ακίνητης περιουσίας και απαλλαγών από τη φορολογία. Το νομοθετικό σώμα πρέπει ως το τέλος της χρονιάς να διαμορφώσει ένα συνταγματικό καθεστώς για τις υποθέσεις που αφορούν από την χρονιά 2001 ως την 2008.


Την είδηση τη βρήκαμε στις 17.8.10 και τη μεταφράσαμε από την εφημερίδα Zeit στην http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2010-08/benachteiligung-erbschaften-urteil