Γυναίκες-Θύματα
Κακοποίηση και μετά εγκατάλειψη
Ανοιχτή πληγή για τη χώρα μας αποτελεί η έλλειψη ειδικών δομών παροχής αρωγής και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και θυμάτων trafficking. Την εκτίμηση αυτή κάνει το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα».
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι υποστηρικτικές δομές στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτες, αφού έχει στραγγίξει η στρόφιγγα χρηματοδότησης από την ΥΔΑΣ (υπηρεσία του υπουργείου των Εξωτερικών), τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Απασχόλησης, μέσω του προγράμματος Equal, αλλα και τη γ.γ. Ισότητας (η οποία με την προηγούμενη διακυβέρνηση εντασσόταν στο υπουργείο Εσωτερικών).
Από τον περασμένο Νοέμβριο, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης από κοινού με τη γ.γ. Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη εξήγγειλαν τη δημιουργία 13 περιφερειακών κέντρων συμβουλευτικής και περίλθαψης των θυμάτων βίας, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση που θα προέρχεται από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Οι δομές δεν λειτουργούν και οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ δεν έχουν καν εξαγγελθεί.
Συνολικά έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 28 δομές περίθαλψης για γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με τους δείκτες μίνιμουμ προδιαγραφών του ΣτΕ, ορίζεται 1 συμβουλευτική υπηρεσία ανά 50.000 γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν ακόμη 84 δομές, που δεν υφίστανται.
Το 60% αυτών εποπτεύονται από κάποια δημόσια αρχή, ενώ 13 εξ αυτών (40%) λειτουργούν ως αστικές μη κερδοσκοπικές ή εθελοντικές οργανώσεις. Οι δομές αυτές παρουσιάζουν μεγάλη ανομοιογένεια ως προς το μέγεθος, τη λειτουργική επάρκεια και τη μεθοδολογία.
Περίπου το 50% όσων υπολειτουργούν βασίζονται σε ένα μεικτό σύστημα χρηματοδότησης -σε 6 από τις 10 περιπτώσεις, πάντως, το κόστος λειτουργίας παρουσιάζει τα τρία τελευταία χρόνια έλλειμμα σε σχέση με το ύψος της χρηματοδότησης. Μόνο δύο από αυτές παρέχουν συνηγορία και διαμεσολάβηση προς τις γυναίκες-θύματα, ενώ μόλις μία υποδέχεται αποκλειστικά θύματα του trafficking.
Την ίδια ώρα, ο μέσος αριθμός κλήσεων ανά μήνα για το σύνολο των γραμμών είναι περίπου 639 κλήσεις.
Η σεξουαλική κακοποίηση της 36χρονης από την Βουλγαρία στην Κομοτηνή έφερε το θέμα στην επιφάνεια.
«Λείπουν πόροι, ήδη πολλές δομές έχουν βάλει λουκέτο, είτε αρχίζουν να μιλούν για λουκέτο. Οι ξενώνες της γενικής γραμματείας υπολειτουργούν, πολλά στελέχη έχουν πάρει το δρόμο της συνταξιοδότησης. Οι δομές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) δεν αρκούν. Αλλοι ξενώνες υπάρχουν στα χαρτιά ή άλλοι, των ΜΚΟ, λόγω έλλειψης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού φθίνουν και κλείνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δομές των δήμων», περιέγραψε την κατάσταση η δικηγόρος Ειρήνη Δροκοφίκη, ιδρύτρια, εντεταλμένη σύμβουλος και διαχειρίστρια του ξενώνα «Φροντίδα». Φιλοξενεί σήμερα 6-7 γυναίκες με τα παιδιά τις.
Ως «θολό τοπίο» προσδιόρισε ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τη μετάβαση των συγκεκριμένων δομών στη μετά τον «Καλλικράτη» εποχή. Ο ίδιος στο δήμο του, διαθέτει στελεχωμένη κοινωνική υπηρεσία. Παράλληλα όμως είναι συντονιστής-εισηγητής για το σύνολο των κοινωνικών δομών στην ΚΕΔΚΕ.
«Οι δομές για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά απαιτούν μέσω του ΕΣΠΑ ριζική αναδιάρθρωση. Δεν αρκεί να τις προσφέρουμε στέγη. Πρέπει ταυτόχρονα να τις προσφέρουμε εργασία ψυχοϊατρική και κοινωνική στήριξη, και αυτό, με την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και τα οικονομικά δεδομένα μόνο μέσω του ΕΣΠΑ μπορεί να επιτευχθεί», τόνισε.
40.000
Σε 40.000 ανέρχονται οι γυναίκες και οι ανήλικες θύματα trafficking που ρίχτηκαν στις «πιάτσες» του πληρωμένου έρωτα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Εγκληματολογίας Γρηγ. Λάζο. «Τα διάφορα κυκλώματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης έχουν κερδίσει πάνω από 6 δισ. ευρώ, ποσά που «φέρνουν» το trafficking στην τρίτη θέση παγκοσμίως, μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Ωστόσο, η εμπειρία από την εφαρμογή του νόμου παραμένει περιορισμένη. Η Εισαγγελεία αρνείται να προβεί στην αναγνώριση των γυναικών ως θυμάτων trafficking, καθώς θεωρεί ότι ο νόμος είναι ασαφής και δεν την καλύπτει. *
Την είδηση την βρήκαμε στις 31.8.10 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένη από την Μαίρη Πίνη στην http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=198039