4 Αυγ 2010

Άσυλο στην Ιρανή Sakineh Mohammadi Ashtiani προσέφερε η Βραζιλία

Το Ιράν ψύχραιμο στη προσφορά ασύλου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ιράν να αποδεχθεί την προσφορά ασύλου, της Βραζιλίας, στη Sakineh Mohammadi Ashtiani, την Ιρανή που καταδικάστηκε με λιθοβολισμό για τη διάπραξη μοιχείας, ανέφερε η DPA στις 2 Αυγούστου. Μια εκπροσώπισα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε το Ιράν να θέσει εκτός νόμου τον λιθοβολισμό.

Η προσφορά ασύλου, του προέδρου της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva, στην Ιρανή καταδικασμένη, Sakineh Mohammadi Ashtiani αντικατοπτρίζει την "ανθρώπινη και συναισθηματική προσωπικότητα του”, αλλά ο Βραζιλιάνος ηγέτης έχει πιθανώς ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Ramin Mehmanparast, καθώς αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΡ στις 3 Αυγούστου.

Η Jahan news, μια πολύ συντηριτική υπηρεσία ειδήσεων στο Ιράν, που θεωρείται ως αξιόπιστη να αντανακλά τη σκέψη της κυβέρνησης, είπε ότι ήταν μια "σαφής παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν”, ανέφεραν οι The New York Times.

Η Jahan news είπε ότι η προσφορά έγινε "υπό την επιρροή ξένων μέσων ενημέρωσης".

Η κατηγορούμενη, Sakineh Ashtiani θα μπορούσε να κρεμαστεί αντί να λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 3.8.10 και το μεταφράσαμε από την stratfor στην http://www.stratfor.com/memberships/168448/sitrep/20100803_brazil_iran_cool_asylum_offer

Στη φωτογραφία η 13χρονη Aisha Ibrahim Duhulow, που λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου στη Σομαλία επειδή βιάστηκε.